wiesz...
- ja np. wole MLU 20D niz jakies pseudo-rozwiazanie w D80.
- ale np. 2,5" telewizor D80 w porownaniu z tym g... znaczkiem pocztowym 20D to niebo a ziemia. i tak, owszem, korzystam z LSD pokazujac zdjecia fotografowanym ludziom. duzo mi to pomaga
- do dzis dzialaja stare Canony typu D60 czy 10D (myself included), ktore poza ewentualna koniecznoscia wymiany migawki sa w pelni sprawne. a zgloszenia awarii D70 jak byly tak nadal sa... mam obawy, czy kierowany na ta sama polke D80 bedzie lepiej skladany. a majac w perspektywie serwis Nikon Polska...![]()
- D80 ma spota, korekty ekspozycji o +/-5EV i blysku do -3EV. brak tego w Canonie jest dla mnie zenujacy
- 20D jest dla mnie lepszy do pracy. jest masywniejszy, lepiej w lapie lezy. poza tym ma canonowska ergonomie, gdzie wszystkie ustawienia zmienia sie 1 reka. zamiast skrotow klawiszowych jak w Nikonie, czy rozsianych kontrolek jak w Minoltach. subiektywnie mnie sie to bardziej podoba.
i tak mozna by mnozyc...
kwestia potrzeb i czasami drobiazgow, ktore ulatwiaja danej osobie prace. trudno to bezposrednio porownywac. jednemu system blysku Nikona zrobi dobrze, innemu 47fps-ow w Canonie...![]()