Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Który eos 350D czy D60?

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja właśnie przesiadłem się z D30 na 20D i też rozważałem 350D. Jednak po przetestowaniu organoleptycznym obu aparatów ciężko mi byłoby przesiąść się z dobrze leżącego w dłoni D30 na niewygodny dla mnie 350D. Dozbierałem więc na 20D i nie żałuję
    Nie przesiadałbym się na nowy aparat, gdyby nie fakt, że D30 ma dość wolny zapis na kartę i po zrobieniu 1 zdjęcia w RAW (a większość takich robię) musiałem czekać 1-2 sekundy zanim mogłem zrobić następne, a przy sporcie czy innych potrzebach na szybką reakcję, trochę mi to przeszkadzało. Gdy nie ten fakt, moje stare poczciwe 3MPix w zupełności mi wystarczało
    Czasami brakowało trochę pikseli do wykadrowania np. ptaszka fotografowanego 70-200 (bo na razie nie mam kaski na 100-400), ale nie stanowiło to jakiegoś problemu.

Aż żal mi się rozstawać z moją D30, ale muszę ją sprzedać, aby trochę zwrócić koszty zakupu 20D.
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oyciec Zobacz posta
    A tak na marginesie D60 ma jeszcze jedną zaletę - jest to jedyna cyfrowa lustrzanka, która nie ma blokady na optykę producentów niezależnych (w szczególności chodzi tu o Sigmę). A to oznacza, że można za smieszne pieniądze kupić starszą optykę AF i to nie jednokrotnie z wyższej półki.
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć ossochozi?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza Zobacz posta
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć ossochozi?
    Pewnie o to, że bedą z nim działać stare Sigmy, które na późniejszych modelach (10D, 300D, ..itd) wyświetlają er99.
    Czy to prawda, tego nie wiem?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Niektóre stare Sigmy wymagają zmiany chipa, aby działały z nowszymi aparatami. Serwisy nie chcą już wymieniać chipów do niektórych starych szkieł, a do niektórych w ogóle nie było nowych chipów.
    Z D30 i D60 działają praktycznie wszystkie stare szkła.
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Oyciec
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Pewnie o to, że bedą z nim działać stare Sigmy, które na późniejszych modelach (10D, 300D, ..itd) wyświetlają er99.
    Czy to prawda, tego nie wiem?
    Zgadza sie. Sigma 2,8/ 24 mm, która idealnie smiga z D60, w 350 D wywalała Eror 99

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat Zobacz posta
    Niektóre stare Sigmy wymagają zmiany chipa, aby działały z nowszymi aparatami. Serwisy nie chcą już wymieniać chipów do niektórych starych szkieł, a do niektórych w ogóle nie było nowych chipów.
    Z D30 i D60 działają praktycznie wszystkie stare szkła.
    OK, chodzi dokładnie o to:
    http://www.sigma-foto.de/cms/front_c...at=59&idart=51
    ( http://www.google.com/translate?u=ht...&hl=en&ie=UTF8 )
    Dziwne tylko, że nie ma na tej liście np. 24/2,8 czy 400/5,6 bo te byłyby bardziej godne uwagi (zwłaszcza 400mm, bo z 24 to się po cropie robi 38 :-()

EDIT: ooo już widzę. 24 działa :-) a 400?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-09-2006 o 14:14
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Oyciec
    Guest

Domyślnie

Wydaje mi się, ze na tej liście są zamieszczone nowsze obiektywy. Moja Sigma jest jednym z najstarszych obiektywów AF, prawdopodobnie wyprodukowana była przed 1995 rokiem. Jak spojrzałem na reklamy obiektywów Sigmy zamieszczone w gazetach foto z lat 1997 - 99, to mój obiektyw ma zupełnie odmienny design.
    Ale za to jest całkowicie metalowy i nieźle ostrzy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oyciec Zobacz posta
    (...)A tak na marginesie D60 ma jeszcze jedną zaletę - jest to jedyna cyfrowa lustrzanka, która nie ma blokady na optykę producentów niezależnych (w szczególności chodzi tu o Sigmę).
    Tak włąśnie kiedyś się zastanawiałem jak to z tym jest. Bo te problemy to ma ustawicznie Sigma, coś mi się obiło o uszy, że ze starszymi Tokinami też był problem ale tylko w cyfrówkach (niezależnie od modelu). Jeśli chodzi o Tamrona to nie słyszałem żeby były jakieś problemy tego typu. Więc do końca to nie wiadomo (a może wiadomo - może ktoś wyjaśni) czyja to wina. Zwłaszcza że obiła mi się o uszy plotka, że problemy Sigmy wynikają z faktu, że nie wykupili od canona pełnej specyfikacji bagnetu tylko sami kombinują.

Oyciec a masz na myśli może ten 400/5,6? Bom sam bardzo ciekaw jak się sprawuje z cyfrą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar panek

Domyślnie

Bierz 350D, to prawie całkiem inna technologia - w fotografii się bardzo szybko zmienia...
    W planach : 350D + Kit +grip + 50mm

Oyciec
    Guest

Domyślnie

Nie znam obiektywu 400/5,6. Kiedyś miałem manualną sigmę lustrzaną o tych parametrach. I muszę przyznać, że szkiałko było niezłe.
    A ja mówiłem o tym obiektywie 24/2,8 - bo kiedys to był obiektyw profi...
    Niestey na nowe obiektywy (zwłaszcza canowskie), to nie bardzo mogę sobie pozwolić ze względów finansowych

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów