fajny artykulik o rozdzielczosci ostatnio popelnili tutaj:
I Resolve to be More Resolute: Understanding Resolution
polecam, mi sie tam wiele rozjasnilo
fajny artykulik o rozdzielczosci ostatnio popelnili tutaj:
I Resolve to be More Resolute: Understanding Resolution
polecam, mi sie tam wiele rozjasnilo
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Dobre, zwłaszcza ta rozmowa z lewej stronyBardzo przypomina wiele wątków z CB czy choćby prfc ;-)
Mogę im podesłać stosowny kawałek perla, do wydłubania w 5 minut :-P :-P :-POur system will change the dpi to 300 when it's possible without re-saving the JPEG (since re-saving JPEGs degrades image quality).
jezuuuu ;-) EOT ok wiec sie pochwale, nabylem ksiazke David Blatner, Bruce Fraser - sekrety obrobki obrazów i przygotowania ich do druku. 1000 stron fotoszopowej wiedzyrużnicecos czuje ze jak przez nia przebrnie to sporo czasu minie
![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Jak przeczytasz to będziesz wymiatał na forum![]()
Jestem urażona, że mnie nikt nie zauważa...No widizcie panowie,
O to chodzi, że pixel jest punktem!!!Jak moze byc ilosc pixeli na jednym wymiarze?? Pixel nie jest punkt'em.
Źródło: http://www.i-slownik.pl/1,1109,piksel,lub,pixel.htmlObraz w grafice komputerowej jest zawsze złożony z elementarnych punktów - pikseli,
Luuuudzieeee... Nie mieszajcie mu więcej w głowie... Proszę.
Wejdź na stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi i zwróć uwagę na wikipixel czyli na te kilka ikonek wikipedii w coraz mniejszej rozdzielczośći czyli mniejszej wartośco DPI. Tak jak mówiłam wcześnej im więcej DPI tym obraz jest dokładniejszy, więcej szczegułów możesz zobaczyć. A co za tym idzie im mniej tym bardziej obraz jest niewidoczny... Powstają kwadraciki...
Nuna z calym szacunkiem dla Ciebie - ty mieszasz czlowiekowi w glowie, podsylajac mu material, ktorego nie rozumiesz (albo zle sie wyrazilasZamieszczone przez Nuna
). DPI jest wielkoscia wtorna zalezna od matrycy/skanera czyli ilosci px w pliku zrodlowym. I to od ich ilosci _moze_zalezec_ ilosc szczegolow (o ile zostaly one wogole zarejestrowane).
I tak, majac dany plik o danej rozdzielczosci, mozemy z niego uzyskac powiekszenia, ktorych rozmiar bedzie odwrotnie proporcjonalny do dpi, w jakim bedzie drukowany (czyli czym wieksze powiekszenie chcemy uzyskac, tym z mniejsza ilosc dpi bedziemy drukowac). I to wszystko dziala przy stalej wielkosci zdjecia (wyrazonej w pixelach).
DPI jest wielkoscia wtorna wynikajaca z rozmiaru zdjecia w px, a zalezna od docelowego formatu na papierze (lub odwracajac kota - wielkosc na papierze jest zalezna od z gory zalozonego dpi).
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
No nie jest ,ma wymiary (jakas powierchnie). Radze poszukac definicje punkt'u. Na prostej o skonczonej dlugosci miesci sie nieskonczenie wiele punktow,a pixeli juz nie - to jest wg was definicja DPI8)O to chodzi, że pixel jest punktem!!!Pani wybaczy - raczki calujeestem urażona, że mnie nikt nie zauważa...![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II