Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Czy stare to tylko wino ?

Początki nałogu

Domyślnie

Jest taka jedna fajna, niepisana zasada:
    Najpierw czytaj - potem pisz
    chciałem podkreslić ;-)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Thumbs up

Zgadzam się z tym, co napisał Mr Gwozdzt, że klisze podzielą los taśm magnetycznych i czarnych winyli, tyle że czasami to żal, bo "rzeczy" z tamtej epoki robiły wrażenie, jak np. piękna fota w sepii z czarującą modelką na tle starego patefonu ....
    Najlepszego
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oby to nie nastąpiło Co wtedy będzie ? Sami sobie będziemy musieli robić emulsję.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jak cyfra dojdzie do tych mozliwosci tonalnych co film, to moze i slajd zniknie. poki co...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma żadnego powodu dla którego czarno-białe materiały miałyby zniknąć. Nie zniknęły przy powstaniu koloru to nie zgina od cyfry. To ze generalne trendy preferują co innego, nie oznacza ze nie można zarobić pieniędzy na ludziach którzy są poza tymi trendami. I tak sie dzieje od kilkudziesięciu juz lat w sumie.
    W rychłą rezygnacje Fuji nie wierze... kto tak naprawdę pracuje na cyfrze? Amatorzy, prasowcy itd.. Wszędzie indziej gdzie potrzebna jest jakość, a jest troche czasu to rządzi nadal średni i duzy format, nawet pomimo istnienia przystawek. Nawet jeżeli jest to kurczący sie rynek, to wystarczająco duzy aby wyżywić przemysł, istnieją o wiele bardziej niszowe pola na których sie zarabia.
    Ostatnio edytowane przez fredi ; 04-09-2006 o 17:47

Dopiero zaczyna Awatar tomekg
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Liczba producentów klisz spadnie, a cena wzrośnie.. mam nadzieje, że to nie nastąpi zbyt szybko - nie chcę się rozstawać z Fuji, Ilofrdem itp, ale co ma taki szary konsument do gadania. 100% poprarcia dla Fredi'ego.
    PS nie chce cyfry :/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

poki co, od wejscia cyfry ceny filmow raczej spadly. jeszcze 2 lata temu rolka Velvii kosztowala ze 30zl - dzisiaj na gieldzie kupi sie po 25zl. doliczajac inflacje, realny wzrost plac itede itepe, to analogowcy sa tu do przodu...*

* inna kwestia, ze uslugi (wywolanie, ramkowanie, ...) podrozaly
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

E... nie zauwazylem wzrostu cen uslug. Wolanie i inne podobnie, a odbitki poszly w dol. Ale to pewnie zalezy od punktu.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ktos kiedyś powiedział " Hasta la victoria, siempre " i tab bedzie w filmami. Prawdą jest, że dużo agencji reklamowych, moda, kalendarze itp akceptuja tylko i wyłącznie negatyw a najlepiej slajd. Ceny mogą podskoczyc, ale nie sądze, że aż tak prędko i tak wysoko.
    Jak cyfra, np. 20D będzie można kupić w cenie analoga np A-1 lub T-90 to się może przesiąde, a tak narazie , wora FD rules
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominik Zobacz posta
    Zgadzam się z tym, co napisał Mr Gwozdzt, że klisze podzielą los taśm magnetycznych i czarnych winyli
    To obaj macie zerową orientację w terenie, bo sprzedaż czarnych płyt od paru lat systematycznie rośnie. Na zachodzie praktycznie wszystkie płyty wychodzą w wersji CD i na winylu.
    A co do taśm - czy ktoś z was używa magnetofonu kasetowego? Ja nie znam NIKOGO, kto miałby działającego kaseciaka, a mam dwie stare kasety stilon Gorzów, które chciałbym przed wywaleniem posłuchać. Więc czemu w każdym M1 leżą czyste kasety po złotówce czy coś koło tego?
    Nawet taśmy do szpulowców można kupić bez problemu (oczywiście nie u nas, bo my się znamy lepiej. Tylko te debile na dzikim zachodzie mają drewniane uszy i słuchają na jakichś przestarzałych nośnikach...)

J

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów