Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    Wiadomo że raczej nie ma od czego odbić w kościele.
    A ściany? Super rozpraszają światło i jeśli są białe do złudzenia mogą dać złudzenie światła słonecznego.
    Nie wiem czy widziałeś już tą stronkę: http://foto.jasiu.pl/
    Jest w niej sporo przydatnych wskazówek jak pracować z lampą.

najlepiej wybierz się z osobą towarzysząca do kościoła dzień wcześniej i popróbuj różne ustawienia i nakładki a lampę: danonki, wizytówkę, znajdź miejsca z których będzie można odbić swiatło.

Tamron będzie w sam raz do Kościoła i na wesele, a Canon na plener, jeśli też planujesz.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    A ściany? Super rozpraszają światło i jeśli są białe do złudzenia mogą dać złudzenie światła słonecznego.
    Owszem od bocznych można odbić, ale jak para młoda stoi na środku kościoła to właśnie w takiej sytuacji nie wiem jak ustawić lampę (gdyby było za ciemno), żeby dobrze naświetlić. Chciałbym uniknąć palenia lampą na wprost.

Nie wiem czy widziałeś już tą stronkę: http://foto.jasiu.pl/
    Jest w niej sporo przydatnych wskazówek jak pracować z lampą.
    Widziałem, dużo się z niej dowiedziałem, ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    Widziałem, dużo się z niej dowiedziałem, ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem
    Bo nie ma konkretnej odpowiedzi. Ty oczekujesz że ktoś ci napisze "ustaw aparat tak i tak a lampę tak i tak" i już za każdym strzałem wyjdą idealne zdjęcia. A tak się nie da. W zależności od miejsca, kadru, ogniskowej itp - trzeba kombinować co kilka ujęć. Dlatego musisz ten kościół przećwiczyć i zdobyć trochę pewności a nie oczekiwać gotowego zestawu ustawień na tacy podanego.

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby rade Polak-amator potrafi

P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było!
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

I tez kiepsko jak ktos rzuci sie na fotografie slubna z KITem, bedzie jedynym fotografem i bedzie testowal pojęcie "KITem tez mozna" ... Owszem można ale czy to gra warta świeczki/ryzyka tego ze fotki beda... fu?
    Poprobowac na ślubie znajomych jako 2gi fotograf ok, ale jakie primo? Nie wiem czy to bylby dobry pomysl.

O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby rade Polak-amator potrafi

P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było!
    Nooo baaaaa ;] Przyjdzie fotograf postawi pudło i powie "Uuuuuwaaagaaa.... wracam jutro" ;]
    Ostatnio edytowane przez gareth ; 22-04-2008 o 00:42

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    Nooo baaaaa ;] Przyjdzie fotograf postawi pudło i powie "Uuuuuwaaagaaa.... wracam jutro" ;]
    :-D :-D świetny komentarz 8) fotografia otworkowa,
    (to może być ciekawa alternatywa na weselu anemików- tych z dowcipów)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek33 Zobacz posta
    Jednak zastanawiam się jeszcze nad 50 f/1.4 vs 17-50 f/2.8. Co bardziej przyda mi się? A może jakaś inna propozycja?
    ja wybrałbym ten drugi.
    Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.

Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.

za te 1500pln to nie kupuj teraz szkła tylko wypożycz jakieś pożądne. Zrobisz kilka ślubów i kupisz sobie jakieś b. dobre jasne szkło na własność.

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O wypożyczeniu też myślałem ale nie mam od kogo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek33 Zobacz posta
    O wypożyczeniu też myślałem ale nie mam od kogo
    google: Sigma pro centrum

Jeśli na poważnie myślisz o robieniu fotografii ślubnej zastanów się nad skompletowaniem zestawu (swojego czasu robiłem research na temat) a'la:
    - 2x body + 2x grip + 2 zestawy akku do każdego z nich, na jednym jasny szeroki kąt, na drugim jasny zoom, oba dostępne pod ręką (np ciągle zawieszone na szyi/barku),
    - trzecie body jako zapasowe body z jakąś jasną stałką, np 100mm macro - do detali oraz przydałaby się też jakieś jasne stałki o krótkich ogniskowych,
    - ilość kart pamięci, która pozwoli Ci zmieścić co najmniej 1500-2000 RAW'ów na każdym z podstawowych body + 4GB dla trzeciego zapasowego,
    - dobra lampa (ale tylko gdy warunki otoczenia tego wymagają)
    - tragarz

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    google: Sigma pro centrum

Jeśli na poważnie myślisz o robieniu fotografii ślubnej zastanów się nad skompletowaniem zestawu (swojego czasu robiłem research na temat) a'la:
    - 2x body + 2x grip + 2 zestawy akku do każdego z nich, na jednym jasny szeroki kąt, na drugim jasny zoom, oba dostępne pod ręką (np ciągle zawieszone na szyi/barku),
    - trzecie body jako zapasowe body z jakąś jasną stałką, np 100mm macro - do detali oraz przydałaby się też jakieś jasne stałki o krótkich ogniskowych,
    - ilość kart pamięci, która pozwoli Ci zmieścić co najmniej 1500-2000 RAW'ów na każdym z podstawowych body + 4GB dla trzeciego zapasowego,
    - dobra lampa (ale tylko gdy warunki otoczenia tego wymagają)
    - tragarz

Pozdrawiam,
    To trzecie body to chyba taka lekka przesada
    W koncu sprzet nie ulega awarii co miesiac - oczywiscie moze sie to zdarzyc zgodnie z prawem Murphiego w najmniej pozadanym momecnie, lecz wowczas bedzie trzeba sobie poradzic z 1 body.
    Ale moze sie myle.
    Ilu ma na sluby przygotowane 3 body? Smiem zalozyc ze mala garstka
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów