650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
W pierwszym przykladzie akurat tak wyszlo bo odleglosci miedzy listkami jarzebiny a krazkami rozproszenia w ich strefie pokryly sie dajac efekt jakby rezonansu. Mi tez czasami zdarza sie kicha z 50/1.4 jak mam jakies krzaki w tle i zgra sie jedno z drugim.
1. Ze statywu czy z ręki ?
2. Wiało w ten dzień ?
3. Nie ma się do czego przyczepić.
4. Jak już ktoś wcześniej napisał widać, że liście w tle są poruszone.
Pozwolę sobie odnieść się do Waszych wypowiedzi i przedstawić kilka moich spostrzeżeń dotyczących 135/2L w kontekście rozmycia tła.
Przykład z pierwszego mojego postu:
lewy górny róg - jajowato kwadratowe figury przy F2!
prawy górny róg - jajowate winogrona świadczące o jakiejś skomplikowanej, pełnej odbić od soczewk drodze światła.
I chyba nie jest takie ważne, czy te liscie w tle poruszone czy nie (wg mnie nie, bo i wiatru nie było, i JARZĘBINA jako tako wygląda). Co do liści to skłaniałbym się do zdania "szwayko"
Wcale się nie dziwię głosom o 2 listkach przysłony![]()
Koledzy, którzy przedstawili wyśmienite przykłady rozmycia tła pokazali zdjęcia innego typu - bez zbytnich kontrastów w tle, tło w dalszej odległości i w zasadzie jednoplanowe, główny temat fotografowany z niewielkiej odległości lub dłuższa ogniskowa obiektywu. W takich warunkach naprawdę trudno uzyskać niezadawalające rozmycie tła. U mnie tło składa się z wielu planów,występują dość duże kontrasty i w takich warunkach można mówić o tym, czy rozmycie tła uzyskane danym obiektywem jest ładne, zadowalające czy takie sobie.
Biorąc to pod uwagę uważam, że 135/2L ma fatalny bokeh.
Auwo:
1.Podałem zły przykład, ale mnie chodzi o to ilośkątne jajo prawie w centrum. Zdjęcie ewidentnie ruszone.
2. Raczej nie. Może ruszone. Ale bardziej bym się nastawił na omówienie lewej górnej ćwiartki
3.A te winogrona w prawej górnej części? Nie są ilośkątne, bo to f2
4. Już wyżej napisałem.
Dzisiaj odebrałem 30x45, między innymi to zdjęcie
Na papierze wygląda to jeszcze gorzej
Wini