Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem Canona. Również jestem zainteresowany zakupem tego obiektywu. Ale nie rozumiem tutaj pewnych kwestii. Wyczytałem na którejś mądrej stronie o fotografii, że ten teleobiektyw przy 350D i 20D parametry trzeba mnożyć przez 1,6 co daje 112mm x 480mm. Nie wiem dlaczego akurat w tych dwóch modelach obiektyw, który chcę dokupić ma wyższe parametry, a nie na przykład w modelu 300D. Nie rozumiem dlaczego???
Poza tym czy takie parametry nie są za duże (480mm)???
Jeszcze jedno. Czy każdy teleobiektyw lub obiektyw nawet ze starej lustrzanki canona pasuje do 350D lub innej lustrzanki cyfrowej Canon??? Włożyłem do mojego 350D stary teleobiektyw teścia Canon EF 70-210mm i działa. Czy to oznacza, że używając tego tele w 350D ja miałem parametry zamiast 70-210mm były 112-336mm???
Jeszcze jedno. Na teleobiektywie od teścia tym starym jest tylko czerwona kropeczka przy gnieździe mocowanym do body. Natomiast w standardowym obiektywie który był w zestawie jest zamiast czerwonej kropeczki biały kwadracik. Co to oznacza? Już zauważyłem, że taki obiektyw mocuje się pod innym kątem w stosunku do czerwonej kropki. Ale czy to oznacza że ten obiektyw pasuje tylko do lustrzanek cyfrowych, a do sterej zwykłej lustrzanki nie wejdzie? Napiszcie parę słów o tym proszę, bo dla mnie na razie ten cały dobór obiektywów to jest magia!!!
Pozdrawiam