Vitez, dzięki za odzew 8)

Nie wiem po co korekte robiles robiac zdjecia w RAW?
robiłem w RAW, bo ja leszcz jestem i nie będę ryzykował zmaszczenia takich zdjęć. A ustawienia zmieniam, bo chcę wypracować pewną technikę robiebnia zdjęć w takich niecodziennych warunkach. Nie tak, że RAW załatwi za mnie wszystko. Poza tym jak przepalę, to już definitywnie spieprzę zdjęcie, RAW mnie nie uratuje.

Znowu... nie wiem po co WB sie przejmujesz jak robiles w RAW? Czy jestes pewien ze wiesz jakie sa mozliwosci i zastosowania tego formatu?
komentarz jak wyżej, no i poza tym, to sprawa koloru jest dla minie zawsze dyskusyjna, nie mam dobrego wyczucia

jednak doswiadczenia kolegi Slawka Jankowskiego ( http://www.alef.poznan.pl/ ) sa nie do pobicia
Vitez, dzięki za linka

A moze zalezy to od stopnia niedoswietlania... czy wyciagales cos pozniej z RAW przy konwersji? Im wiecej zmieniasz ekspozycje z RAW tym wieksze szumy wychodza. Np wg mnie RAW zrobiony na iso800 z EV -1 ma wieksze szumy niz RAW zrobione na 1600 bez korekcji ekspozycji. Dlatego ja bym robil na 1600, bez korekcji recznej a korygowal tylko przy konwersji dopiero.
a to jest bardzo ciekawa teoria... zgadujesz, czy może masz jakieś przesłanki, żeby tak twierdzić? Rzeczywiście, zdjęcia robione na ISO 3200 i -1EV maja mniejszy szum niż na 3200 -2EV. Tylko dlaczego tak jest? Wolałbym wiedzieć na pewno. Ale Twojej rady posłucham i jutro powalczę z ISO1600.

A pokazesz czy tylko tak w teorii beziesz sie chwalil?
pokazałbym, ale noga jestem jak Tytus swojego czasu, i nie wiem jak to zaprezentować na sieci

A z jakiej odleglosci robiles? Tamron to raczej krotkodystansowiec
a dlaczego? ze względu na ogniskową? znajomość DOF w miom przypadku pozostawia wiele do życzenia, ale wydawało, mi się, że gorzej jest raczej przy krótkim końcu, łatwiej o pomyłkę. Proszę wyjaśnij to lepiej. Problem ze światłem odpada raczej, bo głównie na manualu robiłem. Jak pisałem robiłem w zasadzie tylko na pełnym tele, nie mogłem wleźć na scenę :wink:

ja bym robil pomiar 'punktowy'
ale ja mam tylko 20D! dlatego robię na centralnym (9%)

Jesli chcesz natychmiastowej porady - zapoznaj sie z jakimis dobrymi fotografami
no właśnie do kolegi dlatego piszę :wink:
chyba rozumiesz, że mi się spieszy, bo jutro mam ostatnie wyjście :wink: