Nie robilem jeszcze na koncercie, ale pare razy tak sobie gdybalem 8) .Zamieszczone przez Kubaman
Co do pomiaru - to ja bym uzywal 'punktowego' i blokady ekspozycji.
Bez korekty - korekte bym robil przy wywolaniu (RAW), iso1600 (3200 jest straszne, 1600 jeszcze da sie ladnie odszumic) i tryb Tv w okolicach 1/60-1/120.
Nie wiem po co korekte robiles robiac zdjecia w RAW?
Znowu... nie wiem po co WB sie przejmujesz jak robiles w RAW? Czy jestes pewien ze wiesz jakie sa mozliwosci i zastosowania tego formatu?2) WB najlepiej wychodzi przy tungsten light, ale może mi się tylko wydaje![]()
Tungsten - owszem moze najlepiej wyjsc bo scena zazwyczaj wlasnie swiatlem zarowym jest oswietlona. Ale przy oswietleniu mieszanym (strobo, lasery, halogeny, mgielki itp) moze sie wykrzaczac. Ja wole RAW i pipetke/PS.
Na poczatku tez myslalem ze bym robil na Av... jednak doswiadczenia kolegi Slawka Jankowskiego ( http://www.alef.poznan.pl/ ) sa nie do pobicia - i mozna mu spokojnie zaufac, z jakiegos powodu robi on na Tv a nie Av... moze wlasnie z powodu mniejszego ryzyka przepalen?3) początkowo robiłem z preselekcją przysłony, tak aby mieć jak najjaśniej - czasy wychodziły rzędu 1/25 do 1/60 sec na ISO 3200. Niestety zdjęcia mają przepalone "światła" i nie podobają mi się. Spróbowałem więc na priorytecie migawki, i ustawiłem czas na 1/100
A moze zalezy to od stopnia niedoswietlania... czy wyciagales cos pozniej z RAW przy konwersji? Im wiecej zmieniasz ekspozycje z RAW tym wieksze szumy wychodza. Np wg mnie RAW zrobiony na iso800 z EV -1 ma wieksze szumy niz RAW zrobione na 1600 bez korekcji ekspozycji. Dlatego ja bym robil na 1600, bez korekcji recznej a korygowal tylko przy konwersji dopiero.4) mam nieodparte wrażenie, że przy ISO 3200 szum jest zdecydowanie większy im szybsza migawka![]()
w zakresie 1/200 do 1/25 (największa różnica w zakresie 1/200 i 1/125)
A pokazesz czy tylko tak w teorii beziesz sie chwalil?5) udało mi się zarejestrować przepiękną morę, jeszcze takiej nie widziałem, i to w dodatku przy dobrym świetle![]()
A z jakiej odleglosci robiles? Tamron to raczej krotkodystansowiec6) nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że nie jestem w stanie osiągnąć zadowalającej ostrości zdjęć. Dla pewności robiłem w AF i więcej w MF, bo mój Tamron w słabym świetle ma duże problemy z poprawną współpracą z AF. 99% zdjęć przy 75mm, przysłona od 2.8 do 4.a w ciemnosci wiele obiektywow sie gubi. Mozna probowac sobie pomagac lampa zewnetrzna ustawiona na "emits, does not fire" - z wlaczonym wspomaganiem AF, ale ogolnie przy tej dziurze nie mozna powiedziec by Tamron byl super ostry... tym bardziej w ciemnych warunkach i bez lampy.
Dlatego nadal wole iso1600.7) w takich warunkach paskudnie wychodzi tzw banding w szumach![]()
Ja tez 8)8 ) kupuję Sigmę 70-200/2.8 nie ma bola 8)
Jak pisalem powyzej - ja bym robil pomiar 'punktowy' , iso1600, Tv i tez RAW.Wszystkie zdjęcia robię na ISO 3200, pomiarze centralnym, Tamron 28-75/2.8, RAW.
Forum to nie infolinia - nie spodziewaj sie natychmiastowych odpowiedzi (szczegolnie ze ruch na forum jest slabszy w weekendy, a co dopiero w sobotnie wieczory :P ). Jesli chcesz natychmiastowej porady - zapoznaj sie z jakimis dobrymi fotografami i dzwon do nich w takich emergency sytuacjach z prosbami o porady - ja tak jednego kumpla meczylem na pare godzin przed pierwszym slubem parenascie minut przez telefon 8) .[ Dodano: 27-11-2004 ]
no i co? nikt mi nic nie podpowie![]()
![]()
![]()