Witam.
Zaczynam zabawę z analogowym aparatem. Zabawa w ciemni, kadrowanie itp.
Chciałbym się poradzić jaki na początek mógłbym wybrać aparat (Canon), bo na forum Nikonów poradzili mi Nikona F-801s, więc i tu może jakiś odpowiednik?
Witam.
Zaczynam zabawę z analogowym aparatem. Zabawa w ciemni, kadrowanie itp.
Chciałbym się poradzić jaki na początek mógłbym wybrać aparat (Canon), bo na forum Nikonów poradzili mi Nikona F-801s, więc i tu może jakiś odpowiednik?
np. Eos 300v
Przede wszystkim ile chcesz na to wydać.
Jak cię stać to Canon Eos 1v HS plus seria eLek lub NIkon F6 z dobrymi nikkorami
Jak masz nieco mniejszy budżet to seria 30/33V lub Nikon F100, solidna z dobrymi osiągami, ale też bez sensu jeśli ciebie nie będzie stać na lepsze szkła, jeśli wystarczy ci plastikowy korpus to Eos 300V lub 300X plus szkła na miarę tego co ci zostanie po kupieniu body, lub to co ci polecą Nikoniery.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Z EOSów ja również bym polecił 300 (jak na początek)
Używałem go przez długi czas i IMHO jest OK
Zwłaszcza spoglądając na obecne ceny tego aparatu![]()
Wymarzony 400D już jest !!!
Chodzi oto, żeby miał podobne parametry do Nikona F-801s i kosztował podobnie.
Dodam, że jestem nowy na forum i o Nikonach już dużo czytałem, a o Canonach, wiem bardzo mało.
Oto opis Nikona F-801s.
Opis techniczny:
Typ aparatu: lustrzanka jednoobiektywowa z wewnętrznym silniczkiem do automatycznej ostrości;
Format: 24x36mm;
Mocowanie obiektywu: bagnet nikon;
Ustawienie ostrości:;
- Automatyczne (S);
- Ciągłe Automatyczne (C);
- Ręczne (M);
Pomiar światła:;
- Matrycowy;
- Centralny;
- Punktowy;
Czas expozycji: 30s - 1/8000s + B, synchronizacja z lampą błyskową 1/250s lub dłuższy, z lampkami SB Nikona synchronizacja na drugą lamelkę migawki;
Czułość filmów: odczytywana automatycznie (DX) lub ustawiana ręcznie (ISO 6 - 6400);
Automatyczne programy:;
- S: czas ustawiony jest ręcznie natomiast przysłona dobrana jest automatycznie;
- A: przysłona ustawiana jest ręcznie, czas dobierany jest automatycznie;
- M: zarówno czas jak i przysłona dobierane są ręcznie. W wizjerze wyświetlona jest podziałka określająca poprawność ekspozycji;
- P: ogólny, zarówno czas jak i przysłona ustawiane są automatycznie przez aparat;
- PH: jak wyżej, ale z preferencją krótkich czasów naświetlania;
- PD: jak wyżej, ale aparat sam odczytuje ogniskową obiektywu i dobiera optymalny czas naświetlania, aby zdjęcie nie było poruszone;
Szybkość przesuwu filmu:
- S: pojedyncze zdjęcie;
- L: wolne (2 klatki na sek.);
- H: szybkie (3.3 klatki/sek.);
Dodatkowe udogodnienia:;
- precyzyjny pomiar AF od -1EV do 19EV;
- możliwość kompensacji w zakresie (-5EV , + 5EV) co 1/3 EV;
- AF-L Pamięć odległości;
- możliwość wielokrotnej ekspozycji;
- współpraca z doskonałymi lampami Nikona serii SB;
Ciężar: 695g;
Zasilanie: 4 szt. baterii R6 (paluszki) lub akumulatorki AA;
Parametry (z tego co wyczytałem) z pewnością ma lepsze od tego co proponuje Eos 300 więc nawet tego modelu (300/300V) nie bierz pod uwagę, nie wiem jak z cenami. Jak ze stajni Canona to raczej seria dwucyfrowa wzwyż.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
no to
EOS 100 lub EOS 620. w zaleznosci od tego czy bardziej potrzebujesz drabinki ekspozycji do +/- 5EV (wtedy 620), czy tych 3fps (EOS 100)
http://www.photozone.de/2Equipment/canoncamera.htm
hehe...
ten punkt specyfikacji spelniony jest tylko w ograniczonym zakresie. odpalic w ww. EOS-ach to SaBinki odpala, acz bez zadnych pomiarow- współpraca z doskonałymi lampami Nikona serii SB;![]()
Cena to jakieś 500 zł za używane body, w bardzo dobrym stanie, a do tego szkło ok. 300 zł.
EOSa 620 dostaniesz w granicach 200zl. podobno warto przy tym zrobic przeglad migawki co pochlania jakies dodatkowe 100zl, ale to jest maksymalnie 300zl, a w praktyce "zrobiony" korpus mozna dostac taniej.
szklo... zalezy jakie potrzebujesz. okolo 300zl mozesz kupic chocby jakas Sigme czy Tamrona 24-135. wbrew pozorom znosne, a zakres bardzo wygodny