uhu.... no jeśli ktoś potzrebuje statyw do ptaka..... o! przepraszam.... tu chodzi o ptaki:grin:
uhu.... no jeśli ktoś potzrebuje statyw do ptaka..... o! przepraszam.... tu chodzi o ptaki:grin:
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Podepnę się pod temat....
Co byście polecili - waga zestawu(obiektyw + body) ok. 5kg.
Zapewne jakieś manfrotto, tylko które?
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Pozdrawiam serdecznie!
Chyba źle myślisz. 322RC też nie jest jakos super precyzyjna i po blokadzie zwykle trochę się przemieszcza - trzeba celoawć ciut wyżej bo i tak opadnie. To niestety wada większości głowic kulowych.
Statyw i głowicę dobiera się do aparat+obiektyw = ciężar. 300D + 300 + Tc nadzwyczaj stabilne nie są. Głowica w stylu 029 wcale nie jest dużo wolniejsza w obsłudze. Pokrętłem poziomowania sie praktycznie nie kręci, obrót dookoła osi mozna sobie wyregulować na "lekki opór" i zostaje jedno pokrętło od ruchu "góra-dół". Mam 029 i 322RC i praktycznie uzywam tylko 029 .
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dopiero co stałem przed takim samym dylematem. Ostatecznie nie byłem bardzo oryginalny i kupiłem 055ProB+322RC2+322RS. Tyle, że u mnie dżwigać to będzie około 3kg. Niestety zabawki mam zbyt krótko by coś więcej opowiedzieć. Z tego co dowiadywałem się u ludzi, z 5kg nie będzie problemu, rozmawiałem m.in. z osobą, która używa tego statywu do 600/4.
Paweł - 5kg wiec gratuluje 500tki :wink:
Ja na 190 Pro B + 322RC + MN359 stawiam 300F/2.8 IS z 20D+Grip i jest wypas.
Kurna na 055ProB jestem już zdecydowany....ale czy łyknąć do tego 322RC2 to się zastanawiam...
Zwłaszcza, że wyczytałem...." Jeśli głowica jest używana w konfiguracji pionowej (aby uzyskać funkcjonalność modelu 222), to jej maksymalne obciążenie wynosi 2,5kg..."
Czyli jak...bo nie kapuję... w pionie udźwig tylko 2,5kg?
Dodam, że dzwoniłem do chyba importera manfrotto do Gliwic i nic takiego ludziska mi nie potwierdzili...twierdzili, że zawsze ma udźwig 5kg.
Wiecie coś może o tym?
towersivy
Dzięki
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez Paweł ; 16-10-2006 o 23:29