Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Statyw do Ptaków ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Statyw do Ptaków ??

Witam !!!

Szukam czegoś co zdalo by egzamin przy fotografowaniu ptaków i innej płochliwej zwierzyny . Obecnie dysponuje statywem Velbon Sherpa 600R ale delikatnie mówiąc wkurza mnie jego głowica ( brak możliwości precyzyjnego ustwaienia ) . Zastanawiam się nad wymianą samej głowicy na Manfrotto 322RC lub Manfrotto 141RC z tym że sam nie wiem która będzie lepsza. Manfrotto 322RC to napewno wększa szsybkośc i wygoda co mże się przydać przy niespodziewanych sytuacja (a takie się zdażają ) Manfrotto 141RC to z kolei większa precyzja ale wolniejsze dziłanie więc fruwajka może dac dyla zanim ją namierzymy naszym precyzyjnym sprżetem wogóle zastanawiam się czy łaczenie Velbona z głowicami Manfrotto to dobry pomysł ale prawde mówiąc nie chciłbym kupowac nowego statywu ( tym bardziej ze ten wydaje mi się dość stabilny a przy okazji nie za ciężki ( wim wiem to sprzeczność ) Acha najwazniejsza informacja statyw wraz z głowicą bedzie nosił ok 2kg sprzetu ( eos 300D 300 4,0L IS +TC 1,4 ).

Pozdrawim i z góry dzięki za info

Paweł

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do zdjec ptakow chyba nie potrzebujesz precyzji?
    Wad 322rc2 w tym zastosowaniu nie widze (a dorzuc do tego 322RS z odpowiednim kabelkiem to juz w ogole wygodna pierwsza klasa).
    Wady 141RC to wlasnie szybkosc sterowania...

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Do zdjec ptakow chyba nie potrzebujesz precyzji?
    Wad 322rc2 w tym zastosowaniu nie widze (a dorzuc do tego 322RS z odpowiednim kabelkiem to juz w ogole wygodna pierwsza klasa).
    Ile zapłaciłeś za kabelek do tej głowicy do 20D. Byłem ostatnio w sklepie i pan usilnie twierdził że kabelek to praktycznie jest w cenie głowicy. I gdzie ewentualnie siew niego zaopatrzyłeś?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Ile zapłaciłeś za kabelek do tej głowicy do 20D. Byłem ostatnio w sklepie i pan usilnie twierdził że kabelek to praktycznie jest w cenie głowicy. I gdzie ewentualnie siew niego zaopatrzyłeś?
    W cenie glowicy to chyba nie. Nie pamietam dokladnie ceny ale cos pod 200zl chyba chodzilo (sobie Cwanon liczy za wtyczke N3). U zrodla kupowalem - foto7 ale troche musialem sie im natlumaczyc mailowo o co chodzi by namierzyli w ofercie (na www nie ma).

Domyślnie

Nie widze związku między fot. ptaków a wymaganiami wobec statywu, ktore sobie postawiles. Mzoe nie zrozumialem o co pytasz.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co z tą głowicą sherpy jest nie tak? Ja przymierzam się do tego statywu (379 zł w MM) i po zabawie w sklepie jakiś super wad nie znalazłem.

Opisz problem

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    A co z tą głowicą sherpy jest nie tak? Ja przymierzam się do tego statywu (379 zł w MM) i po zabawie w sklepie jakiś super wad nie znalazłem.

Opisz problem
    Przy bardzo dlugich ogniskowych jest klopot z ustawieniem AF dokladnie w np. oku obiektu - chyboce sie! Podobne klopoty mialem z foceniem ksiezyca, dosc trudno przestawialo sie AF z boku ksiezyca na srodek.

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Przy bardzo dlugich ogniskowych jest klopot z ustawieniem AF dokladnie w np. oku obiektu - chyboce sie! Podobne klopoty mialem z foceniem ksiezyca, dosc trudno przestawialo sie AF z boku ksiezyca na srodek.

pozdrawiam,
    Dokładnie takie kłopoty jak opisane powyżej teeoretycznie łatwa do obsługi głowica ale jakoś się nie sprawdza w moim przypadku.

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Nie widze związku między fot. ptaków a wymaganiami wobec statywu, ktore sobie postawiles. Mzoe nie zrozumialem o co pytasz.
    Wymagania to stabilnośc i zarazem mozliwość szybkiej i w miare precyzyjnej zmiany kadru po namyśle chyba ten mój velbon sherpa 600R razem z Manfrotto 322RC powinien być optymalnym rozwiązaniem ( orginalna głowica z velbona jakoś mi nie pasuje ale może to sprawa gustu )

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

statyw do ptakow? moze chodzi o cos takiego

statyw dobiera sie raczej do aparatu a wlasciwie do zestawu apart+obiektyw, i tu zadnej filozofi nie ma, im statyw ciezszy i solidniejszy tym bedzie stabilniejszy, im ma mniej stopni swobody (czyli zaciskow i wysuwanych czesci) tym bedzie bardziej stabilny wiec dobrze sie bedzie sprawdzal manfrotto 055N (czyli zielony chyba lekkie moro tez ma) i do tego glowica kulowa nie pamietam nr ale chyba 488RC lub szukaj czegos wiekszego...

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

....No i zapomniałem dopisać do końca Dokładnie takie kłopoty jak opisane powyżej teeoretycznie łatwa do obsługi głowica ale jakoś się nie sprawdza w moim przypadku- chodzi o to że dokręcając rączke która odpowiada za ruch głowicy w 2 płaszczyznach zawsze przestawi się środek kadru. Mysle ze w Manfrotto 322RC blokują za pomocą "przycisku" łatwiej jest utrzymać żadany kadr a przy okazji jest moe traci się na szybkości zmiany ułozenia gdyby ptaszek przefrunoł na gałązke obok

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów