no to moze tak: nikt nikomu nie zabrania naswietlic poprawnie. chodzi tylko o to, zeby w mozliwie najdalszym stopniu oderwac sie od myslenia o tym jak zrealizowac naswietlanie, a w mozliwie najwiekszym skupic na samych ujeciach. jesli jedno Ci w drugim nie przeszkadza - voila!
EDIT: a koniec koncow inna kwestia - na pelnym automacie trudno zrobic zdjecie, ktore byloby kompletnie zwalone pod wzgledem ekspozycji. idealne nie beda, ale kalectwo zupelne tez nie
hehe
najlepszy na to battle byłby Zenith ze standardem (ja mam zenitara-M2s 2/50)![]()
![]()
![]()
jezeli bede mial weekend wolny to wchodze
___
Canon
IMO to trochę zapędzanie się w kozi róg. Zamiast myślec nad wykonaniem dobrego zdjecia trzeba zastanawiać się czy sprzet jest wystarczająco "przezroczysty". Moim wszystkie wymienione przez Akustyka czynniki sa mocno subiektywne. Ja bym zostawił temat i nie czepiał się technikaliów. Jeżeli ktoś robi w RAW/JPEG jego sprawa, jesli będzie forsował wywołanie filmu/slajdu na swoją modłę to też jego sprawa. Jeżeli finalna praca będzie dobra-obroni się sama.
Możliwe że trudno (jednak mi się udało z m42), jednak chciałem zauważyć że żeby poprawnie naświetlić na m42 trzeba przejść na tryb Av (nawet nic w nim nie korygując) bo na zielonym wychodzą prześwietlone, na P również (nie ruszając czasem)
Czyli wniosek że trzeba robić tylko szkłami z chipem
Ale to tak na marginesie![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Nie obraz sie Akustyk, ale to jest imo jakas be ze du raZgadzam sie w 100% z minkiem i podpisuje sie pod tym co napisal
Akustyk, jesli chcesz przeprowadzic konkurs pod tytule "to fotograf robi zdjecia a nie technikalia" to pozbieraj po 4PLN, kup worek analogowych jednorazowek firmy KODAK i rozeslij uczestnikom konkursu. Wtedy to bedzie mialo rece i nogi ...bo do tej pory to nic z tego nie wynika
DoMiNiQuE - ale tu pilka jest prosta: nie widzisz siebie w imprezce, nie bierzesz udzialu.
poza tym, to chyba Cie po prostu ominal gwozdz programu - Battle to to jest tylko z nazwy. tu nie chodzi o to, zeby zrobic konkurs, tylko zeby kazdy sprobowal sam dla siebie porobic takie zdjecia i przyjrzal sie co z tego wychodzi. mozna wymyslic jakiegos zwyciezce, ale to jest najmniej wazne.
snow - rob jak Ci wygodnie, byle jak najmniej w tym wszystkim bylo sprzetu. jesli M42 obslugujesz "z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy" to czemu niejesli chcesz sugestii, to proponuje ustawic sobie na sztywno jedna przeslone, lub w jakikolwiek sposob zapomniec o jej istnieniu
Masz racjeZamieszczone przez akustyk
No i nie wystartuje. Nie potrafie robic na zielonym, nigdy nie robilem i nie bede (nawet nie wiem gdzie go mam bo zakleilem). Jesli uwazasz, ze robienie zdjec na zielonym to sztuka przez wielkie SZ to ja wychodze
Nadal nie wiem o co chodzi Ci z ta technika.
P.S.
Chetnie poogladam te Wasze zdjecia![]()
ZABAWA! no jasne, czaje
Ja chcialem sie tylko 'przyczepic' do tego braku technikaliow. IMO tryb AUTO to chyba najbardziej technikalny element calego aparatu czyz nie? Kiedys ludzie focili manualami, krecili galami i tez byla zabawa. O takim czyms jak AF, swiatlomierz czy tryb auto to nawetnie marzyli. Tak wiec watek powinien nazywac sie 'Fotki w trybie zielonym full auto idioten kameren mode' a nie 'foto bez technikaliow'. Skonczylem marudzenie![]()