Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Próba EF70-300 f/4-5,6 IS z samplami.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zabaw z obiektywem ciąg dalszy. Po pierwszym entuzjazmie powodowanym posiadaniem w/w szkła, muszę stwierdzić że jednak jakiś hiper to on nie jest. O ile jakość obrazu przy pewnych warunkach potrafi być bardzo dobra (szczególnie na 70mm), to już AF potrafi dać d... ciała nawet w słoneczny dzień, ale chodzi mi bardziej o prędkość działania niż o celność. Zwierzątka zdążą uciec, samoloty przelecieć itd itp :-D Ot zwykłe tele ze stabilizacją dla amatora, ale na moje potrzeby wystarcza w zupełności.

Tu jest maniak który porównywał go z 100-400L IS
    http://www.pbase.com/maderik/new70_300is

Ok, to teraz próbki samej "antydelirki". Jasne że nie zastąpi jasnego obiektywu ale efekt czasami potrafi zrobić wrażenie. Najpierw sample porównawcze, jest kilka na w sieci ale czemu nie mielibyśmy mieć własnych

Ekspozycja ustawiana ręcznie, ISO 100, 1/30s. @300mm, f/8. Pierwsze 2 zdjęcia robione z ręki trzecie ze chybotliwego statywu.

Z ręki bez IS, tryb 1:
    Z ręki z IS, tryb 1:
    Ze statywu z IS 1:
    Podobno coś tam miało wykrywać statyw i wyłączać IS, IMHO bzdura, bo IS działa tylko przez 2s. od wciśnięcia spustu do połowy. Chyba że tak jest w L-kach ale miałem tylko do czynienia z EF 100-400 L IS i robiłem tylko z ręki. Więc może by się ktoś kompetentny wypowiedział (Muflon? Vitez?)

Reszta sampli jednym w pliku zip (kompresja jpegów na 70% w xnview, parametry w exifach):
    http://www.toya.net.pl/~plr/70300IS/is test.zip
    Wszysko z ręki, ISO różne, czasy po kolei 1/15;1/30;1/80;1/20 to maks ile mi się udało wyciągnąć. Ale takie przypadki to rzadkość, trzeba się nieźle skupić/zaprzeć. Często mi się deczko rozmazuje nawet przy 1/160@300mm potem już jest o wiele lepiej
    Ostatnio edytowane przez p_lar ; 11-09-2006 o 13:56
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Bywalec

Domyślnie

Też zastanawiam się nad tym "cackiem" ale nie wiem czy nie trafię na felerny egzemplarz z tą wadą przy robieniu pionowych kadrów. Jaki masz nr seryjny? I jak go odszyfrować?
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Też zastanawiam się nad tym "cackiem" ale nie wiem czy nie trafię na felerny egzemplarz z tą wadą przy robieniu pionowych kadrów. Jaki masz nr seryjny? I jak go odszyfrować?
    Tu nie ma co "szyfrować". Czytałeś uważnie ten post?
    http://canon-board.info/showpost.php...4&postcount=20

Ja mam na 3cim miejscu trójkę, więc egzemplarz wolny od wady...

kaczor1977
    Guest

Domyślnie

Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem Canona. Również jestem zainteresowany zakupem tego obiektywu. Ale nie rozumiem tutaj pewnych kwestii. Wyczytałem na którejś mądrej stronie o fotografii, że ten teleobiektyw przy 350D i 20D parametry trzeba mnożyć przez 1,6 co daje 112mm x 480mm. Nie wiem dlaczego akurat w tych dwóch modelach obiektyw, który chcę dokupić ma wyższe parametry, a nie na przykład w modelu 300D. Nie rozumiem dlaczego???
    Poza tym czy takie parametry nie są za duże (480mm)???
    Jeszcze jedno. Czy każdy teleobiektyw lub obiektyw nawet ze starej lustrzanki canona pasuje do 350D lub innej lustrzanki cyfrowej Canon??? Włożyłem do mojego 350D stary teleobiektyw teścia Canon EF 70-210mm i działa. Czy to oznacza, że używając tego tele w 350D ja miałem parametry zamiast 70-210mm były 112-336mm???
    Jeszcze jedno. Na teleobiektywie od teścia tym starym jest tylko czerwona kropeczka przy gnieździe mocowanym do body. Natomiast w standardowym obiektywie który był w zestawie jest zamiast czerwonej kropeczki biały kwadracik. Co to oznacza? Już zauważyłem, że taki obiektyw mocuje się pod innym kątem w stosunku do czerwonej kropki. Ale czy to oznacza że ten obiektyw pasuje tylko do lustrzanek cyfrowych, a do sterej zwykłej lustrzanki nie wejdzie? Napiszcie parę słów o tym proszę, bo dla mnie na razie ten cały dobór obiektywów to jest magia!!!
    Pozdrawiam

kaczor1977
    Guest

Domyślnie pytanko

Sorry za tyle pytań

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczor1977 Zobacz posta
    Jeszcze jedno. Na teleobiektywie od teścia tym starym jest tylko czerwona kropeczka przy gnieździe mocowanym do body. Natomiast w standardowym obiektywie który był w zestawie jest zamiast czerwonej kropeczki biały kwadracik. Co to oznacza?
    Jestem Canonierem od 3 tygodni, ale z tymi kropkami to jest tak:czerwona służy do zakładania obiektywów EF, biała do serii EF-S. Obiektywy EF-S działają wyłącznie z lustrzankami cyfrowymi. Obiektywy EF przeznaczone są dla lustrzanek analogowych i cyfrowych. Tu jest o tym więcej.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

[...]Wyczytałem na którejś mądrej stronie o fotografii, że ten teleobiektyw przy 350D i 20D parametry trzeba mnożyć przez 1,6 co daje 112mm x 480mm. Nie wiem dlaczego akurat w tych dwóch modelach obiektyw, który chcę dokupić ma wyższe parametry, a nie na przykład w modelu 300D. Nie rozumiem dlaczego???
    Bo oznaczenia na obiektywach dotyczą ogniskowych przy standartowej wielkości klatki filmu 35mm. Przekątne matryc w 20D 30D,300D,350D i 400D są mniejsze o odpowiedni iloczyn od przekątnej kadru filmu, stąd stosowane mnożniki.

[...]Poza tym czy takie parametry nie są za duże (480mm)???
    Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć :-) czy ci starczy czy za dużo... 70-300 da ci w efekcie obraz na 350D 112-480mm

[...] Czy każdy teleobiektyw lub obiektyw nawet ze starej lustrzanki canona pasuje do 350D lub innej lustrzanki cyfrowej Canon???
    Teoretycznie tak, ale starsze obiektywy EF mogą mieć problemy przy współpracy z dSLR. Natomiast obiektywy EF-S (z cropem, nie pokrywające pełnej klatki) będą w najlepszym przypadku winietowały z aparatami o pełnym wymiarze matrycy, mogą rownież optyką, która głębiej "wchodzi" do body, uszkodzić lustro.

Co do reszty pytań to polecam zadać je w dziale dla początkujących...
    No i polecam czytanie archiwum forum, można się wiele nauczyć.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Wyczytałem na którejś mądrej stronie o fotografii, że ten teleobiektyw przy 350D i 20D parametry trzeba mnożyć przez 1,6 co daje 112mm x 480mm. Nie wiem dlaczego akurat w tych dwóch modelach obiektyw, który chcę dokupić ma wyższe parametry, a nie na przykład w modelu 300D.
    300D też przemnażasz jak 20D, 30D, 350D i 400D, dopiero od 5D i wyżej masz pełną klatkę.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

kaczor1977
    Guest

Domyślnie

Ale z Waszych doświadczeń 300mm (tj. 480mm 350D) to nie jest za dużo??? Nie widziałem nigdy takiego zbliżenia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale z Waszych doświadczeń 300mm (tj. 480mm 350D) to nie jest za dużo??? Nie widziałem nigdy takiego zbliżenia.
    Z moich np. nie. Jest czasami wręcz za mało. Wszystko zależy od tego czego potrzebujesz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2006 o 23:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów