Tak zgadza sie.
Najslabszym i najmocniejszym ogniwem w tym calym zestawieniu jest fotograf. Widzialem wiele zdjec skopanych lustrzankami i wiele kompaktami. Z tym, ze kompaktem latwiej takowe zdjecie wykonac z dobrym skutkiem (raz kadrowanie na lcd, dwa elektronika zalatwia cala sprawe - ale czy to chcial uzystac fotograf?- aparacik zyje wlasnym zyciem). Ale nie o to tu chodzi. Nie twierdze, ze nie da sie zrobic dobrego zdjecia na KITcie. Ale jednak szkla olympusa sa bdb i niestety canonowskie kity moga sie chowac przy kompaktowych szklach, a co dopiero przy lustrzankowych obiektywach. A KIT no coz zapchaj dziura
.
OK, bo troche odbieglismy od tematu.
"czyli jedni zachwalają Canona a drudzy Olka.. i weź tu się chłopie zdecyduj"
Nikt niczego nie zachwala - trzeba podjac samemu decyzje. Stwierdzam fakt (prosba w pytaniu ktory zestaw kitowy lepszy).
Odpowiadam:
Kupil bym Olympusa gdybym nie inwestowal juz w przyszlosci - czyli kupuje za okolo 3tys. dosyc dobre body E500 ustepujace canonowi 350D, ale szkla Olka sa jak nie 3x to co najmniej 2x lepsze. Zero aberacji, winietowan - a zobaczcie co sie dzieje z kitem canona, kpiny (oczywiscie bez obrobki w programach graficznych).
Ale jezeli masz troszke wiecej kaski czyli od 3,5tys do 4tys goraco POLECAM CANONa 350D. Bardzo dobre amatorskie body. Obiektyw SIGMY za jakies 1200zl i bedziesz szczesliwy no i dalsza mozliwosc rozbudowy systemu. To samo tyczy sie Nikon'a D70s (nie pytales o niego, ale tez warto sie zainteresowac bo to taki polsrodek - kit pomiedzy olkiem a canonkiem bardziej zmierzajac w kierunku olka, ale nie ma tez czym sie zachwycac, ale na jakis czas wystarczy zanim nie dozbiera sie kaski. Ale czy w ogole kit oplaca sie inwestowac? Ja raczej zainwestowal bym w Canona 350 (samo body) chyba ze kita dorzuca za 25zl- przy przyszlej sprzedazy zawsze cos bo szkla ktore zakupie raczej nie beda na sprzedaz przy ewentualnej przesiadce na np. 30D czy 5D.
Z olka tez byl bys bardzo zadowolony ale pamietaj. Olki niestety maja duzy SZUM, sa WOLNE i juz przestarzale i drogi system, a przede wszystkim ubogi wybor szkiel - ale jakosc tych szkiel powala jak i cena. Ktos powie, a nikon i canon tez ma pierunsko drogie - fakt i rownie dobre. Ale Olympus ma szkla po 600-1000zl liczac na palcach jednej reki a reszta juz oscyluje w granicach 5tys-20tys!!! Kogo na to stac i po co. Moze bedac pro. i majac E1 (ale to historia i przezytek, a i profesjonalista wybral by Canon'a lub Nikon'a, ze wzgledu na duzy wybor szkiel.
Decyzje ostateczna musisz podjac sam w koncu to Ty placisz.
Mam nadzieje, ze pomoglem.
I sorrki za zbyt dlugie przynudzanie, ale chcialem, aby kolega nie mial juz zadnych watpliwosci co do "zestawow kitowych" i wiedzial co wybrac.
Pozdrawiam
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dobre, tego jeszcze nie słyszałem![]()
a tak btw to moze jednak tego C z kitem i zamiast 55-200 wez ten EF 70-210 f/3.5-4.5
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=127322991
ponoć chwalony o czym może swiadczyc mała dostepnosc na rynku wtórnym - jest to jakaś alternatywa cenowa dla 70-200 f4
a wyjdzie taniej niż ta promocja z twojego posta za 3500pln![]()
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...