Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Obiektyw do focenia zwierząt

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    100-400 - koty (zalezy czy w mieszkaniu, czy grupowo, czy portret, czy na wystawie, czy wolnozyjace)
    Vitez, mając w swojej stopce te wszystkie szkła, to 100-400 wydaje się najgorszym rozwiązaniem do focenia kotów, chyba że mówimy o dzikich kotach latajacych po polach.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Vitez, mając w swojej stopce te wszystkie szkła, to 100-400 wydaje się najgorszym rozwiązaniem do focenia kotów, chyba że mówimy o dzikich kotach latajacych po polach.
    Nie zgadzam sie, przy testowaniu wlasnie 100-400 na polach mokotowskich jakis czas temu zrobilem bardzo udane portrety mojego dziecka przy zabawie na placu dla dzieci. Mimo tego ze dzielilo nas moze 8 - 10 metrow wyszlo dla mnie ok. Takze jesli kot/ pies/ itede bedzie ladnych kilka metrow dalej a swiatlo (pogoda/slonce) bedzie ok to jak najbardziej sie nada.

Tyle, ze autorka pisala, ze eLki to nie bardzo z wiadomego powodu.
    Majac wiec Sigme 70-300 nie widze nic lepiej pomiedzy wlasnie ta sigma a eLkami (wysilajac sie mysle jeszcze o jakichs stalkach - 135 lub 200 ale to tez eLki).

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Nie zgadzam sie, przy testowaniu wlasnie 100-400 na polach mokotowskich jakis czas temu zrobilem bardzo udane portrety mojego dziecka przy zabawie na placu dla dzieci. Mimo tego ze dzielilo nas moze 8 - 10 metrow wyszlo dla mnie ok. Takze jesli kot/ pies/ itede bedzie ladnych kilka metrow dalej a swiatlo (pogoda/slonce) bedzie ok to jak najbardziej sie nada.

Tyle, ze autorka pisala, ze eLki to nie bardzo z wiadomego powodu.
    Majac wiec Sigme 70-300 nie widze nic lepiej pomiedzy wlasnie ta sigma a eLkami (wysilajac sie mysle jeszcze o jakichs stalkach - 135 lub 200 ale to tez eLki).

pozdrawiam,
    Szkłem 100-400 + TC 1.4 zrobiłem nawet takie zdjecie, ale tylko dlatego bo nie mam obiektywu macro, jak bym miał obiektyw do macro to na pewno bym jego wybrał a nie 100-400 +tc 1.4 :

Domyślnie

Pewnie, ze wszystko na sile wszystkim mozna ale mnie nie chodzilo o to.
    Ja lubie robic bardzo ciasne portrety (m.in. ze wzgledu na otoczenie dziecka, w ktorym sie znajduje - kiepskie i strasznie kolorowe - rozpraszajace uwage). Z tego tez powodu 100-400 jest do tych celow w sam raz, mocno zblizy, dziecko jest naturalne (nie wie, ze fotografuje) a ja jestem zadowolony.

Rozumiesz teraz o co mi chodzilo?

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Ja lubie robic bardzo ciasne portrety (m.in. ze wzgledu na otoczenie dziecka, w ktorym sie znajduje - kiepskie i strasznie kolorowe - rozpraszajace uwage). Z tego tez powodu 100-400 jest do tych celow w sam raz, mocno zblizy, dziecko jest naturalne (nie wie, ze fotografuje) a ja jestem zadowolony.

pozdrawiam,
    No jesli mówisz o takich zdjęciach, to rozumiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sorcerer Zobacz posta
    Jakich obiektywów używacie do fotografowania zwierząt (w tym portretów)? Mam na myśli raczej zwierzęta typu psy i koty, nie słonie i żyrafy. ;-) Ale chętnie wysłucham wszystkich wypowiedzi.
    Jednym słowem myślę o kupnie jakiejś stałki specjalnie do tego celu i nie wiem czy np. 85/1.8 czy może coś innego.
    Pozdrawiam!
    Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    No jesli mówisz o takich zdjęciach, to rozumiem.
    Nie tylko ja, autorka watku tez! Chyba do tego rowniez odnosil sie Vitez.

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    100-400 - koty (zalezy czy w mieszkaniu, czy grupowo, czy portret, czy na wystawie, czy wolnozyjace)
    Z tych wszystkich miejsc to widzę tylko wolnożyjące- czyt. dzikie.
    Naprawdę Vitez ma dużo lepsze szkła, do pierwszych czterech zastosowań niż 100-400.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeciez wymienilem 4 szkla obok siebie do kotow a potem mniej wiecej w takiej samej kolejnosci ich zastosowania. Tak to jest jak czlowiek chce oszczedzic miejsce w poscie

17-40 4L - koty w mieszkaniu, koty grupowo
    24-105 4 IS L - koty w mieszkaniu, koty na wystawach, portrety kotow
    85 1.8 - koty w mieszkaniu, portrety kotow (na wystawach nie chce mi sie zmieniac szkiel)
    100-400 - koty wolnozyjace - im dalej tym lepiej, wiele z nich naprawde bardzo zmienia zachowanie jak tylko wyczuje obecnosc czlowieka. Staja sie bardzo czujne, ostrozne i plochliwe. A z daleka to mozna podpatrzec ze nawet stare podworkowe wyjadacze potrafia brzucha do gory wywalic wylegujac sie albo bawic sie jakims papierkiem jak maly kociak - o ile tylko czuja sie swobodnie i bezpiecznie na swoim terenie. Malo jest "podworkowcow" ufajacych obcym stad 400mm to dobry wybor... no i duuzo duuuzo schylania sie/kucania 8)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów