Your oppinions ?
Q
Your oppinions ?
Q
imo fotografia HDR to fotografia HDROpinii tego typu bedzie tyle ile osob na tym forum. Inni maja wstret to photoshopa ...ja wrecz przeciwnie
![]()
Też lubie przepalenia.... :P
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
jesli zrobione przez kogos, kto ma pojecie jak powinno wygladac tonalnie zdjecie - HDR-y potrafia byc niezle.
w najpopularniejszej dzis postaci efekciarskiej malowanki, gdzie na zdjeciu nocnym lampa uliczna i sciana stojacego w jej cieniu muru maja taka sama jasnosc- to po prostu efekciarskie go..o i nie dorabiajmy ideologii.
podstawa dla osob zajmujacych sie HDR-em powinna byc znajomosc systemu strefowego. ta technika zostala stworzona po to, by zrobic poprawna tonalnosc tam, gdzie material rejestrujacy nie miesci rozpietosci sceny.
a ze ogromna wiekszosc uzytkownikow nie ma o tym pojecia... no to w galeriach internetowych strasza rozne potworki...
EDIT: przy okazji niegdysiejszej dyskusji o HDR wklejalem taki link: http://www.fotocommunity.de/pc/pc/pcat/136942
polecam jako wskazowke o co w tym wszystkim chodzi. HDR nie jest remedium na brak umiejetnosci fotograficznych i brak pomyslu. to tylko narzedzie, i samo dobrych zdjec nie zrobi
Jesli dobrze zrobione to czemu nie. Fajna zabawa - nasze oczy widzą duuuużo szerzej niz kamera to i takie zdjęcie może być przyjemne w odbiorze. Na pewno wolę HDR niz wklejanie nieba. Ale za Akustykiem - to musi być dobrze zrobione inaczej będzie potworek, Cepelia albo efekt podobny do pojechania shadow/highlights na maksa.
Zresztą jesli odnieść to do ciemni i analogu to "sztuczka" wcale nie jest nowa.
http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm - niezły tutorial
HDR o którym mówicie to już nie HDR tylko spłaszczony HDR.
Samo HDR pochodzi High Dynamic Range i oznacza plik o wysokim zakresie dynamiki - czyli taki, jakiego nie da się wyświetlić na większości urządzeń lub nośników wyświetlających. Przykładem HDR jest plik RAW z aparatu - zawiera on wiele więcej informacji niż te, które ostatecznie zostaną z niego ,,wywołane''.
niezle dzisiaj chciałem załozyc podobny wątek (po zobaczeniu fotki na onephoto)![]()
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Masz rację co do precyzji sformułowań. Tylko, że to wszystko kwestia definicji. Mnie bardziej odpowiada ta z wspomnianego wyżej linku: ...HDR is the ability to capture and represent the full DR found in a scene with high perceptual accuracy and precision.... więc nie tyle plik ile "zdolność do..."
Takiej definicji "domyślnie" używamy mówiąc i pisząc o HDR. Dodawanie słowa "spłaszczony" nie wydaje mi się konieczne. PS do HDR używa aż 32 bitowego zapisu luminancji a "spłaszczenie" robi się dopiero do wydruku czy wyświetlenia.
Pozdrawiam