"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To może D80 czy 1Ds MkII?:wink:
http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/d80/index.htm
Wini
Rozumiem, że skoro Panowie nie potraficie wskazać pewniaka to wybór nie jest tak oczywisty. Miło, że chociaż zaczęliście mówić ludzkim głosem. Czy wniosek: wybór pomiędzy tytułowymi jest jedynie kosmetyczny, to pozostaje jedynie decyzja od której rozpocząłem: ten jest za mały i dla tego mi nie odpowiada a ten jest w sam raz ale forum krzywi się na firmę i nawyki. Dla amatora pozostałe różnice pozostaną niezauważone. Czy tak ?
Powiem szczerze, że nie chce mi się czytać od początku, więc sorry, jeśli się powtarzam.
Jeżeli chcesz mieć korpus z jednym obiektywem+lampa - możesz mieć C lub N, różnicy wielkiej nie będzie. C+T17-50 albo N+17-70.
Jeżeli chcesz mini system (korpus+2-3 zoomy+lampa) - podobna (choc IMO lepsza) jakość taniej (N=C+1/2C) u C.
Jeżeli chcesz mieć średni lub duży system - nie ma porównania - dzisiaj Nikon nie ma tego, co ma Canon.
Wybór jest twój. Wszystko co ci odpowiada jest wystarczającym powodem, by wybrać system. Pytanie, czy amator nie zauważy? Jest naiwne. Nie zauważy w tydzień po zakupie, a potem za późno. Jesteś pewny, którą z ww. wersji chcesz wybrać lub poszerzyć w przyszłości?
Znaczy się chodzi o 400D z Tamronem albo D80 + 18-70 ?
Moze sie narażę, ale IMHO różnica będzie znaczna.
U Canona dostaniesz korpus miniaturkę z wizjerem "światełko w tunelu" + obiektyw z wiertarkowatym i pudłującym AF oraz lampę działąjącą tylko w sankach aparatu;
natomiast u Nikona miażdżaco lepiej wyposażony korpus normalnie leżący w dłoni i posiadający (jak na APS) jeden z lepszych wizjerów, do tego przyzwoity obiektyw o napedzie AF odpowiadającym najlepszym USM oraz lampę sterowaną również bezprzewodowo z korpusu.
Chyba jest różnica?
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-11-2006 o 09:24
Całkowita zgoda. Ja mówiłem o jakości zdjęć. Ale tak rozwijać można każdy punkt. Ja, na przykład, na D80+17-70 namawiam moją córkę. Brak zgody i głupia mina. Aparat ma być mały! Co prawda obiektyw by chciała z USM. No i całe wybieranie :-D . Każdy ma swój punkt widzenia. Pewnie dlatego C sprzedaje się nie mniej, niż N :-) .
EDIT: Zgadzam się na wybór córki, bo jeśli spodoba jej się fotografia i zacznie budować system docelowy, 400D IMO da jej istotnie lepszą bazę.
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 28-11-2006 o 11:31
Jesli to ma byc pierwsze lustro powinienes sie kierować przedewszystkim ergonomią i skutecznoscia AF...po prostu musisz miec komfort pracy z aparatem..dla mnie 400d jest zbyt maly i po podlaczeniu troszke ciezszego szkla nieporeczny ale najlepiej jesli sam sie o tym przekonasz w sklepie...Oba systemy sa na tyle bogate ze czy to bedzie nikon czy canon bedziesz zadowolony ale podkreslam tylko wtedy gdy z przyjemnoscia bedziesz trzymal swoje wymazone lustro w reku,z przyjemnoscia kadrowal przez duzy jasny wizjer i cieszyl sie szybka pracą.
Ostatnio edytowane przez fatman ; 28-11-2006 o 12:15
Odnoszę wrażenie, że Ty jednak chyba nie miałeś D80 w ręce. To fajny aparat ale ani wizjer nie jest tak dobry jak piszesz ani ten obiektyw tak szybki jak najlepsze USM-y. Także proponowałbym troszkę umiaru. Ja wiem że dla niektórych 400D to badziewie ale to też bardzo przyzwoicie wyposażony korpus.
A jeszcze o wyposażeniu - ten źle wyposażony 400D robi 10Raw-ów w serii co dla niektórych może mieć wielkie znaczenie, bezprzewodowe sterowanie błyskiem z korpusu niekoniecznie:. Także tu decydują raczej potrzeby.
I jeszcze jedno ostatnio miałem możliwość porobienia trochę raw-ów 400-setką. Z przyczyn obiektywnychwszystkie robiłem na iso 1600 - jest wg. mnie na prawdę super. Nie przypuszczałem że nawet tak dobrze.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
troche wokol tematu co lepsze:
w mojej ocenie bralbym pod uwage autofocus i szumy, oraz ergonomie....
jak dla mnie Niko tu lepiej sie plasuje w laczonej ocenie, ale szumiki juz Canon,
czy mniejsze szumy rekompensuja jak dla mnie nieco slabszy autofocus, ergonomia rzecz gustu....
sam sie zastanawiam tylko nad innym zestawem 30d vs d200,
jade do Krynicy i pobawimy sie puszka d200 i moja starocia 300D, plus kilka fotek z 30D,
tescik zamiescimy z kit obiektywow i rodzimych 50mm, co wyjdzie z ciekawosci zaprezentuje.......
pzdr
j