Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Statyw do Ptaków ??

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

uhu.... no jeśli ktoś potzrebuje statyw do ptaka..... o! przepraszam.... tu chodzi o ptaki :grin:
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Podepnę się pod temat....

Co byście polecili - waga zestawu(obiektyw + body) ok. 5kg.

Zapewne jakieś manfrotto, tylko które?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

Pozdrawiam serdecznie!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    ....No i zapomniałem dopisać do końca Dokładnie takie kłopoty jak opisane powyżej teeoretycznie łatwa do obsługi głowica ale jakoś się nie sprawdza w moim przypadku- chodzi o to że dokręcając rączke która odpowiada za ruch głowicy w 2 płaszczyznach zawsze przestawi się środek kadru. Mysle ze w Manfrotto 322RC blokują za pomocą "przycisku" łatwiej jest utrzymać żadany kadr a przy okazji jest moe traci się na szybkości zmiany ułozenia gdyby ptaszek przefrunoł na gałązke obok

Chyba źle myślisz. 322RC też nie jest jakos super precyzyjna i po blokadzie zwykle trochę się przemieszcza - trzeba celoawć ciut wyżej bo i tak opadnie. To niestety wada większości głowic kulowych.

Statyw i głowicę dobiera się do aparat+obiektyw = ciężar. 300D + 300 + Tc nadzwyczaj stabilne nie są. Głowica w stylu 029 wcale nie jest dużo wolniejsza w obsłudze. Pokrętłem poziomowania sie praktycznie nie kręci, obrót dookoła osi mozna sobie wyregulować na "lekki opór" i zostaje jedno pokrętło od ruchu "góra-dół". Mam 029 i 322RC i praktycznie uzywam tylko 029 .

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Podepnę się pod temat....
    Co byście polecili - waga zestawu(obiektyw + body) ok. 5kg.
    Zapewne jakieś manfrotto, tylko które?
    Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Dopiero co stałem przed takim samym dylematem. Ostatecznie nie byłem bardzo oryginalny i kupiłem 055ProB+322RC2+322RS. Tyle, że u mnie dżwigać to będzie około 3kg. Niestety zabawki mam zbyt krótko by coś więcej opowiedzieć. Z tego co dowiadywałem się u ludzi, z 5kg nie będzie problemu, rozmawiałem m.in. z osobą, która używa tego statywu do 600/4.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Paweł - 5kg wiec gratuluje 500tki :wink:

Ja na 190 Pro B + 322RC + MN359 stawiam 300F/2.8 IS z 20D+Grip i jest wypas.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Kurna na 055ProB jestem już zdecydowany....ale czy łyknąć do tego 322RC2 to się zastanawiam...
    Zwłaszcza, że wyczytałem...." Jeśli głowica jest używana w konfiguracji pionowej (aby uzyskać funkcjonalność modelu 222), to jej maksymalne obciążenie wynosi 2,5kg..."
    Czyli jak...bo nie kapuję... w pionie udźwig tylko 2,5kg?
    Dodam, że dzwoniłem do chyba importera manfrotto do Gliwic i nic takiego ludziska mi nie potwierdzili...twierdzili, że zawsze ma udźwig 5kg.

Wiecie coś może o tym?

towersivy

Dzięki

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez Paweł ; 16-10-2006 o 23:29

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów