Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Wężyk

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Wężyk

witam,
    pytanie pierwsze - czy wężyk do 20D posiada funkcję ustawiania AF, czy też trzeba ustawić AF z body, a z wężyka robimy tylko spust migawki?

Drugie pytanie do znawców - powoli zaczynam sie przymierzać do kupna statywu (na razie mam porzyczony i rzadko stosuję, choć dobry jest) i wężyka - w jaki sposób kadrujecie na statywie i sprawdzacie AF aby nie poruszyć ustrojstwa? Skoro wężyk to raczej bez dotykania, a skoro bez, to bez korekty kadrowania
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Spoko, kiedy masz wężyk AF działą, inaczej to by nie miało sensu.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

odpowiadam na pytanie numer 1 - jest AF w wezyku. dokladnie tak samo jak guzior w korpusie - na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki

pytanie numer 2 - jako czlowiek, ktory sie nad statywem zasadniczo "modli" i przed pstrykiem spedza sporo czasu ustawiajac kadr itede itepe, nie odczuwam w ogole tego problemu. stawiam statyw, ustawiam kadr, zestawiam polowki jesli trzeba, dopiero potem mierze swiatlo, jesli potrzeba wpinam weza, a potem robie zdjecie. kadr jest zawsze na poczatku - albo przymierzony korpusem trzymanym z lapy (czesciej) albo przestawieniem statywu/glowicy. proces decyzyjny co i jak skadrowac jest na tyle dlugi, ze zabawy w przestawianie statywu, o odblokowywaniu, przestawianiu i ponownym blokowaniu glowicy nie mowiac, zwyczajnie nie zauwazam :-)

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... )
    Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Znaczy jak sie zaczniesz rozkladac o 5 rano a zanim wszystko rozlozysz i pomierzysz bedzie juz 7dma to nadal swiatlo to samo i mgielki ew tez?
    znaczy sie: 2 minuty w te a we wte mnie nie boli a tam gdzie czas ma znaczenie (np. wschod slonca) to generalnie wiem gdzie to slonce sie pojawi. i generalnie raczej nie zdarzaja mu sie odstepstwa od oczekiwanej trajektorii

inna kwestia, ze mam wyrobiony w sobie nawyk nie spieszenia sie ze zdjeciami landszaftowymi. do tego stopnia, ze sam siebie zwalniam i wymuszam analizowanie tego co, jak i dlaczego chce sfotografowac. a jesli sie poswieca dodatkowa minute na pomyslenie, to te nawet kilkdziesiat sekund na korekte statywu nie zmieniaja wiele w samej pracy. za to w rezultatach koncowych owszem

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak mawiala moja matematyca z liceum: pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel
    A po co tu sie spieszyc? Pare kropel Frontline na kark zwierzaka i na pol roku przynajmniej spokoj . EOOT.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

na pol przycisku jest AF/blokada ekspozycji (czy jak tam masz w C.fn. ustawione), na pelny docisk jest wyzwolenie migawki
    OK, czyli pewnie będę musiał zmienić ustawienia w CF (mam rozdzielony AF i AE).

ptaszarze zdaje sie kapke inaczej to robia (landszafciarzy problem czasu praktycznie nie obowiazuje, wiec... ). w tej dzialce zdaje sie zyroskopowe statywy i U-mounty maja duze wziecie...
    hmm, statywy żyroskopowe? a co to takiego ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

chodzilo mi o gadzet w tym stylu. juz u jakiegos ptaszarza polskiego ten sprzet widzialem:
    http://www.luminous-landscape.com/re...imberley.shtml

zyroskopu tam zdaje sie jednak nie ma, ale cos mi swita, ze w jakiejs glowicy ten numer byl uzywany. jak sobie przypomne to wkleje...
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ok wimberley'a znam, zaciekawiła mnie ta stabilizacja w statywie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli chodzi o landszafty, architekturki itp to sposób akustyka jest moim zdaniem najwałaściwszy. Robie to podobnie, tyle że po ustawieniu ostrości kukam jeszcze w wizjer dla sprawdzenia czy aby af się nie pomylił, oddalam się od aparatu i wyzwalam migawkę. Oczywiście focąc ze statywu zawsze używam węża.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów