Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Nikon D80 .. my hands on ;)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Dlaczego D80 jest konkurentem dla 400D że cena podobna ?

- poprostu Canon daje lepszy aparat z najniższej półki od D50 i nieco więcej kosztujący cena zapewne ustabilizuje się prędko w granicach 3000PLN

-poczekajmy na następce D50 (o ile wogóle się pojawi)

- D80 jrest próbą konkurencji dla 30D (nieco tańszy ale o porównywalnych parametrach może nieco słabszy)

- inna sprawa że to Nikon dziś goni canona i to oni są zmuszeni na ustępstwa, tzn cenowe i konstrukcyjne (lepiej za mniej)

- porównując obie puszki

D80- 4700-5000 KIT (podobna cena 30D) i to jest właściwa konkurencja dla modelu

400D - ok 3200 Kit

-

Domyślnie

Akustyk najfajniej jest ze roznice miedzy N i C sa minimalne to juz nie przepasc

<połączone>

dlaczego cany z kitem sa takie wazne przeciez ludzie maja systemy i juz pozbierali szkla !! ceny powinno podawac sie za body ! ja bym w zyciu kita zadnego nie wziol nawet z 5d tego 24-105
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 07-09-2006 o 11:56 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie ;-)

Domyślnie

Dlatego ceny z kitem bo gro aparatów kupują NOWI użytkownicy i takiego kompletnego zestawu powinno porównywać się ceny,
    jeśli chodzi o pozycjonowanie produktu w marketingu ..... IMHO

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    Akustyk najfajniej jest ze roznice miedzy N i C sa minimalne to juz nie przepasc
    wiesz...
    - ja np. wole MLU 20D niz jakies pseudo-rozwiazanie w D80.
    - ale np. 2,5" telewizor D80 w porownaniu z tym g... znaczkiem pocztowym 20D to niebo a ziemia. i tak, owszem, korzystam z LSD pokazujac zdjecia fotografowanym ludziom. duzo mi to pomaga
    - do dzis dzialaja stare Canony typu D60 czy 10D (myself included), ktore poza ewentualna koniecznoscia wymiany migawki sa w pelni sprawne. a zgloszenia awarii D70 jak byly tak nadal sa... mam obawy, czy kierowany na ta sama polke D80 bedzie lepiej skladany. a majac w perspektywie serwis Nikon Polska...
    - D80 ma spota, korekty ekspozycji o +/-5EV i blysku do -3EV. brak tego w Canonie jest dla mnie zenujacy
    - 20D jest dla mnie lepszy do pracy. jest masywniejszy, lepiej w lapie lezy. poza tym ma canonowska ergonomie, gdzie wszystkie ustawienia zmienia sie 1 reka. zamiast skrotow klawiszowych jak w Nikonie, czy rozsianych kontrolek jak w Minoltach. subiektywnie mnie sie to bardziej podoba.

i tak mozna by mnozyc...

kwestia potrzeb i czasami drobiazgow, ktore ulatwiaja danej osobie prace. trudno to bezposrednio porownywac. jednemu system blysku Nikona zrobi dobrze, innemu 47fps-ow w Canonie...
    www albo tez flickr

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak juz nie raz bylo mowione, powinnismy skonczyc z tak bezposrednim porownywaniem sprzetow. Kiedys (w czasach analogow) wszystko bylo mniej wiecej posegregowane i tylko Minolta wychodzila ponad swoja klase.

Ja to widze tak:
    Nikon D50
    Canon ..jeszcze 350D, ale lada dzien trafi do spredazy 400D
    Sony A100
    Nikon D80
    Canon 30D
    Nikon D200
    Canon 5D
    ....

Zaden z tych aparatow nie jest rowny 2giemu. Nawet jesli maja podobne ceny to oferuja zupelnie inne mozliwosci - o ile ktos nie porownuje jedynie ilosci pixeli.. co jest wielkim bledem.

Nie od dzis wiadomo iz sprzet kazdy dobiera pod wlasne potrzeby i mozliwosci. Wiec nie wiem czy warto licytowac "ten ma to, a tamten ma tamto". Zdaje sie, iz jestesmy istotami rozumnymi i wlasnie tym rozumem powinnismy sie kierowac przy wyborze Canona, Nikona czy innego aparatu... wraz z jego systemem.

Domyślnie

słusznie wódki mu dać ....

Początki nałogu

Domyślnie

Zgadzam się ale różnice są na tyle małe miedzy nikonem d80 a canonem 30d ze chyba nie warto doplacac tych 1,500...
    Podejrzewam ze na zdjeciach do iso 400 lekka przewage moze miec nikon...szczególnie jesli chodzi o drobne szczegóły i WB....
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien Zobacz posta
    Zgadzam się ale różnice są na tyle małe miedzy nikonem d80 a canonem 30d ze chyba nie warto doplacac tych 1,500...
    Podejrzewam ze na zdjeciach do iso 400 lekka przewage moze miec nikon...szczególnie jesli chodzi o drobne szczegóły i WB....
    Alien, moze dla Ciebie Wiedz jednak, ze nie kazy kto kupuje lustrzanke kupuje swoj pierwszy aparat i moze sobie wybierac pomiedzy N i C. Niektorzy sa przywiazani do systemu i zmiana nie wchodzi w gre.

Początki nałogu

Domyślnie

Oczywiscie zgadzam sie ale to nie zmiena faktu ze amator kupując dziś d80 zrobi lepszy interes...bo ma wiecej za mniej...
    Oczywiscie mówie to tylko na podstawie specyfkacji - głebokie testy potwierdza moją teze lub nie =)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien Zobacz posta
    Oczywiscie zgadzam sie ale to nie zmiena faktu ze amator kupując dziś d80 zrobi lepszy interes...bo ma wiecej za mniej...
    Oczywiscie mówie to tylko na podstawie specyfkacji - głebokie testy potwierdza moją teze lub nie (wersja z emotka )
    Ja bym powiedzial, ze ma tyle samo za mniej poniewaz roznice pomiedzy D80 a 20D/30D dla amatora sa praktycznie nieistotne.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów