Witam ponownie! ;-)
Otóż zakupiłem już wszystkie redukcje niezbędne mi do zabawy z makro i zacząłem powoli przyglądać się, jak to działaI muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony jasnością przy obiektywach M42. Na razie testowałem tylko Heliosa, w którym nawet przy maksymalnej przysłonie można w miarę ładnie ostrzyć, a podgląd głębi ostrości w tym momencie jest o niebo lepszy niż w Zenicie!
Podglądałem również Heliosa zamontowanego odwrotnie na kitowym zoomie i jestem pod wrażeniem, dużo ładniej niż na pierścieniach w Zenicie IMHO, tylko nie wiem jak bedzie z winietowaniem (po wywołaniu się zobaczy ;-) )... Już czuję co będzie jak już będę miał kompletny zestaw - w tej chwili bez problemu mozna naostrzyć już z kilku mm, a jak będzie z jupiterem powiększenie lepsze jeszcze, to wogóle będzie ładnie
Teraz tylko będę musiał popracować nad lampą, bo rzeczywiście bez niej często może być ciężko... No ale powoli wszystko nabiera kształtu...
P.S. Albo mi się wydaje, albo bez problemu dostaje potwierdzenie ostrości przy zamontowaniu heliosa odwrotnie na kicie - i to prawdziwe! Nie spodziewałem się czegoś takiego!