no widzę że wywołałem burzę w szklance wody...
mój zachwyt nad wspomnianym zoomem wynikał z faktu, że trafiłem na dobry model, ostry itd itp, natomiast należy sie z mojej strony parę wyjaśnień:
do niedawna dużo pracowałem na stałkach - miałem nikona fe2+24/2,8; 50 1/8; 85 1,8 - wszystkie MF (manual focus...) i wiem co znaczy stałka- świetna jakość, mały gabaryt, zresztą był to zestaw, którego bym nie zmienił jeszcze bardzo długo, gdyby nie fakt, że coraz więcej ślubów i innych komercyjnych zdjęć wykonuję, a tu cyfra jak znalazł podobnie z zoomem - wiele imprez zrobiłem tamtymi szkłami - ale trzeba było przewidzieć kiedy korpus uzbroić w dany obiektyw - na szczęście śluby są przewidywalne...
wspomniany zoom ostrzy z moją 30 błyskawicznie - bezgłośnie, trafia w punkt - jednym słowem jest to znakomita para - narzędzie do pracy, jego niedoskonałości na pewno nie wyjdą przy typowych ślubnych formatach powiększeń.
dla zoomów elek zmieniłem system - a mój wybór jest PRZEMYŚLANY...
naturalnym rozwinięciem mojego zestawu będzie jasna STAŁKA 85 lub raczej 100 do studio i pleneru oraz coś szerokiego (stałka?), natomiast do reprtażu ślubnego, jeszcze raz powtórze - ten zoom uważam za najlepszu wybór.
pozdrawiam