Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: [Battle] foto bez technikaliow

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a tu chodzi o to, zeby sprzet zniknal z horyzontu i stal sie kompletnie przezroczysty. dla wygody fotografujacych jest wiec wybor ogniskowych - wedlug wlasnych przyzwyczajen i ulubionych spojrzen na swiat
    Ale to się osiąga przez praktykę, a nie przez kaleczenie zdjęć
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Ale to się osiąga przez praktykę, a nie przez kaleczenie zdjęć
    no to moze tak: nikt nikomu nie zabrania naswietlic poprawnie. chodzi tylko o to, zeby w mozliwie najdalszym stopniu oderwac sie od myslenia o tym jak zrealizowac naswietlanie, a w mozliwie najwiekszym skupic na samych ujeciach. jesli jedno Ci w drugim nie przeszkadza - voila!

EDIT: a koniec koncow inna kwestia - na pelnym automacie trudno zrobic zdjecie, ktore byloby kompletnie zwalone pod wzgledem ekspozycji. idealne nie beda, ale kalectwo zupelne tez nie
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

hehe
    najlepszy na to battle byłby Zenith ze standardem (ja mam zenitara-M2s 2/50)

jezeli bede mial weekend wolny to wchodze
    ___
    Canon

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMO to trochę zapędzanie się w kozi róg. Zamiast myślec nad wykonaniem dobrego zdjecia trzeba zastanawiać się czy sprzet jest wystarczająco "przezroczysty". Moim wszystkie wymienione przez Akustyka czynniki sa mocno subiektywne. Ja bym zostawił temat i nie czepiał się technikaliów. Jeżeli ktoś robi w RAW/JPEG jego sprawa, jesli będzie forsował wywołanie filmu/slajdu na swoją modłę to też jego sprawa. Jeżeli finalna praca będzie dobra-obroni się sama.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    EDIT: a koniec koncow inna kwestia - na pelnym automacie trudno zrobic zdjecie, ktore byloby kompletnie zwalone pod wzgledem ekspozycji. idealne nie beda, ale kalectwo zupelne tez nie
    Możliwe że trudno (jednak mi się udało z m42 ), jednak chciałem zauważyć że żeby poprawnie naświetlić na m42 trzeba przejść na tryb Av (nawet nic w nim nie korygując) bo na zielonym wychodzą prześwietlone, na P również (nie ruszając czasem)

Czyli wniosek że trzeba robić tylko szkłami z chipem

Ale to tak na marginesie
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie obraz sie Akustyk, ale to jest imo jakas be ze du ra Zgadzam sie w 100% z minkiem i podpisuje sie pod tym co napisal

Akustyk, jesli chcesz przeprowadzic konkurs pod tytule "to fotograf robi zdjecia a nie technikalia" to pozbieraj po 4PLN, kup worek analogowych jednorazowek firmy KODAK i rozeslij uczestnikom konkursu. Wtedy to bedzie mialo rece i nogi ...bo do tej pory to nic z tego nie wynika

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

DoMiNiQuE - ale tu pilka jest prosta: nie widzisz siebie w imprezce, nie bierzesz udzialu.

poza tym, to chyba Cie po prostu ominal gwozdz programu - Battle to to jest tylko z nazwy. tu nie chodzi o to, zeby zrobic konkurs, tylko zeby kazdy sprobowal sam dla siebie porobic takie zdjecia i przyjrzal sie co z tego wychodzi. mozna wymyslic jakiegos zwyciezce, ale to jest najmniej wazne.

snow - rob jak Ci wygodnie, byle jak najmniej w tym wszystkim bylo sprzetu. jesli M42 obslugujesz "z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy" to czemu nie jesli chcesz sugestii, to proponuje ustawic sobie na sztywno jedna przeslone, lub w jakikolwiek sposob zapomniec o jej istnieniu
    www albo tez flickr

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    DoMiNiQuE - ale tu pilka jest prosta: nie widzisz siebie w imprezce, nie bierzesz udzialu.
    Masz racje No i nie wystartuje. Nie potrafie robic na zielonym, nigdy nie robilem i nie bede (nawet nie wiem gdzie go mam bo zakleilem). Jesli uwazasz, ze robienie zdjec na zielonym to sztuka przez wielkie SZ to ja wychodze

Nadal nie wiem o co chodzi Ci z ta technika.

P.S.
    Chetnie poogladam te Wasze zdjecia

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Jesli uwazasz, ze robienie zdjec na zielonym to sztuka przez wielkie SZ to ja wychodze
    Przecież te zdjęcia nie mają być potem publikowane w NG. Chodzi tu tylko i wyłącznie o zabawę - dlatego postaram się też cos pstryknąć.

PS
    To będzie sztuka przez wilekie G, a nie SZ
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiderski Zobacz posta
    Przecież te zdjęcia nie mają być potem publikowane w NG. Chodzi tu tylko i wyłącznie o zabawę - dlatego postaram się też cos pstryknąć.
    ZABAWA! no jasne, czaje
    Ja chcialem sie tylko 'przyczepic' do tego braku technikaliow. IMO tryb AUTO to chyba najbardziej technikalny element calego aparatu czyz nie? Kiedys ludzie focili manualami, krecili galami i tez byla zabawa. O takim czyms jak AF, swiatlomierz czy tryb auto to nawetnie marzyli. Tak wiec watek powinien nazywac sie 'Fotki w trybie zielonym full auto idioten kameren mode' a nie 'foto bez technikaliow'. Skonczylem marudzenie

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów