Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Wątek: Głośność IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mój obiektyw z IS-em wydaje takie same dźwięki. Najprawdopodobniej jest to odgłos pracy żyroskopu

Coś już napisał

Domyślnie

Mam dwa wyjaśnienia wyraźnego szczęknięcia na początku i końcu pracy IS:
    1 - najbardziej oczywiste: rozkręcenie i zatrzymanie kół zamachowych żyroskopu
    2 - uwolnienie zacisków z zestawu soczewka+żyroskop, aby mógł się swobodnie poruszać i ponowne jego unieruchomienie

Pierwsze powinno mieć większe znaczenie w uzyskaniu ostatecznego efektu dźwiękowego.
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BolekZ Zobacz posta
    u mnie aby usłyszeć ISa musi być cisza - delikatne i ciche tyknięcie tak jak w 100-400.
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wlaczanie IS w 24-105 jest troszke glosniejsze niz w 70-200 czy 100-400 ale naprawde musi byc cicho by uslyszec to wlaczanie (najpier pyk a potem leciutki szum)
    Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Normalka. W 70-200 2.8 mam takie same odgłosy.
    Heh - sprzeczne informacje

Na pewno nie nazwalbym dzwiekow wydawanych przez moj obiektyw cichymi, no chyba zeby przyjac, ze 350 jest cicha puszka Fotografujac na ulicy bez cienia watpliwosci wiem czy robie z aktywnym IS czy nie - slychac zaskakiwanie 'machinerii' wewnatrz szkla. Caly czas mam na mysli sam moment jego wlaczenia i wylaczenia - podczas pracy prawie go nie slychac.

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

arkadek
    Guest

Domyślnie

W ubiegłym tygodniu kupiłem 24-105. Miałem do wyboru dwa szkła o SN: UU1209 (dość świeże) oba pracowały równie głośno. Poziom hałasu IS był nieco mniejszy od USM. Poza tym wszystko ok. Wydaje mi się, że to norma. Trzeba zapomnieć i pstrykać

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boss Zobacz posta
    Heh - sprzeczne informacje
    A gdzie widzisz sprzecznosc? Bo ja nie widze zadnej .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A gdzie widzisz sprzecznosc? Bo ja nie widze zadnej .
    Z przytoczonych wypowiedzi wywnioskowalem, ze wedlug yogi-bear glosne zaskakiwanie IS'a, ktore obserwuje u siebie, to normalne zachowanie sie tego mechanizmu; z wczesniejszych wypowiedzi natomiast (m.in Twojej) wynikaloby, ze slychac tylko w cichym otoczeniu. Otoz wlasnie u mnie slychac 'zawsze i wszedzie' wiec nie okreslilbym tego dzwieku jako cichy... ??: czy ktos tak wogole odsluchiwal zamieszczona MP3'ke..? :-|

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja odsłuchałem i u mnie odgłosy są takie same.

Początki nałogu

Domyślnie

U mnie także odgłosy są takie same :-).

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boss Zobacz posta
    Z przytoczonych wypowiedzi wywnioskowalem, ze wedlug yogi-bear glosne zaskakiwanie IS'a, ktore obserwuje u siebie, to normalne zachowanie sie tego mechanizmu; z wczesniejszych wypowiedzi natomiast (m.in Twojej) wynikaloby, ze slychac tylko w cichym otoczeniu. Otoz wlasnie u mnie slychac 'zawsze i wszedzie' wiec nie okreslilbym tego dzwieku jako cichy... ??: czy ktos tak wogole odsluchiwal zamieszczona MP3'ke..? :-|
    Odsluchalem.U mnie takie same. Najwyrazniej jestes nadwrazliwy i/lub masz za blisko ucha sprzet albo za bardzo drżysz nad sprzetem wyszukujac w nim wszelkich mozliwych sladow awarii bo tak duzo za niego zaplaciles.
    Normalne objawy onanistyczne. Kiedys ci minie jak zaczniesz robic zdjecia zamiast drżec o sprzet .

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jakbym słyszał swój 17-85. Wszystko w porządku
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów