Cytat Zamieszczone przez Kubaman
Przeglądając ostatnio Cust F w mojej 20D ustawiłem opcję safe shift na ON. Generalnie chciałem tylko zobaczyć jak to działa, ale zapomniałem wyłączyć. W trybie Av nie było żadnego wpływu, natomiast przy trybie Tv zacząły sie kłopoty Przy AF lock i przekadrowaniu aparat zmieniał mi migawkę
W trybie Tv Tego się nie spodziewałem, a że zapomniałem o ustawieniu o mało co nie wpadłem w panikę, że mi body padło ... taka obserwacja z mojej strony
A nie byloby tej obserwacji gdybys przeczytal instrukcje - bylbys uprzedzony ze to wlasnie tak sie zrobi . Tam jest bardzo ladnie opisane co robi safety shift.
Ja to mam na ON bo lubie mocno otwarte przyslony a czasem jest za jasno na takie dziury (np pare sesji plenerowych w wakacje - bylyby spalone gdyby nie ten shift co mi zjezdzal z przyslona od 2.8 do ok 5.6 bo za jasno).
A na sile jest tez sposob na ten safety shift: jesli nie robisz w M, to mierzysz na takie miejsce gdzie masz nastawy jakie chcesz, potem blokada ekspozycji i dopiero przekadrowanie, bo blokada AF nic nie da :P .