Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Spitfire nad Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    Podobno dzisiaj tylko latał o godz.11.00 nad polami Mokotowskimi w rejonie jakiegoś pomnika, a to co słyszałeś to może oznaczać że już odleciał.
    Pomnik ku czci polskich lotników poległych podczas II wojny światowej

Jac jesteś pewien że do Malborka a nie do Mińska?

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soviet Zobacz posta
    Pomnik ku czci polskich lotników poległych podczas II wojny światowej

Jac jesteś pewien że do Malborka a nie do Mińska?
    Dzięki za ten pomnik, a czy te 29 są z Mińska czy z Malborka to tylko piloci wiedzą bo tak się składa że w jednej i drugiej bazie stacjonują 29

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O i sobie przypomnialem i moge potwierdzic - w poniedzialek nad polnocna Warszawa widzialem ciekawa formacje - dwa odrzutowce i jeden nieodrzutowiec. Przejezdzalem akurat mostem Swietokrzyskim wiec widok dosc dobry ale byly na tyle daleko ze nie moglem ocenic dokladniej co to.
    W polaczeniu z tymi informacjami moge wizualnie potwierdzic - to wlasnie byly dwa migi+spitfire.

Pozostaje pytanie - a z jakiej okazji?

Domyślnie

Dzięki za ten pomnik, a czy te 29 są z Mińska czy z Malborka to tylko piloci wiedzą bo tak się składa że w jednej i drugiej bazie stacjonują 29
    Wiem dlatego się pytam

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie nie jestem pewien, tak chyba na p.r.l. przeczytalem

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nad polami Mokotowskimi .
    Nad POLEM MOKOTOWSKIM, zawsze liczba pojedyncza!

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pozostaje pytanie - a z jakiej okazji?
    Chyba uroczystości z okazji bitwy o Anglię... coś takiego mi mignęło w telewizji..

Ja widziałem wczoraj jak wykonywał różne ewolucje nad śródmieściem (mieszkam na powiślu na 15 pietrze i mam świetny widok). Piękna sprawa.. bardzo szybki.. bardzo zwrotny... widać ze bestia stworzona do walki powietrznej.. później tylko samoloty robiły sie szybsze i dostawały bron o większym zasięgu rażenia...
    Porównując z tym co normalnie mi lata kolo chałupy.. awionetki nad wisłą, pasażerskie kolosy kołujące na Okęcie, helikoptery (włączając bardzo szybka Augustę z LPR).. wiec porównując.. nie ma żadnego porównania

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi Zobacz posta
    .............Chyba uroczystości z okazji bitwy o Anglię... coś takiego mi mignęło w telewizji.....
    Chyba jednak to:

Za Wikipedią:

"Święto Lotnictwa Polskiego

* Aktualnie 28 sierpnia - rocznica zwycięstwa kpt. pil. Franciszka Żwirki i inż. pil. Stanisława Wigury w międzynarodowych zawodach samolotów turystycznych Challenge w 1932."
    Pozdrawiam

PrzemoC

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie, to juz bylo. Wtedy lataly i robiły ewolucje trzy Iskry.

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi Zobacz posta
    Nie, to juz bylo. Wtedy lataly i robiły ewolucje trzy Iskry.
    Ze strony Muzeum Lotnictwa w Krakowie:

Oficjalna wizyta Klubu „The Air Squadron of Great Britain” w Polsce w dniach 4-11 września 2006 roku
    członków Klubu The Air Squadron of Great Britain i ich goście biorą udział w oficjalnej 8 dniowej wizycie jako goście Polskich Sił Powietrznych. W klubie lata szeroki wachlarz różnych typów samolotów poczynając od historycznych samolotów De Havilland Tigermoth, Dh 86 Dragon, Dh 90 Dragonfly a kończąc na współczesnych samolotach turbośmigłowych i odrzutowych. Samolotem flagowym floty jest Supermarine Spitfire Mk VIII.

Air Squadron pełni rolę swojego rodzaju ambasadora oddając honor i cześć wyjątkowej odwadze i doskonałemu wyszkoleniu bojowemu Polskich Pilotów w czasie II wojny światowej.

Punktem kulminacyjnym wizyty w Warszawie jest przelot Spitfire’a 5 września nad pomnikiem poległych lotników w Parku Piłsudskiego. Kolejnym punktem wizyty będzie wręczenie przez Szefa Klubu Marszałka Sir Michaela Graydona Miecza Przyjaźni dowódcy Polskich Sił Powietrznych Generałowi Pilotowi Stanisławowi Targoszowi.

Klub The Air Squadron odwiedzi również słynną na całym świecie Akademię Polskich Sił Powietrznych w Dęblinie, zwiedzi Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie i spotka się z lotnikami by poszerzyć swoją wiedzę o współczesnym polskim lotnictwie we wszystkich jego formach.

Myślałem, że to z okazji święta, szczegółnie ze względu na ten przelot nad pomnikiem poległych lotników w Parku Piłsudskiego.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów