Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Maksymalna wielkość odbitki a megapixele

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Maksymalna wielkość odbitki a megapixele

Witajcie,

planuje przesiadkę z eosa 3 na cyfrę. Interesuje mnie, czy 10mgp wystarczy do dużych, wystawowych powiekszen? jakie najwieksze odbitki (o ostrości i jakości na poziomie wystaw/wernisaży) można robić uzywając matryc 6, 8 i 10 mgp? Nie stać mnie na 1d, wiec myślę o 20/400D, lub 80D Nikona.

Pozdrawiam

Maciej

Uzależniony

Domyślnie

ale pomiedzy 1d a 20d/400d jest jeszcze 5D lub 200D Nikona, dlaczego od razu skrajnosci i wybor pomiedzy 1D a 400D - toz to przepasc, tok rozumowania chyba podobny do autora postu na dpreview:

"I can't really give a rating yet, since I just ordered it. I was just about to buy the 5D, but hadn't fully decided, when I saw the 400D was due in stores soon. So I did a lot of comparison between the reviews of the 5D and 350D. Of course the 5D has a few advantages, but considering the price I didn't think it was really worth an extra 2 grand, especially with the improved continuous shooting, resolution and dust cleaner in the 400D."

od razu pomijajac srodek, oczywiscie warto chyba poczekac na upgrade tego srodka czyli jakies 35 lub 40D ktory bedzie mial na 100% 10mpix a moze nawet i 12, ewentualnie 12-16 mpix nastepce 5D, ale dlaczego od razu wybierac pomiedzy 1D i 400, to tak jakby rozwazac zakup porsche albo malucha tylko dlatego ze oba to samochody, oba maja silniki i naped na tylna os
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Porownanie może rzeczywiście niefortunne (1 a 400), ale wynika to z mozliwości finansowych, oraz przyzwyczajen do pewnego komfortu pracy w ciezkich warunkach. Eosowi 3, na którym obecnie pracuje, zdecydowanie bliżej do 1D, niż małych, ciemnych 3XX czy 400D. 5 D jest także poza zasiegiem mojego portfela.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

więc wybierz d200 nikona.. tylko potem nie płacz, że chciałbyś canona
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Porownanie może rzeczywiście niefortunne (1 a 400), ale wynika to z mozliwości finansowych, oraz przyzwyczajen do pewnego komfortu pracy w ciezkich warunkach. Eosowi 3, na którym obecnie pracuje, zdecydowanie bliżej do 1D, niż małych, ciemnych 3XX czy 400D. 5 D jest także poza zasiegiem mojego portfela.
    Ale to tym bardziej jak jesteś przyzwyczajony do standardu 3-rójki to bym w stronę 400/350D nie patrzył, 30D już znacznie bliżej choć to dalej nie to:-D. W chwili obecnej canon nie posiada bezpośredniego odpowiednika Eos-a 3 w cyfrze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Powinni go zrobic teraz na wiosne jako nastepce 5D Bardzo duzo ludzi czeka na taki aparat. Maja juz projekt od Bonk'a... Musza sie pewnie tylko z Nikonem dogadac o ten dol od d2x

Tylko czy oplaci sie czekac jeszcze tyle czasu.
    ...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    planuje przesiadkę z eosa 3 na [...] 20/400D, lub 80D Nikona.
    Mysle ze odczujesz spory dyskomfort w pracy z tymi aparatmi po obcowaniu z 3ka. Niestety musial byc wybrac Nikona D200 lub EOS'a 5D.. ale jak juz wiemy sa poza zasiegiem.

Z jakoscia odbitek to ciezka sprawa - bo co znaczy w/g Ciebie "dobra jakosc" lub jak okreslasz "jakosc na poziomie wystawy/wernisazu"?

Ja bylem na wielu wernisazach i sam mialem pare i musze Ci powiedziec ze ostatnia rzecza o jaka chodzi na wystawie fotograficznej to super ostrosc, male ziarno i inne bzdety ktorymi ludzie niepotrzebnie zawracaja sobie glowe.

Powiem jeszcze tak - na jednym z wernisazy, moja kolezanka prezentowala prace 50x70cm ktore pochodzily z ... Olympusa C5050 (sic!). Obok wisialy skany 3000x2000 z takiego sobie labu i sprzetu (EOS300 + Sigma 28-200) oraz z 10D + 17-40L. Naprawde, ciezko bylo odroznic co pochodzilo z czego.. chyba ze stalo sie z nosem przy odbitce. Powstaje jednak pytanie - po cholere z takiej odleglosci ogladac tak duze zdjecia?

Ktorego aparatu nie wybierzesz i tak wieksze znaczenie bedzie mial zastosowany obiektyw. Ale podkreslam - nawet jesli nie bedzie to TOP-KLASA to i tak osiagniesz formaty do 100x70cm do ktorych nie bedzie sie mozna przyczepic.. chyba ze w zdjeciach interesuja Cie idealne parametry techniczne zamiast tresci.. a ta czasem stanowi "ziarno" samo w sobie Pisze w "" bo teraz powinno sie mowic szum

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

he he... znam jeszcze jeden popularny szum... jak najbardziej porządany szum piwny
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    he he... znam jeszcze jeden popularny szum... jak najbardziej porządany szum piwny
    Toooo,to ja skocze.....

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów