Hahahaha... ale skuchaJuż poprawiam
Ostatnio często jestem w Kościele w sobotę na ślubach, można się wiele nauczyć, dobrego i złego zarazemPolecam takie wypady :]
W tego co obserwowałem to albo lampa skierowana do góry (lub pod kątem) i wizytówka, lub "danonka" no i odpowiednio wysokie iso. Czasem zamiast wizytówki wsuwanej z lampy widzę różne samoróbki, o wiele większe. Tylko szkoda, że potem nie za bardzo jest sposobność zobaczyć efekty ich stosowania bo nie zawsze para młodych to znajomiChociaż szybko na nasza klase trafiają takie fotki więc znając nazwisko...
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 21-04-2008 o 18:27
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Bo nie ma konkretnej odpowiedzi. Ty oczekujesz że ktoś ci napisze "ustaw aparat tak i tak a lampę tak i tak" i już za każdym strzałem wyjdą idealne zdjęcia. A tak się nie da. W zależności od miejsca, kadru, ogniskowej itp - trzeba kombinować co kilka ujęć. Dlatego musisz ten kościół przećwiczyć i zdobyć trochę pewności a nie oczekiwać gotowego zestawu ustawień na tacy podanego.
Wielokrotnie czytałem opinie, że to fotograf decyduje o udanym zdjęciu, a dobry sprzęt jest głównie ułatwieniem w pracy, a ponadto, że KITem też można zrobić niezłe zdjęcia.
Proszę, nie zbijaj z tropu pełnego entuzjazmu debiutanta na polu fotografii ślubnej.
Niech podejmie to wyzwanie i szlifuje formę.![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby radePolak-amator potrafi
P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było!![]()
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
I tez kiepsko jak ktos rzuci sie na fotografie slubna z KITem, bedzie jedynym fotografem i bedzie testowal pojęcie "KITem tez mozna" ... Owszem można ale czy to gra warta świeczki/ryzyka tego ze fotki beda... fu?
Poprobowac na ślubie znajomych jako 2gi fotograf ok, ale jakie primo? Nie wiem czy to bylby dobry pomysl.
Nooo baaaaa ;] Przyjdzie fotograf postawi pudło i powie "Uuuuuwaaagaaa.... wracam jutro" ;]
Ostatnio edytowane przez gareth ; 22-04-2008 o 00:42
ja wybrałbym ten drugi.
Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.
Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.
za te 1500pln to nie kupuj teraz szkła tylko wypożycz jakieś pożądne. Zrobisz kilka ślubów i kupisz sobie jakieś b. dobre jasne szkło na własność.
Pozdrawiam,
Robert
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...