Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Zdjęcia na koncercie (duża scena)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    ...dlatego tak bardzo interesuje mnie sprzet, jakiego uzywal
    Z tego co pamiętam: 10D (obecnie 20D), 50/1.4, 70-200/2.8L IS, Sigma 20/1.8
    prawie wszystkie zdjęcia (koncerty) korekcja na minus
    Dokladnie tak, tylko niedawno przesiadl sie na 20D .

[ Dodano: Nie Lis 28, 2004 11:59 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Poza tym jak przepalę, to już definitywnie spieprzę zdjęcie, RAW mnie nie uratuje.
    A sprobowales? Jesli przepalisz o nie wiecej niz 2 EV to RAW utrzyma tyle w swiatlach i cie uratuje - pozniej przy konwersji dajesz na - i patrzysz jak slicznie znika ta pionowa kreska z maksymalnie prawej strony histogramu 8) .

komentarz jak wyżej, no i poza tym, to sprawa koloru jest dla minie zawsze dyskusyjna, nie mam dobrego wyczucia
    RAW jest o wiele wygodniejszy wlasnie ze wzgledu na WB vs swiatlo mieszane niz ekspozycje. Nie chcialoby mi sie przy kazdej zmianie kadru, naswietlenia itp robic od nowa custom WB... robie w RAW a pozniej WB pipetka na czarny, bialy czy szary - klikam kilka/nascie razy na zdjecie i pamiateajac jaka byla kolorystyka na zywo dopasowuje sobie obraz do tego co widzialem. I tu rzeczywiscie jest sprawa dyskusyjna i subiektywna - bo kazdy ma inne oczy... aparat tez 8) (dlatego nie robie w JPG czy presetach WB bo wtedy czuje sie jakbym ufal oczom aparatu co do kolorystyki a nie swoim).

a to jest bardzo ciekawa teoria... zgadujesz, czy może masz jakieś przesłanki, żeby tak twierdzić? Rzeczywiście, zdjęcia robione na ISO 3200 i -1EV maja mniejszy szum niż na 3200 -2EV.
    Nie zgaduje tylko pisze z wlasnego - ledwie 10 miesiecznego ale juz jakiegos doswiadczenia. Wiele razy mialem okazje robic w dosc ciemnych warunkach zdjecia. Nakombinowalem sie wiele razy z doborem ISO, korekty ekspozycji, odszumianiem. Z roznych tych okazji zdjeciowych moge smialo powiedziec: iso 800 z korekta -1 EV a pozniej wyciaganie na +1 z RAW szumi bardziej niz iso1600 bez korekty i bez wyciagania. Powodem zwiekszenia szumow jest wlasnie to "wyciaganie" z niedoswietlenia w RAW, dokladniejszego opisu powodu zwiekszenia tych szumow nie znam - opisuje tylko wlasne spostrzezenia a nie jakas ogolna teorie.
    Dlatego odzwyczailem sie od stosowania korekt, czy niedoswietlenia by skrocic czas... jesli czas wychodzi za dlugi to i tak wale iso1600 bo wiem ze niedoswietlenie na iso800 da mi gorsze szumy po wyciagnieciu. A niedoswietlenie przy iso1600 i tak i tak szumi wiec tu juz moge sobie wyciagac bo i tak wiem ze beda szumy.

A pokazesz czy tylko tak w teorii beziesz sie chwalil?
    pokazałbym, ale noga jestem jak Tytus swojego czasu, i nie wiem jak to zaprezentować na sieci
    www.pbase.com ... mam nadzieje ze znasz angielski :P

A z jakiej odleglosci robiles? Tamron to raczej krotkodystansowiec
    a dlaczego? ze względu na ogniskową? [/quote]

Znowu tylko z wlasnego doswiadczenia a nie z zadnych teorii opisze - Tamron to krotkodystansowiec bo w ciemych warunkach i/lub na pelnym tele gubi mu sie AF... ale nie tylko jemu na szczescie... chyba tylko Lki o swietle 2.8 dobrze sobie radza w ciemnych warunkach z AF . Na szczescie w jasniejszych warunkach, oraz przy szerszym kacie Tamron dobrze sobie radzi.
    Aha - jest taka ogllna regula ze im dluzsza ogniskowa tym gorzej sobie radzi AF (nie tylko w Tamronie)... nie pamietam dokladnie z czego to wynika, ale Tomek Golinski na pewno wie 8) .
    Pomaga wspomaganie AF z lampy ale ma ograniczony zasieg a przez to uzytecznosc - zalezy jak blisko byles sceny... da sie ustawic w body 10D tak by lampa zewnetrzna dawala "emits, does not fire"czyli tylko wspomagala AF - o wiele lepiej wtedy lapie ostrosc.

ja bym robil pomiar 'punktowy'
    ale ja mam tylko 20D! dlatego robię na centralnym (9%)
    Centralny mi sie skojarzyl z centralnie wazonym... a 'punktowy' specjalnie napisalem w ciapkach - bo to jest wlasnie obszarowy (ok 9%) a nie prawdziwy punktowy.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez absolut
    Nie robilbym na 1600 nie wspominajac juz o 3200. Swego czasu jak robilem koncertowe dla agencji foto to powiedziano mi zebym tylko nie robil na wiecej niz 800.
    fajnie fajnie, też bym chciał to zrobić na ISO 100, tylko, że to są ekstremalne warunki

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    www.pbase.com ... mam nadzieje ze znasz angielski
    znowu fajnie, tylko ja nie chcę bulić, za to, że pokażę światu moje żałosne wypociny :wink:
    myślałem o plfoto, ale ani mi się layout nie podoba, ani możliwa wielkość plików. Czy da się za darmo założyć własną stronkę np. na Onecie Kiedyś zakładałem, ale to była amatorka, nie chcę tego drugi raz robić :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

znowu fajnie, tylko ja nie chcę bulić, za to, że pokażę światu moje żałosne wypociny :wink:
    myślałem o plfoto, ale ani mi się layout nie podoba, ani możliwa wielkość plików.
    Popróbuj inne: onephoto.net, fototok.tkb.pl, photosig.com. Najwieksze foty z tych przyjmuje photosig
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki

czy na takiej stronie można umieścić swoją galerię, np. z JAlbum? Czytałem o albumach w innym wątku w dziale Soft i spodobał mi się ten programik. Czy też do albumów trzeba mieć osobną stronkę WWW?

Wracając do tematu: ostatni dzień focenia był bardzo ciekawy, udało mi się wyeliminować niektóre błędy. Przy okazji o mało nie popsułem sobie fotek przez głupi detal. Przeglądając ostatnio Cust F w mojej 20D ustawiłem opcję safe shift na ON. Generalnie chciałem tylko zobaczyć jak to działa, ale zapomniałem wyłączyć. W trybie Av nie było żadnego wpływu, natomiast przy trybie Tv zacząły sie kłopoty Przy AF lock i przekadrowaniu aparat zmieniał mi migawkę
    W trybie Tv Tego się nie spodziewałem, a że zapomniałem o ustawieniu o mało co nie wpadłem w panikę, że mi body padło ... taka obserwacja z mojej strony

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeglądając ostatnio Cust F w mojej 20D ustawiłem opcję safe shift na ON. Generalnie chciałem tylko zobaczyć jak to działa, ale zapomniałem wyłączyć. W trybie Av nie było żadnego wpływu, natomiast przy trybie Tv zacząły sie kłopoty Przy AF lock i przekadrowaniu aparat zmieniał mi migawkę
    W trybie Tv Tego się nie spodziewałem, a że zapomniałem o ustawieniu o mało co nie wpadłem w panikę, że mi body padło ... taka obserwacja z mojej strony
    A nie byloby tej obserwacji gdybys przeczytal instrukcje - bylbys uprzedzony ze to wlasnie tak sie zrobi . Tam jest bardzo ladnie opisane co robi safety shift.
    Ja to mam na ON bo lubie mocno otwarte przyslony a czasem jest za jasno na takie dziury (np pare sesji plenerowych w wakacje - bylyby spalone gdyby nie ten shift co mi zjezdzal z przyslona od 2.8 do ok 5.6 bo za jasno).
    A na sile jest tez sposob na ten safety shift: jesli nie robisz w M, to mierzysz na takie miejsce gdzie masz nastawy jakie chcesz, potem blokada ekspozycji i dopiero przekadrowanie, bo blokada AF nic nie da :P .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja to mam na ON bo lubie mocno otwarte przyslony a czasem jest za jasno na takie dziury (np pare sesji plenerowych w wakacje - bylyby spalone gdyby nie ten shift co mi zjezdzal z przyslona od 2.8 do ok 5.6 bo za jasno).
    co innego przeczytać w instrukcji, a co innego sprawdzić w praktyce - jestem, przekonany, że nie zawsze wiesz co jak działa, tylko po przeczytaniu instrukcji. Dla mnie to jednak nieporozumienie, przydatne tylko, jeśli w ogóle, w bardzo specyficznych sytuacjach. Skoro wybieram tryb preselekcji i nie wiem, jaką wartość ustawianego wskaźnika ostatecznie użyję, to mi się to rozwiązanie nie podoba
    A na sile jest tez sposob na ten safety shift: jesli nie robisz w M, to mierzysz na takie miejsce gdzie masz nastawy jakie chcesz, potem blokada ekspozycji i dopiero przekadrowanie, bo blokada AF nic nie da :P .
    zorientowałem się, przecież musiałem jakoś robić zdjęcia Tylko mało wygodne, i jeszcze mniej praktyczne. Ale da się...

czy ktoś mi poradzi, jak umieścić album w necie?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czy ktoś mi poradzi, jak umieścić album w necie?
    Poszukaj w googlu,wp,onecie pod haslem "darmowe strony". wtedy przygotowujesz u siebie np. jalbumem czy czymkolwiek i wgrywasz na ftp i gotowe. jesli masz swoj komputer z zewnetrznym numerkiem IP to mozesz sie pokusic o postawienie serwera u siebie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

block5
    Guest

Domyślnie

odnisnie krakowskich spotkan baletowych to widzialem tam fotografa ktory robil na EOS D1s MII z niezlym obiektywem 200, z tego co wiem to zapisywal w jpg czylosc 800 przys 2,8 czasy 125-250 generalnie niezle zdjecia, fajna dynamika

pozdr Maciek

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez block5
    odnisnie krakowskich spotkan baletowych to widzialem tam fotografa ktory robil na EOS D1s MII z niezlym obiektywem 200, z tego co wiem to zapisywal w jpg czylosc 800 przys 2,8 czasy 125-250 generalnie niezle zdjecia, fajna dynamika

pozdr Maciek
    Tak ściśle to było małżeństwo, on robił na EOS D1s albo (EOS D1s Mk2) a ona na 1DMk2.
    Facet miał obiektyw 200/1.8 L. Zdjęcia świetne, ale nie wiem na jakich ustawieniach robił. Ciekawe skąd wiesz Ustawienie ISO 800 wydaje się całkiem realne, bo przy polu widzenia 200 można spokojnie robić na takich ustawieniach w spotach światła. Ja płakałem przy moim Tamronie wysuniętym na maksa, że nic nie widać. Dlatego zbieram już kaskę na Sigmę

o ile dobrze pamiętam to nazywają się Cieślikowscy - i nie mają strony www

[ Dodano: 30-11-2004 ]
    P.S> Maciek, a może my się znamy ???

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ta... Iwona i Jaroslaw ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów