Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: EOS a manualne szkła

Mieszany widok

Bard_Menel
    Guest

Domyślnie EOS a manualne szkła

Witam!
    Po ostatnich rozważaniach (finansowych) stwierdziłem, że zamiast popadać w skrajności i wyskrobywać portfel w celu zakupu jakiegoś szkła do mojej 300-ki (narazie mam tylko kitzooma, 28-80 II, co jest - no cóż - niezbyt wystarczające) bardziej opłacało by się kupić przejściówkę na M42 (ok 50 zł) i szkła manualne w tym systemie (ceny przywoitych szkieł zaczynają się od 50-100 zł, co nie jest wydatkiem rujnującym budżet przeciętnego studenta). Autofokus jest mi zbędny, pozostaje tylko kwestia pomiaru światła (z tego co doczytałem działa w miarę ok - jakieś korekty należy wprowadzać?) i funkcjonowania przesłony - w końcu EF to elektronika, a tu - co? A w związku z przysłoną także funkcjonowanie jej preselekcji... Jak to wszystko wygląda? Czy jest to opłacalny interes? Interesuje mnie głównie zakup jakiegoś obiektywu do makro, jakiegoś przyzwoitego standardu i później jakieś 135 portretówki i jakiegoś tele 200+... Te szkła to każde przyzwoitej (lub nawet więcej) jakości mieszczą się w cenie do 200 zł - nieporównywalnie taniej z "oryginalnymi" szkłami Canona czy nawet Sigmami/Tamronami. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie tego rozwiązania:-)

Pozdrawiam,
    Bard Menel

P.S. Dodatkowo korzystam z Zenita i byćmoże w najbliższym czasie czegoś bardziej dokładnego (może jakiejś Praktiki?), więc obiektywy mógłbym sobie łatwo przekładać między korpusami w razie potrzeby;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

1. Przesłona. Ustawiasz pierścień ręcznie, przejściówka cały czas docika bolec, więc przesłona sama się domyka. Aparat mierzy światlło przez domkniętą przesłonę i wszystko działa tak, jak powinno (oczywiście w trybie Av, aparat sam dobiera czas)
    2. Ostrzenie. Tu jest gorzej. Matówka jest mała w 300d i ciężko czasem złapać ostrość. Bawiłem się sporo Sonnarem 135/3.5 i bywało różnie. Niestety Canon nie potrafi błyśnięciem potwierdzić ostrości w przypadku szkieł M42. Do makro pasuje, bo tam prawie zawsze trzeba ostrzyć manualne, ale przy np. portretach może być ciężko dobrze trafić z ostrością.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bard_Menel
    Guest

Domyślnie

A jeszcze przy okazji dwie sprawy;-)

1. Jak sie mają szkła FD do EOS-ów - jakieś możliwości podpięcia?

2. Mam do Zenita lampę Elwa 18LA1 - czy mogę (nie niszcząc przy tym aparatu ) używać jej z 300-ką? (przyznam się bez bicia, że już próbowałem, aparat żyje, lampa również, ja chyba też ;-) )

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ad.1 Chyba nie. tzn. jakieś przejściówki widziałem, ale z powodów konstrukcyjnych muszą być wyposażone w soczewkę, bo inaczej nie byłoby ostrzenia na nieskończoność. Takie rozwiązanie zawsze wiąże się z utratą jakości
    Ad. 2 jest kwestia napięć na stopce. ktoś coś tu o tym pisał, możesz poszukać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bard_Menel
    Guest

Domyślnie

Czyli FD mogę sobie darować - zostaje M42... Z tego co widzę to nie będzie to aż takie głupie rozwiązanie - podejrzewam, że lepsze jakościowo niż trzymanie się obecnego kita, sprzedanie Zenka z osprzętem i dołożenie do jakiegoś Tamrona 80-210 albo czegoś podobnego... No chyba, że źle widzę...;-)

A co do lampy - musiałbym jakoś sprawdzić napięcie na stopce - tylko jak? ;-) A dobrze by było, żeby działało wszystko ok, bo oszczędność baterii całkiem przyzwoita;-) Naładowane akumlatorki w lampie starczają na sporo pstrykania, a jakoś tak nie mam zaufania do tych bateryjek w 300-ce (poki co BP jest w odległych planach bo za dużo jest innych rzeczy do pokupienia...)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na allegro można kupic zamienniki akumulatorow calkiem tanio i dzialaja b. dobrze. Troche linkow do zdjec robionych sonarem podalem tu

FoFot.pl
    Canon IRC

Bard_Menel
    Guest

Domyślnie

:-) No to już widzę, że na tego Sonnara będę polował;-) Na allegro ceny zaczynają się od 100 zł, więc stosunek jakość/cena bardzo przyzwoity:-)

Tylko nie rozumiem co miałeś na myśli z tymi zamiennikami akumulatorów...;-)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bard_Menel
    a jakoś tak nie mam zaufania do tych bateryjek w 300-ce (poki co BP jest w odległych planach bo za dużo jest innych rzeczy do pokupienia...)
    Chodzi ci o bateryjki do aparatu? Miałem na myśli, że te tanie na allegro są ok.

[ Dodano: 25-11-04, 18:14 ]
    Aa, już widzę gdzie błąd popełniłem. Masz analogowy 300, a nie 300d. Przepraszam

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Co do lampy - bierzesz lampę na stół, bierzesz miernik, przykładasz jedną "czółkę" do środkowego pinu, drugą do masy ( szyny ).
    Wyzwalasz błysk nma lampie, zapamiętujesz napięcie.

Idziesz tutaj http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html i sprawdzasz, czy dobrze zmierzyłeś

A tak na poważnie to elektronika Twojego aparatu akceptuje do 6V.
    Wszystko powyżej może uszkodzić aparat.
    Co należy zrobić?
    Galwanicznie odizolować lampę od aparatu, używając optotriaka.
    Jak to zrobić?
    Poszukaj na cyberfoto, tam było to bankowo, łącznie ze schematami i radami userów.

Pozdrawiam...
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Bard_Menel
    Guest

Domyślnie

Hmm czyli portretówkę wiem jaką wybrać, natomiast zastanawiam się nad makro - znalazłem 2 sztuki Wołny-9 na allegro, ale cena nie jest najniższa (200-250 zł)... Może mieliście styczność z Industarem 50/2,8 do makro? Cena jest całkiem przystępna, ale nie wiem, czy aby nie za bardzo;-) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35865149 . No i jeszcze muszę jakiś dobry standard zamiast Heliosa dobrać - możecie coś polecić? (wiem, że odbiegłem dość daleko od tematyki canonowskiej ale jak kogoś nie stać na pełny system Canona to musi kombinować ;-) )

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów