www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Zalogowałem się żeby znaleźć pomoc wyborze 400d-d80
Co zauważyłem? ano to co już wiedziałem .
Do pracy, reporterki, katowania i szukania u kolegów z branży szkieł i innej pomocy oczywiście canon.
I to nie jest przypadek canon dawniej do takich odbiorców kierował produkt, reklamę i dobrze mu szło.
Teraz ma swój przedział rynku który wyraźnie traci ponieważ przyzwyczaił do solidnych aparatów a teraz ma : górna półka i tradycja potem długo nic
i produkt który kwasi wielkością i nie wiadomo do reporterki?, dla amatora? na komunie?. Parametry niby prof. zalety kita, wielkość idiotcamery.
Dla wszystkich przecież być nie może
Sentyment i wcześniejsze produkty pozwalą mieć zaufanie do marki czego jesteście nieodosobnionymi przykładami i swoje argumenty swobodnie na tym opieracie. Forum w linku dało się wciągnąć w debatę : " dlaczego canon jest najlepszy " a już argument, że w nikonie się coś nagminnie urywa i jest słabe aku to już zabrzmiało niepoważnie. Jak koleś który jechał canonem powie, że nikonowi z górnej półki rwą się zaślepki to tak jakby powiedział: nie patrz na toyote bo tam są słabe akumulatory i kółka się urywają.
Nie mam jeszcze ani jednego ani drugiego ale jak widzę coś takiego to widzę: pieprzy; i szukam kogoś z argumentami a o takich jak widać trudno
Sam mogę występować na takim forum jako ekspert niezależny i ogłaszać : kupujcie olka, jest nie do zarżnięcia i tani. I moje sumienie pozostanie czyste jak szkło zenitara.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Cześć
Gdyby wybór był tak oczywisty to jedna z firm by zbankrutowała
Zgadzam się z Kolekcjonerem
Pomoc to chyba niezbyt wygórowane oczekiwania. Zamierzam przesiąść się na lustrzankę i mając już i tak zawężone poszukiwania co do modelu chciałem poznać opinie innych a nie czytać jak canonierzy sobie z dziobków jedzą, bo takie wrażenie odniosłem. Mam duże łapy i body 400d mi nie leży ale chwalą inne zalety, d80 rozmiarowo jest ok ale dziwią się inni: nikona? no co ty. Stąd moja wizyta na tym forum.
He he - jak zwykle ciekawa dyskusja.
Sam chętnie dowiem się jakie jakie są za i przeciw D80 w stosunku do 400D.
Kolega będzie wchodził w lustro i muszę coś sensownego mu doradzić.
Jeśli foty są porównywalne a zapewne sąto wolałbym mieć "lepsiejszy" AF w puszce i balans bieli - niestety 350D nie się tu czym pochwalić - szczególnie chodzi o to drugie w zastanym świetle.
Jest następne kryterium - kolega Wziął 350D z gripem i T28-75 stwierdził, że to jest ciężkie dla niego - i tu pies pogrzebanybo nie wiem co ma sobie w końcu Kupić.
Będzie focił pewnie tylko jednym szkłem wiec chyba 18-70 nikora byłoby "najlepsiejsze".Sam narazie nie wiem na czym staniemy.Póki co postaram sie gdzieś wziąć w łapy D80 i sam zerknąć na tę zabaweczkę.
Pozdrawiam i czekam nadal na coś konkretnego z waszej strony:razz:
5D + L
Bardzo złe porównanie D80 z 400D przecież to aparaty z innej póki cenowej. Co z tego że matryca o podobnej wielkości.
Cena? Canon 400D już od 2500zł - Nikon D80 od 3000zł (np. na Allegro)
Rozumiem wygodę w uchwycie itd. ale dlaczego je porównywać. Dobry chwyt ma także Nikon D70s, ale matrycę 6MPix.
Wszystko zależy od tego po co nam tak wielki obraz z matrycy, przecież większość prac ląduje i tak w galerii na kompie lub w necie przy niewielkich rozdzielczościach. Więc po co, aż 10 MPix - rozumiem jeszcze jak ktoś powie że dla kadrowania - czy wszystko trzeba jeszcze wykadrować?
Wiesz wszystko zależy co jest priorytetem dla kolegi.
Podstawowa rzecz to wybór optyki, a tu i jeśli chodzi o kit i szkła amatorskie lepszy wybór i lepsze ceny są u nikona.
W kwestii puszki to jeśli rozmiary (w znaczeniu ciężaru) 350-tki z gripem to już dla niego zbyt dużo to o D80 niech zapomni. 400D jest dużo mniejszy i lżejszy niż D80.
D80 to bardzo fajny apart pod wieloma względami (moim zdaniem brakuje takiego w ofercie canona) - wielkość, AF, wizjer.
Jeśli chodzi o jakość obrazu to jest bardzo przyzwoicie ale 400D zwłaszcza na wyższych iso wygląda (przynajmniej z mojego punktu widzenia - porównywałem raw-y) lepiej i nie chodzi bynajmniej o szumy (które są ciut mniejsze w 400-tce ale o ostrość) zresztą w jpg-ach jest to jeszcze bardziej widoczne. Także kolory w czterechsetce mi się bardzo podobają kto wie czy nie najbardziej ze wszystkich dotychczasowych canonów (wyłączając 1D rzecz jasna). Istotną rzeczą jest też różnica w cenie na korzyść 400D także to wcale nie jest jakiś oczywisty wybór.
Pozostaje jeszcze kwestia dlaczego zawężać się tylko do wyboru tylko tych dwóch systemów. Jest jeszcze wcale niezła Alfa, Olek i pentax K10D (samsung ileś tam). Także warto szerzej popatrzyć na sprawę
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Hmm.NO wspominał o Alfie ale mu to wybije młotkiem i to ciężkim z głowy:-P .
Chodzi przede wszystkim o szkło - nawet jemu mój "kit" się nie podobał.Więc sam nie wiem co mam mu zaradzić
.
Sam jestem za canonem - bo produkuje też moim zdaniem lepsze obrazki + poprawiony AF w 400D byłby w sam raz - tylko ten śmieszny kit.
W nikonie miałby 18-70 i pewnie byłby zadowolony.
Więc wybór prosty nie jest.Lamp i innych takich dokupował nie będzie więc chodzi o puszkę i jedno szkło![]()
5D + L