No własnie aż wstyd ze w menu nie mozna sobie wlaczyc odszumiania ;-)
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
400D vs D80....? ja nie miałbym wątpliwości który wybrać...N ma zdecydowanie lepszy fokus, pomiar światła no i współpracę z dodatkowym oświetleniem, nie wspomnę o ergonomii.
Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-09-2006 o 09:47
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nie chodzi o to, że można przetestować czy nie. Pewne rzeczy nasuwają się same. 400D i ergonomia - te dwie rzeczyu sie wykluczają. POdobnie z resztą jak w przypadku 350D. Nikon zawsze miał świetną ergonomię i tego nikt nie podważyPodobnie jak system CLS (Creative Lighting System) Nikona. Jest bardzo dobry. Co do autofocusa - ja mam zdanie, że lepiej pracuje ten w D80 niż 30D. a 400D przejął z 30D. więc wnioski same się narzucają
![]()
ja miałem podobny problem z wyborem sprzętu wachałem się między D70 a 300D później pojawił się 350D i D70s aż wkońcu po długich namysłach kupiłem 20D szarpło kieszenią ale jestem zadowolony.
Czarna skrzynka firmy C
Tyle, że ergonomia w d80 jest gorsza od tej w d70 a nawet d50. Piszę to na podstawie własnych oględzin aparatu a inni (także świeżo upieczeni właściciele d80) to potwierdzają.
Ergonomia 350d czyli także 400d jest jeszcze gorsza.
Nie przesadzajmy, że taka czy inna firma coś "zawsze" a coś "nigdy"....., bo ergonomia d80 niestety jest jedną ze słabszych stron tego modelu.
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
W tym przypadku nie chodzi teraz tyle o wybór puszki....lecz o system....... a to już wymaga głębszych przemyśleń
Czarna skrzynka firmy C
pod moją rękę chwyt d80 pasuje zdecydowanie gorzej niż d50 - i na to nic nie poradzę.
d70 wypada najlepiej z całej tej trójki, ale i tak uważam, że koło nastawcze na korpusie 20/30d obsługuje się lepiej niż w N. Fakt że 400d takiego drugiego koła nie ma w ogóle
Większośc kwestii ergonomicznych to upodobania osobiste i kwestia przyzwyczajenia ale moim zdaniem ergonomia w d80 to chyba najsłabszy element tego korpusu. Ma natomiast wiele innych zalet i to jest bezsprzeczne - natomiast ergonomia powoduje, że raczej go nie kupię...400d też nie![]()
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!