Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: totalny off-top, problem z siecia domowa

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

A kerio to softwerowy firewall który można dowolnie skonfigurować dzięki czemu wpusci usługi z określonej sieci np. Można blokować całe podsieci, konkretne programy itp. Dodatkowo działa on na zasadzie pytania jeśli coś sie wydarzy czyli np informuje o tym iz program x nawiązuje połączenie i przy tym pyta czy przepuścić czy nie. Innymi słowy konfiguracja jest dość prosta.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Masz zewnętrzny router do neo - czy on nie ma opcji firewalla?
    Jeśli ma - skonfiguruj jego.
    Jeśli nie ma - wymień na taki, który ma.

Firewallowanie kompów przed nimi samymi w sieci wewnętrznej to zakrawa troszkę na paranoję.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mow mi paranoik

Niby nie ma powodu... Fakt jednak, ze firewall zabezpiecza tez w wielu przypadkach wyjscie z komputera wielu niepowolanym programom, ktore pies wie co i po co sla tylko ciagle w rozne miejsca... Oczywiscie bez wiedzy i zgody.

Polecam kerio. Inne zasady dla miejsc zaufanych i internetu. Z udostepnianiem czegokolwiek nie ma problemu...

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przekladasz duzy dysk ze stacjonarnego kompa i po sieci domowej masz wygodny dostep do plikow, a zdalnie mozesz sobie scp-em pociagnac co brakuje...
    Popieram. Nie ma to jak serwer domowy. Swietne juz na dwa komputery. O wiekszej liczbie nie mowiac

Tyle, ze mimo wszystko ja wszystko wpialem w routerowifiswitch

Bardziej niezawodne. Prostrze do ustawienia jak dlubanie po linuxach dla niedoswiadczonych uzytkownikow. Serwer mozna wtedy postawic nawet na windowsie i w kazdej chwili popsuc
    ...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu
    W KerioPersonal Firewall 4.2.2 można zdefiniować podsieć jako zaufaną lub nie i odnośnie tego blokować po portach lub usługach.

Co wy z tymi kompami w domu czynicie, iż jest wam aż serwer potrzebny? U mnie stoją 2+laptop (z roboty) i kompletnie nie odczuwam potrzeby stawiania serwera. W razie czego osiołek szaleje z lapcia bo ten mniej niz stacjonarny energii podjada.
    Net z radiówki przez APka wpiętego w switcha.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 09-09-2006 o 11:36
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Domyślnie

Oj widze, ze dalem pozywke specjalistom Ale dzieki za uwagi. Po prostu musze sie podszkolic.
    Na razie zdefiniowalem w ArcaBit siec lokalna i Firewall puszcza ruch. Jest wiec bez problemow. A co do routera, to chyba ma firewall, ale koledzy, ja tam nie mam pojecia jak to poustawiac. Wiem, ze musze sie do niego jakos dobic przez adres IP, ale nie pamietam jak. A mam Allied Telesyn AT-AR250E.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Co wy z tymi kompami w domu czynicie, iż jest wam aż serwer potrzebny?
    no przeca napisalem
    dokumenty przez sambe do windowsow na stacjonarce i notebooku. ssh do wejscia z zewnatrz na pliki (i chocby w celu zrestartowania, bo komp stoi bez klawiatury wlasnej), php na skrypty backupu dokumentow i przesylanie ich raz na dobe na zaprzyjazniony serwer. poza tym 3 sieciowki w srodku (2 ethernety 10/100 jedno wifi) rozdzielajace net, w drodze cups, zeby zona drukowac ze swojego notebooka mogla.

a co jest w tym fajnego? zona mi nie przysiada sie do mojego kompa, tylko sobie filmy na swoim oglada... jak mi corka dorosnie to tez bedzie Teletubisie czy inne paskudztwo na wlasnym kompie ogladac, nie na moim (i w Diablo z ojcem pogra )

generalnie, najwieksza zaleta to mozliwosc wystawienia dokumentow na zewnatrz. nad wyraz czesto potrzebuje
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wlasne www mozna postawic... Teraz prosciej, bo sa rozne imageshack'i czy inne rapidshare, ale kiedys bylo to nieocenione.
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów