Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zasieg lampy

Mieszany widok

Domyślnie Zasieg lampy

Lampy
    Ludzie jak to jest z tymi lampami ??? Jak daleko maksymalnie oświetla ???( przypuśćmy se ktoś wyskakuje do kosza 50m o de mnie, czy ja błyskając fleszem dam rade go oświetlić???
    Do 105mm to nic mi nie mówi.
    Dlaczego czasami z wbudowanej lampy w 350D teren za postaciami jest ładnie błyskiem oświetlony a czasami nie ????
    Dlaczego ( czytałem w kilku wątkach ) na ślubach nie lampa do kościoła ?????
    Mam na myśli jakąś poważną lampę np. Canon Speedlite 580 EX
    J po prostu tego nie rozumie – proszę tłumaczcie !!!!

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

yyy..

Po pierwsze "przypuśćmy se ktoś..." boże.
    Po drugie "przypuśćmy se ktoś wyskakuje do kosza 50m o de mnie, czy ja błyskając fleszem dam rade go oświetlić???". Może wypadało by sprecyzować jakim fleshem, jakie iso, jakie warunki... bo jak o 12 popołudniu top flesha sobie mozna darować.. a jak ciemno jak w dup** to inna sprawa.
    Po 3 ".. 105mm to nic mi nie mówi." to w takim razie cz Ci coś mówi 580EX
    Po 4 "Dlaczego czasami z wbudowanej lampy w 350D teren za postaciami jest ładnie błyskiem oświetlony a czasami nie ????"
    Jeżeli nie wiesz na czym polega fotografia(chodzi mi tu o techniczne aspekty), to sie tego pierwsze naucz, naucz sie co to jest to 105mm które Ci nic nie mówi, a później sie bierz za "poważne lampy"

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

580EX ma GN 58.

Ta liczba mowi o zasiegu lampy. Wynosi on 58 metrow przy iso 100 i przyslonie f/1. Znajac zaleznosc iso i przyslony mozesz sobie policzyc czy wystarczy przy innych ustawieniach

http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przysłony

Dla iso 1600 i f/2.8 580'tka ma 116m zasiegu... Jak dobrze policzylem

Aha... Zasieg w lampach zwieksza sie tez poprzez swiecenie na mniejszy obszar. To 105mm to wlasnie informacja o tym, ze lampa oswietla obszar taki, jaki widzi obiektyw 105mm (na FF). Przy szerszych ustawieniach lampa ma mniejsza liczbe GN.

Tutaj jest tabelka GN jakie ma ta lampa (580ex) przy poszczegolnych ustawieniach palnika.
    http://www.cps.canon-europe.com/arti...00221&pageId=4

A tak wogole to lampa nie musi byc jedna, tak slaba jak 580ex i nie musi byc 50m od kosza.

P.S. Poprawilem temat.
    ...

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    580EX ma GN 58.

Ta liczba mowi o zasiegu lampy.
    [...]
    To samo wyczytałem w mojej książce "ABC Fotografi cyfrowej" :wink:
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 07-09-2006 o 16:01 Powód: Nie ma potrzeby cytowac wszystkiego...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    580EX ma GN 58.

Dla iso 1600 i f/2.8 580'tka ma 116m zasiegu... Jak dobrze policzylem
    A nie 82,86 czasem?
    Liczba przewodnia, przy dwa razy większej czułości rośnie razy pierwiastek z dwóch czyli przy ISO 100 ma LP = X, przy ISO 200 ma LP = X * 1,4 , przy iso 400 LP = X * 2, przy ISO 800 LP = X * 2,8, przy 1600 LP = X * 4

czyli przy ISO 1600 ma 232m dla obiektywu 1.0, czyli dla 1,4 to będzie 232/1,4 = 165,71, dla 2.0 to będzie 232/(1,4*1,4 (przyjmuję 2))=116, a dla 2.8 to będzie 232/(1,4*1,4*1,4 (przyjmuję 2.8))=82,86

Jak dobrze policzylem

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

dzięki

Miasto
    USA

Domyślnie

Dobrze, ze jeszcze ktos mysli Masz racje. Czulem, ze zle policzylem bo duzo wyszlo, ale mi sie nie chcialo juz sprawdzac

Upraszczajac Twoje obliczenia (bo wlasnie tak sie mozna najlatwiej pomylic) przejscie z f/1 na f/2.8 to trzy przyslony. Aby nie stracic swiatla wymaga to podniesienia iso o trzy kroki, czyli zmiane na 800.

Podnoszac iso dalej na 1600 mamy pierwiastek z dwoch (~1,4) razy nasza GN.

Zdaje sie ze dokladnie to bedzie 82,02m
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przynajmniej teoterycznie,
    bo przy takich odległościach dochodzi pewnikiem jakiś współczynnik przejrzystości powietrza, mniejszy pewnikiem od jeden
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a poza tym to ta lampa ma lp 42
    przypominam panom ze liczbe przewodnia podaje sie dla 50mm i iso 100

a najprosciej to sie liczy tak ze lp podzielona przez odleglosc do przedmiotu = liczba przeslony (oczywiscie przy iso 100)
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    przypominam panom ze liczbe przewodnia podaje sie dla 50mm i iso 100
    Przypomnij to producentom... Jak widac nikt sie do tego juz od dawna nie stosuje.

Watpie tez, ze fotografujac z 50 metrow wsady do kosza korzystal by z obiektywu 50mm.
    ...

Uprawnienia umieszczania postów