Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pierwsze próby w domowym studiu

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie Pierwsze próby w domowym studiu

Hejka!
    Od wczoraj bawie sie w urządzanie domowego mini-studia... Na razie eksperymentuje z różnymi ustawieniami świateł, a że nie mam jeszcze żadnej modelki muszę sobie samemu fotki pstrykać...
    Nie wiem tylko, czy z tymi moimi eksperymentami idę w dobrym kierunku, więc pytanie do bardziej doświadczonych fotografii studyjnej: co myślicie o takim oświetleniu? Ma to jakieś ręce i nogi?

(nie mam niestety jeszcze żadnego tła, wiec to z tyłu, to ściana )

Tak przy okazji zrobiłem mini porówanie efektów fotografowania z błyskiem bezpośrednim, odbitym od sufitu i z użyciem parasolki:
    http://www.gzak.net/Zdjecia/Poczekalnia/studio/w/p.htm

Wszelkie podpowiedzi i komentarze mile widziane...

P.S. Może ktoś mi podpowie... Do eksperymentowania z portretami jakie tło na początek najbardziej mi sie przyda: białe, szare, a może czarne?
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 09-09-2006 o 16:42 Powód: P.S.
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A popróbuj tą drugą lampką zamiast na tło to z tyłu i z góry - nie musi być mocno rozproszone, ale istotne, aby było kierunkowe - czyli jak najmnej stożkowe. Taki efekciarski efekcik połysku na włosach to daje i rysuje kontur sylwetki.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    A popróbuj tą drugą lampką zamiast na tło to z tyłu i z góry - nie musi być mocno rozproszone, ale istotne, aby było kierunkowe - czyli jak najmnej stożkowe. Taki efekciarski efekcik połysku na włosach to daje i rysuje kontur sylwetki.
    Spróbuję, tylko jakiś statyw na tą lampę musze sklecić. :razz:
    Dzięki.
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Ustaw dokładnie balans bieli. Wydaje mi się że robiłeś na AWB i przy tym kolorze ściany sobie nie poradził - kolory są nieco przytłumione i jakieś takie przybrudzone. Wystarczy kalibracja na białą kartkę.

Jesli chodzi o tanie tło to wystaczy biała ściana - ta żółta IMHO wygląda nie najlepiej. Jeśli masz takowa to może być ściana dość ciemna w intensywnym kolorze - ja mam fragment w kolorze ciemnego bordo i się dobrze sprawdza.
    Kolejny prosty patent to jednobarwny koc/narzuta/zasłona. Ważne aby takie tło było poza GO tak aby nie było widać faktury materiału.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa Zobacz posta
    Ustaw dokładnie balans bieli. Wydaje mi się że robiłeś na AWB i przy tym kolorze ściany sobie nie poradził - kolory są nieco przytłumione i jakieś takie przybrudzone. Wystarczy kalibracja na białą kartkę.
    Balans bieli ustawiony był z użyciem szarej karty i był prawie identyczny z tym ustawionym na aparacie na "flash".
    Wydaje mi się, że te kolory na zdjęciu wydają się takie "przytłumione" właśnie przez kolorowe tło. Gdyby tło było szare, kolor skóry wydawałby się bardziej nasycony...

Jesli chodzi o tanie tło to wystaczy biała ściana - ta żółta IMHO wygląda nie najlepiej. Jeśli masz takowa to może być ściana dość ciemna w intensywnym kolorze - ja mam fragment w kolorze ciemnego bordo i się dobrze sprawdza.
    Niestety w mieszkaniu nie mam żadnej ściany białej. Zamiast jednak przemalowywać mieszkanie zamówiełem już szare tło z flizeliny 3 x 6 m... :razz: Poza tym kupuje dzisiaj jeszcze jedną parasolkę srebrną do doświetlania włosów z góry... Jak już wszystko pozbieram, pochwalę sie efekatami. :cool:
    Grzechu

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    ... Poza tym kupuje dzisiaj jeszcze jedną parasolkę srebrną do doświetlania włosów z góry... Jak już wszystko pozbieram, pochwalę sie efekatami. :cool:
    Czekam na pierwsze efekty

Ja osobiście do podświetlania włosów nie stosuję żadnych rozpraszaczy - im strumień bardziej skupiony tym lepiej. Do twarzy lampa z softboxem (może być parasolka) + blenda do kontrolowania cieni + lampa bez modyfikatorów do podświetlenia włosów (konturu). Jeśli masz jeszcze jedną lampę to może posłużyć do podświetlenia tła.

Jeśli się nie obrazisz to podam dwa przykłady prostego domowego oświetlenia:

Jedna lampa z softboxem (tutaj może być parasolka) oświetla modelkę i tło, druga bez modyfikatorów podświetla włosy i ramię. Przed modelką, poniżej obiektywu umieściłem srebrną blendę do kontroli cieni. Tło (ciemno niebieski koc ) zostało delikatnie przyciemnione po brzegach w w PhotoShopie.

Jeszcze prościej: oświetlenie postaci lampą z odbicia od białej ściany. Druga lampa podświetla tło - stara miodowa zasłona
    Tutaj też przydało by się delikatne podświetlene włosów dl aseparacji od tła ale wtedy jescze nie posiadałem dodatkowej lampy aninawet blendy

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 11-09-2006 o 11:46

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Efekty bardzo przyjemne...
    Z tym światłem na włosy to chyba masz rację. Mam tylko problem z odpowiednim zamocowaniem lampy nad modelem/modelką (nie mam drugiego statywu z boomem) i jeśli będę miał skupione światło, to ciężko będzie mi je dokładnie pokierować na włosy...
    Poza tym, jesli samą lampę skieruję lekko w stronę aparatu, to boje się, że mi bliki na zdjęciu wyjdą. Musze chyba zmajstrować jakąś osłonę na tą lampę...
    Grzechu

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Efekty bardzo przyjemne...
    Z tym światłem na włosy to chyba masz rację. Mam tylko problem z odpowiednim zamocowaniem lampy nad modelem/modelką (nie mam drugiego statywu z boomem) i jeśli będę miał skupione światło, to ciężko będzie mi je dokładnie pokierować na włosy...
    Poza tym, jesli samą lampę skieruję lekko w stronę aparatu, to boje się, że mi bliki na zdjęciu wyjdą. Musze chyba zmajstrować jakąś osłonę na tą lampę...
    Bez przesady. Boom nie jest konieczny do oświetlenia włosów - lampa nie musi być idealnie nad/za modelką. Jak ją zamocujesz lekko z boku to ładnie podświetli ramiona.
    Bliki nie powinny być wielkim problemem, używaj osłony przeciwsłonecznej. Jeśli będą występować wystarczy wstawić coś pomiędzy lampę a obiektyw.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Bez przesady. Boom nie jest konieczny do oświetlenia włosów - lampa nie musi być idealnie nad/za modelką. Jak ją zamocujesz lekko z boku to ładnie podświetli ramiona.
    Jak ustawiałem lampę za bardzo z boku, to mi nie ładnie policzki oświetlało ostrym światłem. No ale nic, musze się po prostu bardziej postarać
    Chyba jednak nie obędzie się bez drugiego statywu oświetleniowego (jak dotąd próbowałem używać małego statywu foto - ale jest za niski, a także próbowałem lampę wieszać pod sufitem :-D )
    Tak czy owak dzięki za wszelkie podpowiedzi.
    Grzechu

Uprawnienia umieszczania postów