Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: elka 24-70

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie ma takiego posta - stalki nie maja wad
    to tak jak pisac ze jeepV8 jest gorszy od poleneza bo duzo pali i wysoko sie do niego wsiada a to jest niewygodne...

Stalki w takim zakresie ogniskowych (35 50 85) sa rownie uzyteczne jak jeden zoom a idac na spcerek mozna aparta schowac do kieszeni ;-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Rozwijam ;-)
    udowadnianie, ze bedzie mial lepsza jakosc NIE WSPOMINAJAC NIC O WYGODZIE UZYTKOWANIA (nieustannym przepinaniu, zasyfieniu przy tym matrycy i "gubieniu" ciekawych ujec - odnosi sie do fotoreportarzu) nie jest radą, tylko beznadziejnym przekonywaniem do swojego pogladu i konkretnego (wlasnego) typu fotografii 8)
    Ja mam tę swobodę, że mam i jedno i drugie. I sam wiem, kiedy mogę sobie pozwolić na stałki, a kiedy mam się przepiąć na zoomy.
    Mnie ruszyło to, że piszący pierwszy tekst zaczął pod niebiosa wychwalać zooma, który choć całkiem dobry, to jeszcze daleko mu do doskonałości.

A na niewygody i syfy na matrycy jest jedno dobre rozwiązanie: dwa korpusy
    W jeden wpinasz 35mm, w drugi 85mm i każdy średnio rozgarnięty fotograf nie da się zaskoczyć i zrobi wszystko poza wyczynowym sportem i ptaszyskami.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    Stalki w takim zakresie ogniskowych (35 50 85) sa rownie uzyteczne jak jeden zoom...
    Tiaaaa...
    To zycze Ci szczescia w zrobieniu fajnego fotoreportarzu z np. koncertu gdzie masz 5 minut na zrobienie fotek posiadajac jedno body i te 3 stalki :wink:

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja mam tę swobodę, że mam i jedno i drugie. I sam wiem, kiedy mogę sobie pozwolić na stałki, a kiedy mam się przepiąć na zoomy.
    Wlasnie - tylko, ze wiekszosc osob pytajacych o zoomy posiada raczej 1 body
    Mnie ruszyło to, że piszący pierwszy tekst zaczął pod niebiosa wychwalać zooma, który choć całkiem dobry, to jeszcze daleko mu do doskonałości.
    Rozumiem to, ale moze ten wychwalajacy ceni sobie wygode i mozliwosc szybkiego reagowania a nie IDEALNA jakosc zdjec np. z ulicy?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Rozumiem to, ale moze ten wychwalajacy ceni sobie wygode
    Tyle ze dla kazdego wygoda znaczy zupelnie co innego.
    Ja raz mialem przyjemnosci uzywac pozyczonego 24-70L na slubie.
    W zaden sposob nie bylo to wygodne - za duze i za ciezkie jak na standardowe szkielko. Po kilkunastu minutach wyladowalo w torbie.
    Wole zonglerke z 50/1.4, 28/1.8, 100/2. Kazde z tych szkiel zrobi zdjecie jakiego nie zrobi 24-70, kazde z nich szybciej i pewniej ostrzy zwlaszcza niskim EV. MOzesz robic zdjecia trzymajac aparat jedna reka bo nic go nie przeciaza, a i tak nie ma czym krecic przy szkle.
    Zauwazylem ze im mniej ma sie mozliwosci do wyboru jest sie bardziej kreatywnym. Dlatego czesto lubie poczuc sie wolnym i wyskoczyc na miasto z jakims manualem z przypietym 35/2 czy 50/1.4.

Fakt ze trzeba znalesc jakis sposob na praktyczne i szybkie podmiany szkielek. U mnie sprawdzaja sie futeraly na pasku od spodni dobrane pod dane szklo. Torba i tak lezy gdzies z boku bo za bardzo krepuje ruchy. Dekielkow nie uzywam wcale, bo to dodatkowy klopot zamiast nich filtry i oslony przeciwsloneczne na stale. Wtedy naprawde bardzo szybko sie to robi.
    Drugie body bardzo pomaga szczegolnie przy zonglerce czworka.

Kazdy praktycznie zaczyna od 1 body i zooma.
    I ja rowniez kazdemu doradze taki zestaw zeby sie nie zniechecil.
    Po jakims czasie mozna stwierdzic czy to odpowiada.

Ja mam inny patent na spacer-zooma. Zoom 2.8 jest wielki, a i tak przy slabych warunkach zawsze wolalem miec cos jasniejszego.
    Skolei nosic go w trobie na wszelki wypadek jest ciezko.
    Dlatego uzywam 28-70/3.5-4.5 - naprawde zacne szkielko i mozna go normalnie uzywac przy otwartych przyslonach.
    Jak ciemno stalki, a jak jasno i duze GO nie przeszkadza zoomik - ktory jest tak maly i lekki ze zawsze znajdzie sie na niego miejsce. Nie ma USMa ale w warunkach jakich go uzywam jest on niepotrzebny.

To tyle od siebie.
    Jestem zonglerem :-) 6 stalek i 1 zoom w EOSie. 5 stalek i 0 zooma w FD.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 20-10-2006 o 12:55

Domyślnie

No panowie, proszę, to trochę jak dyskusja posiadacza mercedesa S z posiadaczem klasy E: nie kupił pan auta z zawieszeniem pneumatycznym? - przecież to jest przepaść w komforcie, jak pan może być tak nierozsądny . Każdy ma w innym miejscu postawioną granicę zoom/stałka, i to z różnych powodów.
    Bardzo podoba mi się 35L, ale np. ja, z trzech zoomów, które używam zmienię na stałki (bez pośpiechu) tylko 70-200/4.0, i to nie dla tego, że jest zły. 24-70 to gwiazda (nie tylko zoomowa, choć z 35L konkurować nie może), nie rozstanę się z nim.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja do swojego zestawu potrzebuje jeszcze tylko jednego szkielka - 85L II.
    Bedzie ciemno - pomoze. Bedzie w studio - sprawdzi sie znakomicie. Jednak dla mnie wygoda polega na tym, ze podczas fotoreportarzu, gdzie warunki zmieniaja sie jak w kalejdoskopie a szybkosc dzialania jest bardzo pozadana - zoomy jakimi sie posluguje sa nieocenione. A jakosc? Coz - chetnie przejde sie z kazdym np. na koncert i porownam zdjecia pod katem jakosci i wartosci sesji. Moge sie zalozyc, iz przepasci o jakiej piszecie nie zauwazymy. Natomiast co do ilosci roznorodnych ujec - tak.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 20-10-2006 o 13:15

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A jakosc? Coz - chetnie przejde sie z kazdym np. na koncert i porownam zdjecia pod katem jakosci i wartosci sesji. Moge sie zalozyc, iz przepasci o jakiej piszecie nie zauwazymy. Natomiast co do ilosci roznorodnych ujec - tak.
    NO ja akurat o jakosci nic nie pisalem. Ba pewnie sa zoomy lepsze od stalek ktore mam na odpowiednich przyslonach.
    Mi tylko chodzi o swiatlo, mozliwosci malej GO, porecznosc rozumiana przez kazdego z nas indywidualnie.

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

to chyba kazdemu jest wiadome ze stalki maja lepsza jakosc od zoomow , ale sa tez ludzie troche wygodniejsi i wola zoomy bo mnie gratow jest do noszenia i jak to akurat wybrali to tez ich trzeba poszanowac a nie wciskac ze stalka lepsza Osobiscie wiem o tym doskonale , ale mam akurat zooma bo na moje potrzeby mi akurat starczy , a stalke mad dlugoogniskowa . gdzie jestem z niej zadowolony i mysle nad kupnem nastepnej dluzszej , poniewaz wiecej uzywam jej niz tych krotkich ogniskowych i dlatego mam zooma a nie stalki
    pozdr.....

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc Zobacz posta
    to chyba kazdemu jest wiadome ze stalki maja lepsza jakosc od zoomow , ale sa tez ludzie troche wygodniejsi i wola zoomy bo mnie gratow jest do noszenia i jak to akurat wybrali to tez ich trzeba poszanowac a nie wciskac ze stalka lepsza Osobiscie wiem o tym doskonale , ale mam akurat zooma bo na moje potrzeby mi akurat starczy , a stalke mad dlugoogniskowa . gdzie jestem z niej zadowolony i mysle nad kupnem nastepnej dluzszej , poniewaz wiecej uzywam jej niz tych krotkich ogniskowych i dlatego mam zooma a nie stalki
    pozdr.....
    Tutaj nikt nikomu nie wciska, że stałka jest lepsza. Jest i koniec.
    Mam prośbę: stawiaj mniej kropek w pozdrowieniach, więcej w tekście. Szanuj swoich rozmówców.
    Jarek

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mam prośbę: stawiaj mniej kropek w pozdrowieniach, więcej w tekście. Szanuj swoich rozmówców.
    Prosze, prosze... jaki poliglota :wink:

ps
    no to musze uwazac

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów