Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Elfo: Quant vs Mobilight

Domyślnie

Jedno mogę odradzić - statywy z elfo.
    Najbardziej badziewnw statywy na rynku!
    Czajnickie też się sypią.
    Jak statyw to raczej manfrotto.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    Czajnickie też się sypią.
    E, tam. Wystarczy co jakiś czas śrubki podokręcać (-:

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    I druga rzecz - tylko 4 przysłony do regulacji. Co z tego, że płynnie, skoro tylko 4?!?
    Aha, na paru lampach co mieli ,,na sklepie'' do oglądania zaobserwowałem krzywo przytroczone pokrętło do regulacji jednej z mocy (-: Poza tym wykonanie sprawia wrażnie w miarę solidnego.
    Bo jak będę kupował własne to pewnie funsporty (-:
    czy to naprawde, az taka duza wada z ta regulacja?(pytam, bez zlosliwosci, chce sie dowiedziec) elfo mobilighty maja tylko 3 przeslony i regulowane skokowo. wprawdzie quant ma juz piec przeslon, regulowane plynnie, ale czy w praktyce to duzo lepiej? i jeszcze co do mocy lampy: naprowadzcie mnie czy dobrze rozumie. Lampa 600Ws, blyskajaca z moca 1/8 to tak jak lamapa 75Ws blyskajaca z pelana moca?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    czy to naprawde, az taka duza wada z ta regulacja?(pytam, bez zlosliwosci, chce sie dowiedziec) elfo mobilighty maja tylko 3 przeslony i regulowane skokowo. wprawdzie quant ma juz piec przeslon, regulowane plynnie, ale czy w praktyce to duzo lepiej?
    Praktycznie wszystko zalezy od tego co fotografujesz. Czasami lampe trzeba przystawic dosyc blisko, wiec wiekszy zasieg regulacji jest bardzo wskazany.

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    Lampa 600Ws, blyskajaca z moca 1/8 to tak jak lamapa 75Ws blyskajaca z pelana moca?
    Tak.
    ...

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie elfo 500

Używam dwóch lamp QUANT 500 z softboxami 60x130, 500x90, 75x75.
    Wielokrotnie używałem pełnej mocy (przynajmniej jednej lampy). Wniosek: nie kupuj nic słabszego.
    Zakres regulacji : zawsze za mały - czesto w określonej przestrzeni nie ma jak odsunąć lampy.
    Często przewożę lampy. Kupiłem z Funsports futerał na statywy. Mieści dwa AST-4 oraz jeden W-802, dwie parasolki i uchwyt do blendy.
    Miałem wcześniej softboxy z Funsports: te z ELFO składam i rozkładam kilka razy szybciej.

Pozdrawiam

Wiesiek

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

czyli sofboxy z funsports pasuja bez problemu do lamp elfo quant? wiem, ze powinienem pytac u zrodla, ale oni nie wiedza... jak sie miewa tak ogolnie wspolpraca quantow z softami od funsportsa? cholera, co 10 min zmieniam zdanie nowa koncepcja: lampy quant i cala reszta (statywy, softy, itp) od chinczykow...

Bywalec

Domyślnie różnica między quant i mobilight

jest jeszcze taka,że do quantów możesz zainstalować żarówkę modelującą o max mocy 250 W, a do mobilight tylko 100 W.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mocowanie softa to tak naprawde kwestia odpowiedniego pierscienia (speedring'a) laczacego softa z lampa. Nie daj sie zrobic na uniwersalne tylko kup pierscienie pasujace do elfo i po klopocie.
    ...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów