Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: MAM!!! PecPads i Eclipse - znikome efekty :(

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Serwis moze sobie czasami pozwolic na ryzyko, bo w razie czego matryce wymieni. problem jest w tym, ze sprezone powietrze przy gwaltownym rozprezaniu moze b. silnie schlodzic/zmrozic matryce i w niektorych przypadkach ja uszkodzic.
    Myślę że poprostu nie miałeś do czynienia z takim spray'em. Aby tak ochłoidzić powierze. trzeba by było go tyle wydmuchać, że pewnikiem by było wydmychanie lustra, matówki i zniszczenie migawki. jeśli mówimy o delikatnym podmuch, czystro powierza, to wydaje się to najlepsze.
    jeśli przeczytasz ten wątek to zobaczysz jakie były proponowane alternatywy... nawet końcówka odkurzacza!!!

A co do sosowania chemii, zanieczyszczenia najczęściej to przylatujące, do matówki lub sensora, to drobiny kurzu. raczej drobnej i suchej substancji. usunąć ją łatwiej w ten sam sposób jak przybyła - zdmuchnąć. Stosowanie chemii powoduje że pyłek zamienia się w błotko, rozmazujesz je na całej powierzchni (bardzo rozwiniętej - czyli nierównej i posiadającej stosunkowo dużo różnych szczelin)itp.
    Co innego obiektyw, oprócz kurzu łatwo tam o tłusty odcisk palca, kroplę deszczu - tutaj "mycie" wydaje się konieczne.

[ Dodano: 11-12-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez mark70
    Potwierdza się postulowana przezemnie teoria o sprężonym powietrzu (takim ze specjalnego spray'u). Jak czytałem dramatyczne ostrzeżenia sięgające nawet o legendy o mozliwości pękania matrycy.... to się nie wypowiadałem, bo w koncu nie testowałem tego, no ale teraz, mamy wiarygodną relację z serwisu!!!
    Moment, moment Może źle się wyraziłem - niektórym "sprężone powietrze" kojarzy się od razu z wielką dmuchawą do pompowania kół ;-) To co widziałem w serwisie było naprawdę malutkie, delikatne i w ogóle ;-). Wszystkie ostrzeżenia (kondensacja itp.) IMHO sa nadal aktualne.
    Toć przecie nie pisałem o sprężarce, mówiłem o spray'u ze sprężonym powietrzem - stosowanym często np. w elektronice. Ale to nic, poprostu nie czytacie wszystko.
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark70
    Myślę że poprostu nie miałeś do czynienia z takim spray'em. Aby tak ochłoidzić powierze. trzeba by było go tyle wydmuchać, że pewnikiem by było wydmychanie lustra, matówki i zniszczenie migawki. jeśli mówimy o delikatnym podmuch, czystro powierza, to wydaje się to najlepsze.
    jeśli przeczytasz ten wątek to zobaczysz jakie były proponowane alternatywy... nawet końcówka odkurzacza!!!
    [..]

Toć przecie nie pisałem o sprężarce, mówiłem o spray'u ze sprężonym powietrzem - stosowanym często np. w elektronice. Ale to nic, poprostu nie czytacie wszystko.
    Mialem do czynienia z roznymi pojemnikami ze sprezonym powietrzem do wymiatania kurzu z elektroniki. Niektore byly ok, inne zas (zwykle duzy pojemnik i duze cisnienie) mrozily przy rozprezaniu b. silnie.

Odkurzacz do optyki i body to moim zdaniem zly pomysl, raczej wdmuchujacy dodatkowo kurz.

Osobiscie uzywam gruche .manualna' dla niemowlat. Wydatek kilku zlotych. Co jakis czas plucze ja i gotuje w destylowanej wodzie i jakos sie sprawdza.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Mialem do czynienia z roznymi pojemnikami ze sprezonym powietrzem do wymiatania kurzu z elektroniki. Niektore byly ok, inne zas (zwykle duzy pojemnik i duze cisnienie) mrozily przy rozprezaniu b. silnie.
    Bo niektóre właśnie służą do zchładzania lub nawet mrożenia ale w domyśle, zakładam że, piszemyu w gronie ludzi rozsądnych i jeśli coś robią to się najpierw zastanowią lub przetestują.
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak jest. Testy schladzania powietrzem sa wazne. Wystarczy 'popsikac-podmuchac' na dlon i sprawdzic rekoczynem. BTW - nie wspominalem o puszkach do schladzania elektroniki. Sa takie, ale nie sluza do przedmuchiwania elektroniki.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...nie wspominalem o puszkach do schladzania elektroniki. Sa takie, ale nie sluza do przedmuchiwania elektroniki.
    ...a tylko do wykrywania tzw. zimnych lutów

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ...a tylko do wykrywania tzw. zimnych lutów
    oraz do sprawdzania, czy problemy z dzialaniem jakiegos ukladu nie sa zwiazane z jego za wysoka temp. pracy.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów