no jak na moj chory gust to podciagnac kontrast i troszeczke pomaranczowego dodac. i mozna by podejsc blizej z krotsza ogniskowai sa juz dwa zdania
:P
no jak na moj chory gust to podciagnac kontrast i troszeczke pomaranczowego dodac. i mozna by podejsc blizej z krotsza ogniskowai sa juz dwa zdania
:P
Mało widać na takim pomniejeszniu, ale imho zdjęcie jest za jasne. Tzn twarze i białe koszule. Proponowałbym naświetlić o 1EV mniej, i podbić cienie w ps.
Żeby wtedy w cieniach nie wyszedł za duży szum - zmniejszyć iso z 400 do100. Wtedy przy tej samej przesłonie, a domyślam sie że kita nie chciałbys go otwierać bardziej niz do 8(po stopce wnioskuje ze to był kit) wyjdzie Ci czas 1/60 - absolutnie do utrzymania przy 27mm
Rzeźba - pomysł ok, ale trzeba było nie ustawiać jej w tle, tyko potraktować jako jednego z portretowanych (żeby sobie stała w tylnym rzędzie a nie za tylnym rzędem
Ktoś tu pisał o małej głębi - trudno ją osiągnąc przy takim zdjęciu. Trzeba by bardzo odsunąć tło od motywu głównego, co często jest mało możliwe.
Na pierwszy rzut oka za dużo tu magenty. I za dużo niebieskiego w stosunku do żółtego.
Przeczytałem niedawno kilka rozdziałów książki o korekcji w trybie LAB.
Jeszcze nie mam wprawy, ale czterama ruchami krzywych udało mi się tak zrobić:
Zwiększyłem nasycenie w kanale a poprzez zrobieine bardziej stromej krzywej (a niech munrudki mają czerwone!), a w kanale b pojechałem nieco w stronę żółtego. Magenta została tym złamana, a zyskała zieleń i odcień skóry (ciężko to zmierzyć, bo twarze są kilku pikselowe)
Uważam że źle ustawiłeś ludzi. Po pierwsze nie stoją oni w linii prostej przez co ci w środku są dziwnie mniejszych od tych na bokach. Po 2gie myślę że zajmują za dużo miejsce "w szerkości". Przez to musiałeś fotograforać całą łąkę pod nimi i las. Zeby ustawić ich w 3 rzędach, kadr był by lepiej wypełniony a efekt lepszy. Ale to tylko moje skromne zdanieCo do wywołania zdjęcia... ktoś już wyżej pisał żeby dodać trochę cieni.. zgadzam się bo jest jakieś wyprane.. i te koszule jak by przejarane z lekka? (i fioletem zarzucają?) Jeśli robiłeś w RAW to nie bój nic... wszystko da się zrobić
Aha... jeszcze te instrumenty każdy inaczej trzyma i robi się lekki bałagan. Nie lepiej żeby ustalić sposób "trzymania" lub położyć/postawić wszystkie na ziemię?
Zdjecie bardzo chaotyczne (pomimo ze statyczne). Chcialem napisac to samo co Yogi.. ale juz nie musze![]()