Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: zjada mi kolor cs2

Domyślnie zjada mi kolor cs2

witam
    Moze glupi problem ale az tak biegly w cs2 nie jestem .
    Wiec od poczatku obrabiam raw i daje zapisz do web, i w tym momecie zjada mi kolor jest blady masakrycznie rozni sie od tego co widze po otwarciu raw.

oto przyklad wiem ze to ustawienia ale nie chce bardziej skopac

link1

link2

Czy ktos wie co sie przestawilo jest na profilu monitora ale po save for web wali sie kolor
    Pozdrawiam Dariusz
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Save for web" wywala wszystko, od exif po profil koloru

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Będę strzelał. Masz ustawioną przestrzeń roboczą na AdobeRGB i zapisujesz zdjecie bez skonwertowania do standardowej (dla przegladarek internetowych) przestrzeni - sRGB. Rozwiązania do wyboru:

1) Bez wnikania co i dlaczego ustawiasz sobie jako przestrzen roboczą sRGB (Ctrl+Shift+k) nie zadne monitor sRGB tylko sRGBIEC6....costam> Obrabiasz zdjęcia w tej przestrzeni i olewasz kwestię przestrzeni roboczych, profili ICC i innych takich tam

2) podchodzisz do problemu bardziej wnikliwie-zostajesz przy przestrzeni AdobeRGB lub ustawiasz jeszcze bardziej pojemną. Czytasz sobie co i jak z tymi profilami i ich gamautami. Świetnie i dowcipnie jest to opisane na stronie:
    http://phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Następnie przed zapisaniem pliku na potrzeby www przeprowadzasz konwersjędo sRGB (ctrl+shift+P)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    ...
    Następnie przed zapisaniem pliku na potrzeby www przeprowadzasz konwersjędo sRGB (ctrl+shift+P)
    Przy czym wersja #2 jest zdecydowanie lepsza - a profil "docelowy" w CameraRaw wybierasz ProPhoto.. W View->Proof->Setup ustawiasz sobie Monitor RGB i mozesz w każdej chwili zobaczyć jak będzie wyglądało Twoje zdjęcie w necie.

Domyślnie

dzieki juz patrze

Pozdrawiam

edit:
    poszlo mialem przestawione adobe rgb zamiast srgb....... cos tam

Dziekuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 05-09-2006 o 23:28
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uprawnienia umieszczania postów