Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Może głupie pytanie ale jak to w końcu z tym jest??

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Może głupie pytanie ale jak to w końcu z tym jest??

Jak to jest z tymi przedziałami, z przesłoną?? Dlaczego po nastawieniu przesłony na f/2,8 moge nastawić 2 razy krótszy czas naświetlania niż przy przesłonie f/4, przecież 4:2,8 to nie jest równe 2 :/ Dlaczego, skoro 5,6:2,8= dokładnie 2, po przestawieniu przesłony z 5,6 na 2,8 moge nastawić czas naświetlania więcej niż dwa razy krótszy i ekspozycja będzie dalej taka sama?? :/ Przecież wydaje się że między 50 Canona 1,8 a 50 1,4 jest mała różnica w jasności, a jednak jest ogromna?? Dlaczego?? Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi działkami światła?? :/
    350D + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 L + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

ktos mądrzejszy ci to pewnie wytłumaczy. ale chodzi to o średnice przysłony, czy cuś takiego

no i tu nie mnożymy ani nie dodajemy, bo wyszłoby że z przysłony 32 zeby skrócić cas dwukrotnie trzaby dać 64

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    no i tu nie mnożymy ani nie dodajemy, bo wyszłoby że z przysłony 32 zeby skrócić cas dwukrotnie trzaby dać 64
    jak to nie dodajemy, skoro wlasnie dodajemy? jeno w skali logarytmicznej, nie liniowej

log_2(2.8 ) = 1 + log_2(1.4)
    znaczy sie 2.8 jest jedna dzialke (1) od 1.4

czy tez:
    log_2(16) = 2.5 + log_2(6.7)
    16 jest 2.5 dzialki od 6.7

itd. itp.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pole powierzchni jest proporcjonalne do kwadratu średnicy. Więc zwiększenie przesłony 1.4 raza to 2 razy więcej światła.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

nie dodajemy do siebie i nie mnożymy przez siebie. o to chodziło

TC X 2 ze światła 16 da ci 16x2=32 ??

W matematycznych działaniach zawsze gdzieś mnożymy i dodajemy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie dodajemy do siebie i nie mnożymy przez siebie. o to chodziło
    no przeciez pokazalem, ze wlasnie to robimy

TC X 2 ze światła 16 da ci 16x2=32 ??
    popraw mnie jesli sie myle, ale jest dokladnie tak jak piszesz

W matematycznych działaniach zawsze gdzieś mnożymy i dodajemy.
    hehe... no to Ci powiem, ze to baaardzo odwazne twierdzenie, jesli piszesz je w watku gdzie z jednej strony jest matematyk (niewierzacy i niepraktykujacy, ale jednak dyplomowany) a z drugiej fizyk (praktykujacy algebre, nie wiem czy wierzacy) ;-)
    tak krotko odpowiadajac: nie jest prawda Twoje powyzsze zdanie.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-09-2006 o 23:30
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Taki potezny arsenal w podpisie i brak podstawowej a w dodatku przez fotografa (nawet amatora) zdobywanej wrecz intuicyjnie wiedzy? Ktos mi powie jak to mozliwe?
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta
    Taki potezny arsenal w podpisie i brak podstawowej a w dodatku przez fotografa (nawet amatora) zdobywanej wrecz intuicyjnie wiedzy? Ktos mi powie jak to mozliwe?
    Andee... nie zagladaj ludziom do kieszeni. Jak mnie bedzie stac to sobie i Ferrari kupie i sie nim rozbije na najblizszym slupie bo jezdzic nie umiem... i nic tobie do tego za ile i dlaczego kupilem to Ferrari .
    Od razu poprosze o EOT w tym kierunku.
    Wytykanie ludziom jakim sprzetem robia vs poziom zdjec/wiedzy jest po prostu w niezbyt dobrym tonie.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Andee... nie zagladaj ludziom do kieszeni. Jak mnie bedzie stac to sobie i Ferrari kupie i sie nim rozbije na najblizszym slupie bo jezdzic nie umiem... i nic tobie do tego za ile i dlaczego kupilem to Ferrari .
    [...]
    Nie o to mi chodzilo Vitez. Poprostu zdziwilem sie samym faktem, a patrzac w stopke kolegi na umiejetnie dobrany zestaw akcesoriow tym bardziej poglebilo sie moje zadzwienie...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta
    Nie o to mi chodzilo Vitez. Poprostu zdziwilem sie samym faktem, a patrzac w stopke kolegi na umiejetnie dobrany zestaw akcesoriow tym bardziej poglebilo sie moje zadzwienie...
    I ja ci wyjasnilem ten fakt na przykladzie Ferrari, kolega ci wyjasnil jeszcze inaczej i po raz kolejny powtorze prosbe o nie zagladanie w portfele i EOT.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów