Nie zgadzam sie, przy testowaniu wlasnie 100-400 na polach mokotowskich jakis czas temu zrobilem bardzo udane portrety mojego dziecka przy zabawie na placu dla dzieci. Mimo tego ze dzielilo nas moze 8 - 10 metrow wyszlo dla mnie ok. Takze jesli kot/ pies/ itede bedzie ladnych kilka metrow dalej a swiatlo (pogoda/slonce) bedzie ok to jak najbardziej sie nada.
Tyle, ze autorka pisala, ze eLki to nie bardzo z wiadomego powodu.
Majac wiec Sigme 70-300 nie widze nic lepiej pomiedzy wlasnie ta sigma a eLkami (wysilajac sie mysle jeszcze o jakichs stalkach - 135 lub 200 ale to tez eLki).
pozdrawiam,
z pozdrowieniami "69"
Szkłem 100-400 + TC 1.4 zrobiłem nawet takie zdjecie, ale tylko dlatego bo nie mam obiektywu macro, jak bym miał obiektyw do macro to na pewno bym jego wybrał a nie 100-400 +tc 1.4 :
Pewnie, ze wszystko na sile wszystkim mozna ale mnie nie chodzilo o to.
Ja lubie robic bardzo ciasne portrety (m.in. ze wzgledu na otoczenie dziecka, w ktorym sie znajduje - kiepskie i strasznie kolorowe - rozpraszajace uwage). Z tego tez powodu 100-400 jest do tych celow w sam raz, mocno zblizy, dziecko jest naturalne (nie wie, ze fotografuje) a ja jestem zadowolony.
Rozumiesz teraz o co mi chodzilo?
pozdrawiam,
z pozdrowieniami "69"
Przeciez wymienilem 4 szkla obok siebie do kotow a potem mniej wiecej w takiej samej kolejnosci ich zastosowania. Tak to jest jak czlowiek chce oszczedzic miejsce w poscie![]()
17-40 4L - koty w mieszkaniu, koty grupowo
24-105 4 IS L - koty w mieszkaniu, koty na wystawach, portrety kotow
85 1.8 - koty w mieszkaniu, portrety kotow (na wystawach nie chce mi sie zmieniac szkiel)
100-400 - koty wolnozyjace - im dalej tym lepiej, wiele z nich naprawde bardzo zmienia zachowanie jak tylko wyczuje obecnosc czlowieka. Staja sie bardzo czujne, ostrozne i plochliwe. A z daleka to mozna podpatrzec ze nawet stare podworkowe wyjadacze potrafia brzucha do gory wywalic wylegujac sie albo bawic sie jakims papierkiem jak maly kociak - o ile tylko czuja sie swobodnie i bezpiecznie na swoim terenie. Malo jest "podworkowcow" ufajacych obcym stad 400mm to dobry wybor... no i duuzo duuuzo schylania sie/kucania 8)