Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: wytryzmalosc ef 50 mm 1,8 (ver.2)

Domyślnie wytryzmalosc ef 50 mm 1,8 (ver.2)

Witam
    Zamierzam kupic podany w tytule obiektyw jednak mam pytanie do uzytkowników na które nie znalazłem odpowiedzi w archiwum: jak wytrzymały jest jego plastikowy gwint?Czy przy czestej zmianie szybko sie wyrabia? I jak sobie radzi AF w ciemnych pomieszczeniach? Koscioly, sale bankietowe itp?
    Z gory dzieki za wsyzstkie odpowiedzi.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

af radzi sobie bardzo kiepsko ;]
    350D

Domyślnie

Alzail a jak z gwintem?dlugo juz masz ten obiektyw i czy czesto go zmieniasz?widzisz jakies ubytki na nim?

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Af lubi się gubić, jest też głośny, ale ustawia dobrze (przynajmniej mój) Z gwintem nie miałem dotychczas problemów. Jedynie plastikowa obudowa jest koszmarna, kawałek piasku który dostał się do mojej torby zrobił na niej 4 centymetrową rysę.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Af lubi się gubić, jest też głośny, ale ustawia dobrze (przynajmniej mój) Z gwintem nie miałem dotychczas problemów. Jedynie plastikowa obudowa jest koszmarna, kawałek piasku który dostał się do mojej torby zrobił na niej 4 centymetrową rysę.
    Panowie, nie narzekajcie, czego oczekiwac od szkla, ktore mozna kupic za 299 pln?!

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obudowa tego obiektywu jest tak koszmarnie tandetna że kit 18-55 wydaje się być przy niej całkiem solidny ;-)
    W ciemnych pomieszczeniach af czasami się gubi, ale w moim egzemplarzu nie częściej jak raz na dziesięć, najrzadziej na centralnym punkcie. W pozostałych przypadkach foty wychodzą brzytewnie ostre.
    Biorąc pod uwage jego cenę, gorąco polecam ten obiektyw.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Panowie, nie narzekajcie, czego oczekiwac od szkla, ktore mozna kupic za 299 pln?!
    za 299zl mozna kupic np.:
    http://www.allegro.pl/item122680872_..._1_4_50mm.html
    w porownaniu do 50/1.8 to jest cud, miod, malina, orzeszki

nie wspomne juz nawet o:
    http://www.allegro.pl/item124642401_...1_4_50_mm.html

w trabantach to moze i nie jest najlepsze rozwiazanie, ale w aparatach z wzglednie duza i jasna matowka - jak najbardziej
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    za 299zl mozna kupic np.:
    http://www.allegro.pl/item122680872_..._1_4_50mm.html
    w porownaniu do 50/1.8 to jest cud, miod, malina, orzeszki

nie wspomne juz nawet o:
    http://www.allegro.pl/item124642401_...1_4_50_mm.html

w trabantach to moze i nie jest najlepsze rozwiazanie, ale w aparatach z wzglednie duza i jasna matowka - jak najbardziej
    ... ok, ok powinienem napisac "czego mozna oczekiwac od szkla za 299 pln U CANONA !!!"
    Bo oto akustyk mi chodzilo ale wydaje mi sie, ze rowniez zdales sobie z tego sprawe, myle sie?

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

Akustyk tylko ze przydalby sie AF

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    ... ok, ok powinienem napisac "czego mozna oczekiwac od szkla za 299 pln U CANONA !!!"
    no to diametralnie zmienia postac rzeczy. Canon zasadniczo ceni sie za szkla. a 50/1.8, wbrew temu co sie utarlo mowic, tez jest za drogi jak na to co soba reprezentuje.

podalem te przyklady, zeby bylo widac jakie sa opcje szkiel 50mm do Canona (i Takumara i Zuiko mozna wpiac bez problemu przez odpowiednie redukcje). pod wzgledem budowy to nawet nie wspominam, ale i rysowanie obu szkiel jest lepsze niz canonowskiej 50/1.8. brak AF... dla jednych problem, dla innych nie. ja mam jako jedyne tele Sonnara 3.5/135 i brak AF nie stanowi najmniejszego problemu. szybkosc ostrzenia mam niezla a trafnosc w granicach 99,9%

Cytat Zamieszczone przez electron Zobacz posta
    Akustyk tylko ze przydalby sie AF
    no wlasnie tej potrzeby u mnie praktycznie nie ma robilem Sonnarem np. latajace mewy na promie w Grecji i sobie poradzilem - niekoniecznie gorzej niz AF, ktory w tamtej sytuacji co najmniej mialby powody zeby bladzic. kwestia pomyslunku, wprawy oka i nadgarstkow

Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-09-2006 o 12:43
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów