Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: MAM!!! PecPads i Eclipse - znikome efekty :(

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

problem jest z pompką od materaca taki, że licho wie co tam sie po 20 latach używania się zalęgło
    To może być dobre rozwiązanie.
    Dodatkowo może działać jako ogranicznik zbyt intensywnych podmuchów.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    problem jest z pompką od materaca taki, że licho wie co tam sie po 20 latach używania się zalęgło
    obawiam się, że podmuch powinien być dość silny, aczkolwiek bardzo wąski, tak chyba byłby efektywniejszy

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadza się.
    Ale tylko do pewnych granic. Zbyt mocny podmuch spowoduje rozsianie brudu po całej komorze (matówka itd.). Sam się tak kiedyś załatwiłem i sporo trudu kosztowało mnie rozwiązanie problemu.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    no własnie nie mam gruchy i bez tego ****,...
    Widziałem kiedyś w sieci (ale gdzie nie pytaj, bo nie pamiętam) taki subminiaturowy odkurzacz z zasilaniem bateryjnym oczywiście.
    Może on byłby dobry?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    no własnie nie mam gruchy i bez tego ****,...
    Widziałem kiedyś w sieci (ale gdzie nie pytaj, bo nie pamiętam) taki subminiaturowy odkurzacz z zasilaniem bateryjnym oczywiście.
    Może on byłby dobry?
    tam bateryjkowy, ja zaraz zapodam tego budasa pod mój samochodowy [220V, 780W]

i zobaczymy ile paprochów zostanie

[ Dodano: 26 Listopad 2004 ]
    Zgadza się.
    Ale tylko do pewnych granic. Zbyt mocny podmuch spowoduje rozsianie brudu po całej komorze (matówka itd.). Sam się tak kiedyś załatwiłem i sporo trudu kosztowało mnie rozwiązanie problemu.
    ja zacznę od odkurzania, mam przystawkę do sprzętu komputerowego i ją wykorzystam

potem ewentualnie będe dmuchał...

a matówka to już mnie go szału doprowadza, jest tak głęboko, że trudno ją oczyścić

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Aaa, więc się zgadza! Krasnale za to żywią się grzybami!
    Fakt, dziury sie pojawiaja jak krasnale wyjedza grzyby. Trzeba krasnale namowic, zeby grzybow nie wykrecaly, tylko scinaly na poziomie matrycy.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

TYLKO I WYLACZNIE SENSOR SWABY !!! wielkosc szerokosc jest idealnie dostosowana do rozmiarow matrycy... a ten płyn do optyki -Eclipse -Swietna sprawa! Jak sie kupuje sam plyn to do tego płynu dorzucaja 10szt pec padow...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

obawiam się, że podmuch powinien być dość silny, aczkolwiek bardzo wąski, tak chyba byłby efektywniejszy
    Tytus, nie bawsię w takie zakurzacze, kup sobie spray ze sprężonym powietrzem. Znajdziesz go w skepach z podzespołami elektronicznymi (albo jakiś hurtowniach zaopatrzenia warsztatów).
    Nie stosowałem tego powietrza do optyki, więc nie jestem pewien czy zawiera jakieś śladowe ilości jakiegoś oleju czy coś, trzeba by sprawdzić, ale na 99% jest czystsze niż jakaś grucha.
    Strumień dość silny i wąski gwarantowany!!!!
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tytus w żadnym, absolutnie żadnym wypadku tego nie rób.
    Jeżeli już sprężone powietrze to tylko i wyłącznie specjalne powietrze do optyki.
    A i z tym bym był ostrożny.
    Był już na forum kiedyś post kogoś kto załatwił sobie w ten sposób matrycę (plamy, osady).
    Nie wiem tylko czy udało mu się jakoś rozwiązać ten problem.
    Tak czy inaczej sprężone pow. to poważne ryzyko.

Domyślnie

Tytus w żadnym, absolutnie żadnym wypadku tego nie rób.
    Jeżeli już sprężone powietrze to tylko i wyłącznie specjalne powietrze do optyki.
    A i z tym bym był ostrożny.
    Był już na forum kiedyś post kogoś kto załatwił sobie w ten sposób matrycę (plamy, osady).
    Nie wiem tylko czy udało mu się jakoś rozwiązać ten problem.
    Tak czy inaczej sprężone pow. to poważne ryzyko.
    A grucha?

wczoraj w przypływie desperacji najpierw matrycę odkurzyłem, potem przedmuchalem końcem wydechu odkurzacza, a na koniec potraktowałem jeszcze raz ulepszonym domowym swabsem z eclipse

moje doświadczenia wskazują, że najlepiej doczyszczenia matrycy nadaje się chyba firmowy sensor swabs
    domowe swabsy oklejone pecpadem są średnio efektywne, wiele mi zajęło znaleźienie odpowiedniej końcówki, im cieńsza i elastyczna, ale sztywna jednocześnie tym lepiej

kilka paprochów mam jednak dalej, mimo wylania sporej ilości methanolu i przecierania wielokrotnego, kilka po prostu nie chce zejść

póki co olewam sprawę, pecpady i eclipse wykorzystam do czyszczenia soczewek a matryce ma gdzieś

P.S.

matryca jest dość trwała, przecierałem ją dość intensywnie i chyba nie ucierpiała na tym

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów