Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Ba, nawet sigmą 50-150 całe wesele. Ostatnio właśnie obserwowałem takiego fotografa, zdjęć jeszcze nie widziałem, ale widać było że szeroki kąt nadrabiał bieganiem Fatman chyba raz 70-300 cały ślub focił. Jak fotograf jest kreatywny to z najgorszego sprzętu będzie potrafił cuda wycisnąć. Z
    Celowo robię oftopa. Hubert. Skąd Ci się udało zdobyć kartę 512 GB ? :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    Skąd Ci się udało zdobyć kartę 512 GB ? :-)

Hahahaha... ale skucha Już poprawiam

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    Owszem od bocznych można odbić, ale jak para młoda stoi na środku kościoła to właśnie w takiej sytuacji nie wiem jak ustawić lampę (gdyby było za ciemno), żeby dobrze naświetlić. Chciałbym uniknąć palenia lampą na wprost.
    Ostatnio często jestem w Kościele w sobotę na ślubach, można się wiele nauczyć, dobrego i złego zarazem Polecam takie wypady :]
    W tego co obserwowałem to albo lampa skierowana do góry (lub pod kątem) i wizytówka, lub "danonka" no i odpowiednio wysokie iso. Czasem zamiast wizytówki wsuwanej z lampy widzę różne samoróbki, o wiele większe. Tylko szkoda, że potem nie za bardzo jest sposobność zobaczyć efekty ich stosowania bo nie zawsze para młodych to znajomi Chociaż szybko na nasza klase trafiają takie fotki więc znając nazwisko...
    Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 21-04-2008 o 18:27
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

ttt42
    Guest

Domyślnie

Ba, nawet sigmą 50-150 całe wesele. Ostatnio właśnie obserwowałem takiego fotografa, zdjęć jeszcze nie widziałem, ale widać było że szeroki kąt nadrabiał bieganiem Fatman chyba raz 70-300 cały ślub focił. Jak fotograf jest kreatywny to z najgorszego sprzętu będzie potrafił cuda wycisnąć. Z
    ja myślę, że 50-150mm f2,8 lub 50-135mm f2,8 + np. 17-50mm f2,8 i na początek w zupełności. Oczywiście kreatywność to podstawa :-D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    Widziałem, dużo się z niej dowiedziałem, ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem
    Bo nie ma konkretnej odpowiedzi. Ty oczekujesz że ktoś ci napisze "ustaw aparat tak i tak a lampę tak i tak" i już za każdym strzałem wyjdą idealne zdjęcia. A tak się nie da. W zależności od miejsca, kadru, ogniskowej itp - trzeba kombinować co kilka ujęć. Dlatego musisz ten kościół przećwiczyć i zdobyć trochę pewności a nie oczekiwać gotowego zestawu ustawień na tacy podanego.

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bo nie ma konkretnej odpowiedzi. Ty oczekujesz że ktoś ci napisze "ustaw aparat tak i tak a lampę tak i tak" i już za każdym strzałem wyjdą idealne zdjęcia. A tak się nie da.
    ... szkoda :wink:
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W zależności od miejsca, kadru, ogniskowej itp - trzeba kombinować co kilka ujęć. Dlatego musisz ten kościół przećwiczyć i zdobyć trochę pewności a nie oczekiwać gotowego zestawu ustawień na tacy podanego.
    Dzięki za wszystkie porady, na pewno się dostosuje
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Wybacz, nie wyobrażam sobie fotografa na ślubie, który robi KITem. I wątpię, aby ktokolwiek zaczynał zarobkowo fotografie ślubną z kiepskim sprzętem.

Wielokrotnie czytałem opinie, że to fotograf decyduje o udanym zdjęciu, a dobry sprzęt jest głównie ułatwieniem w pracy, a ponadto, że KITem też można zrobić niezłe zdjęcia.
    Proszę, nie zbijaj z tropu pełnego entuzjazmu debiutanta na polu fotografii ślubnej.
    Niech podejmie to wyzwanie i szlifuje formę.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    że KITem też można zrobić niezłe zdjęcia.
    Można, można. Ale jeśli w kościele jest ciemnica, a nie chcesz dopalać lampą za mocno, o wiele lepiej użyć jakiegoś jaśniejszego szkła, prawda?
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby rade Polak-amator potrafi

P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było!
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

I tez kiepsko jak ktos rzuci sie na fotografie slubna z KITem, bedzie jedynym fotografem i bedzie testowal pojęcie "KITem tez mozna" ... Owszem można ale czy to gra warta świeczki/ryzyka tego ze fotki beda... fu?
    Poprobowac na ślubie znajomych jako 2gi fotograf ok, ale jakie primo? Nie wiem czy to bylby dobry pomysl.

O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby rade Polak-amator potrafi

P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było!
    Nooo baaaaa ;] Przyjdzie fotograf postawi pudło i powie "Uuuuuwaaagaaa.... wracam jutro" ;]
    Ostatnio edytowane przez gareth ; 22-04-2008 o 00:42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek33 Zobacz posta
    Jednak zastanawiam się jeszcze nad 50 f/1.4 vs 17-50 f/2.8. Co bardziej przyda mi się? A może jakaś inna propozycja?
    ja wybrałbym ten drugi.
    Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.

Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.

za te 1500pln to nie kupuj teraz szkła tylko wypożycz jakieś pożądne. Zrobisz kilka ślubów i kupisz sobie jakieś b. dobre jasne szkło na własność.

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów