Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 580EX - pika i wspomaganie AF

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Hallgerd

Domyślnie 580EX - pika i wspomaganie AF

Od kilku dni posiadam nową lampę, wczesniej miałam tylko wbudowaną, no i mam pewien problem. Kiedy jest włączona to pika (tyka - cicho ja zegarek, ale słyszalnie) - czy to normalne, czy cos źle włączyłam - nigdzie w instrukcji nie ma

Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1) normalne

2) zależy w jakim aparacie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

ops, zapomniałam dodać 350d

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hallgerd Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.
    Dołączam się do pytania.
    OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hallgerd Zobacz posta
    ops, zapomniałam dodać 350d
    To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Dołączam się do pytania.
    OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?
    AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
    Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
    W Adoramie znalazłem coś takiego, ale po pierwsze aktualnie jest nieosiągalne, a po drugie nie wiadomo, czy będzie to działać samoddzielnie, bez flesza.
    http://www.adorama.com/SUMCAAF.html#...-Focus-Cameras.

Domyślnie

Dzięki, ST-E2 jest na liście zakupów, chciałam lampę stawiać sobie w dowolnym miejscu, zastanawiałam się tylko czy nie lepiej 430 no i mam kolejny argument za pierwszym rozwiązaniem. Druga lampa przesunęła się na koniec listy zakupów (po paru obiektywach)
    Ostatnio edytowane przez Hallgerd ; 10-09-2006 o 18:58

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
    Wiesz, pełni on też inne funkcje., choć cena, owszem, wysoka.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.
    Czemu ma sie nie dac?

Lampe nalezy przestawic w ttl. Custom function numer 3 przestawic na 1. Nie bedzie blyskac, bedzie wspomaganie.

Mozna tez lampe odizolowac "sprzetowo" za pomoca kawalka tasmy klejacej. Bedzie dzialac z reszta ex'ow Canona, ktore nie maja custom function numer 3

...

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Khm niby jak - chyba za ciemny jestem - probuje ustawic emits only ex flash i lampa blyska niestety.Mam 350D i sam ostatnio zaczalem sie wkurzac ze nie mozna tego zrobic - czytaj nie potrafie tego ustawic

Custo F nr 3 tyczy sie Flash sync in AV mode - wiec chyba o zupelnie inna rzecz chodzi8)

OKi chodzilo o CF w Lampie - ktorego nigdy nie uzywalem tym razem juz jest oki - wielkie dzieki.Napewno sie przyda.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 17-09-2006 o 20:44
    5D + L

Uprawnienia umieszczania postów