Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Spust migawki w 20d

Dopiero zaczyna

Domyślnie Spust migawki w 20d

Witam.
    Nie wiem, czy ktoś miał już tego rodzaju problem ale ja od jakiegoś czasu zauważyłem, że spust migawki potrzebuje niekiedy większej siły nacisku na jej wyzwolenie. Jest to dość wyraźnie zauważalne. W związku z tym nie wiem: czy oznacza to niechybnie wymianę migawki / przebieg około 17 tys/, czy jest może możliwość wymiany samego spustu czy może to być jeszcze inna przyczyna. Będę wdzięczny za wszystkie opinie.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mysle ze wina moze lezec bardziej po stronie samego spustu, niz migawki. Mialem kiedys cos takiego, chociaz nie w 20D.

Dopiero zaczyna

Domyślnie spust migawki w 20d

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Mysle ze wina moze lezec bardziej po stronie samego spustu, niz migawki. Mialem kiedys cos takiego, chociaz nie w 20D.
    A wymieniałeś wtedy migawkę i czy jest taka możliwość, ewentualnie jaki to jest koszt?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie no jeśli to spust - czyli mikroprzełącznik pod przyciskiem, to na 100% da się to wymienić osobno i nawet nie powinno to być drogie. Migawka w takim wypadku nie ma nic wspólnego.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

to się trochę uspokoiłem bo czasami ta usterka staje się dość dokuczliwa. Mimo, że za każdy razem działa, to pod różnym naciskiem wprowadza w błąd.

Miasto
    Chojnice

Domyślnie

Mam to samo w 300 D. Tydzien temu wymienili mi migawkę, czy spust odrazu też wymieniają? Po tygodiu od wymiany migawki, zrobiłem może z 500 zdjęć i muszę mocno wciskać spust, by zaczął af działać i często od razu robi się zdjęcie, bo nie można tego wyczuć. Co z tym zrobic?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z tego co ktoś pisał to wymiana spustu (300D) to ok. 140 zł. Było to jakiś czas temu także lepiej się upewnić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

w moim 20D miałem to samo, upierdliwe strasznie, bo czasem fajne ujęcia mi uciekały, rozebrałem switcha, wyczyściłem...nie pomogło.. rozebrałem drugi raz... podoginałem blaszki... nie pomogło... rozberałem trzeci raz... podoginałem w drugą stronę.. pomogło!
    Są tam dwie identyczne blaszki nakładane jedna na drugą,( na zdjęciu brak jak jedna sie wytrze można je zamienić miejscami ) pewnie po to żeby spust był twardszy,
    Zasada działania jest raczej dla wszystkich oczywista ale w razie czego...
    W pozycji "spust do połowy" zwarte są boczne piny z wąskim dolnym, a w pozycji "spust do końca" zwierany jest jeszcze środkowy, problem sprawia ten wąski dolny pin, przy naciśnięciu spustu do końca blaszka odgina się za bardzo i traci kontakt z brzegowym dolnym wąskim pinem, i są zwarte tylko boczne z środkowym a muszą być zwarte wszystkie trzy.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iras Zobacz posta
    Witam.
    Nie wiem, czy ktoś miał już tego rodzaju problem ale ja od jakiegoś czasu zauważyłem, że spust migawki potrzebuje niekiedy większej siły nacisku na jej wyzwolenie.
    miałem to samo w 30d po 7000 zdjęć. poszedł na żytnią. wymienili spust na nowy i już ok.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

jeśli masz jeszcze ważna gwarancję wysyłaj do serwisu! W mojej 20d spust zaczął się blokować na jakiejś ważnej firmowej imprezie którą fotografowałem. Trochę to zlekcewazyłem i w najmniej odpowiednim momencie zablokował mi się zupełnie - pozycji ostrzenia.Zeby zrobić zdjęcie musiałem po każdym zdjęciu wyłączac aparat i ostrzyc manualnie. Ale udało się... Kto che może obejrzeć fotki z koncertu The Globetrotters w białymstoku.
    http://www.slide.com/large_ticker?pc...nM5WsKCmIUfPsQ

A chwilę później aparat poszedł do serwisu,wymienili spust, działa jak burza mimo, że migawka ma już ponad 100tys...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów