Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Proces wywoływania diapozytywów w lab

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zabawy z temperaturą wyglądają u mnie bardzo podobnie.
    Wstawiam butelki harmonijkowe (harmonijkowe są fajne bo mają dużą pow. styku z otoczeniem)do takiego kontenerka (Castorama) zalewam gąrącą wodą z kranu i idę z psem na spacer. Potem kontrola temp. Jeden termometr z ciężarkiem mam na stałe w tym pojemniku a drugim kontroluję temp. pierwszego wywoływacza. Jeżeli temp. kąpieli jest OK. a wywoływaczowi jeszcze coś brakuje to wsadzam butelkę pod kran z odpowiednio zimną lub ciepłą wodą. Wystarczy moment by w ten sposób doprowadzić temperaturę do pożądanej. Temp. płukania ustawiam sobie w czasie wywoływania – kaskada założona na kran. Z utrzymaniem temp. walczę do momentu wlania wywoływacza barwnego.
    Bawiłem się też kiedyś w pseudo automatyzację procesu.
    Termostat akwariowy (40PLN allegro) + pompka akwariowa by mieszać wodę w kąpieli otoczenia – (40PLN allegro) + grzałka akwariowa (ceny nie pamiętam). Nawet jakoś działało. Tyle tylko że przy odrobinie wprawy i wyczucia bardzo sprawnie można obyć się bez tego. Poza tym niepewnie trochę się czułem wsadzając łapy do wody w której pracowała pompka z zanurzony we wodzie kablem. Owszem niby można wyłączać ale po iluś tam razach łatwo jest zapomnieć a bez ciągłego mieszania taka „automatyzacja” nie bardzo ma sens.
    Generalnie krytyczne jest utrzymanie temperatury pierwszego wywoływacza.

Z mojego doświadczenia – ta chemia nie lubi niskich temperatur. Tak więc odpada trzymanie w lodówce. Można w ten sposób doprowadzić do skrystalizowania pierwszego wywoływacza co bardzo wyraźnie obniża jego własności. Po prostu diapozytyw wychodzi potem niedowołany. Wprawdzie niby udało mi się o później odratować poprzez gorące kąpiele i mieszanie ale to już jednak nie to.

Problem z termostatami akwarystycznymi jest jeszcze taki że 40C to zwykle ich górna granica.
    Jeśli tak jak w przypadku mojego dojdzie do tego jeszcze jego błąd (różnica pomiędzy tym co pokazuje jego wyświetlacz a klasyczny termometr) to właściwie pracujemy już na końcówce zakresu. Dlatego warto to rozpatrzyć przy doborze termostatu
    Ostatnio edytowane przez maku ; 09-09-2006 o 02:43

Uprawnienia umieszczania postów