Cytat Zamieszczone przez amo Zobacz posta
1. Eos 300 wyposażony jest w plastikowy bagnet. Jak to wyglada w praktyce? Czy zdarzył się kumuś przypadek uszkodzenia bagnetu, szczególnie przy dłuższych szkłach? Czy po pewnym czasie eksploatacji, przy częstej zmianie obiektywów, pojawiaja się luzy w mocowaniu?
Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
Jeden z moich korpusów ma plastikowy bagnet i służy mi prawie dekadę bez żadnych ( żadnych! ) problemów.

2. Czy w pełni współpracuje z manualnymi szkłami M42 (oczywiście z przejsciówką), czy pomiar, ostrośc jest prawidłowa.
Pomiar światła ( matrycowy ) jest prawidłowy - ew. gdyby coś było nie tak, musisz go wyczuć i wprowadzić stałą korekcję. Zdarzają się korpusy, którym trzeba przy m42 na stałe wklepywać +/- 0.5 lub 1 EV.
Korpus mierzy światło przez obiektyw ( TTL ).
Pomiar ostrości zależy od Ciebie - w szkłach manualnych to Ty ustawiasz ostrość na oko - EOS 300 Ci w tym nijak nie pomoże, bo ze szkłami manualnymi nie ma potwierdzenia ostrości, dodatkowo utrudniać sprawe może gładka matówka.

3. Wizjer, czyli układ luster,a nie prawdziwy pryzmat. Czy ręczne ogniskowanie jest w miarę wygodne, czy nie nastręcza zbyt wielu kłopotów.
Przy jasnych szkłach nie sprawia to żadnego problemu.

Czy kontrast widzianego obrazu jest wystarczający? Chciałbym używać eos'a z M42, a to wiązę się z ręczym ogniskowaniem.
Subiektywnie - dla mnie jak najbardziej.
Sam używam manualnego portretu 135/3.5 i nie mam z nim żadnych problemów - w jasny dzień ostrzenie takim szkłem nawet na gładkiej matówce nie sprawia mi żadnych problemów.

PRZY CZYM MUSISZ PAMIĘTAĆ, ŻE:
1. EOS 300 nie ma korekty dioptrycznej w celowniku z tego co pamiętam - jeśli masz wadę wzroku obraz widziany w okularze nie będzie ostry.
Pracując w okularach nie nastawisz ostrości - wierz mi.
Możesz dokupić osobno nakładki na wizjer z odpowiednią korektą dioptryczną - zapytaj u najbliższego resellera Canona.
2. Jeden z naszych forumowiczów ( chyba o nicku Andee ) robi matówki do EOS'ów z klinami i mikrorastrami - taka matówka ułatwiłaby Ci ostrzenie w punkt. Skontaktuj się z nim w celu uzyskania dokładnych informacji.

Nie wiem, czy nie lepiej byłoby rozejrzeć się za jakimś korpusem z korektą dioptryczną - np. taki używany EOS 300v nie będzie wiele droższy od EOS 300, a korekta w okularze pozwoli Ci ustawić ostrość wizjera na perfekt - przy ostrzeniu ręcznym to ważne!

Mozesz także dokupić - na Allegro - redukcję EF/m42 z chipem elektronicznym, która to redukcja pozwala potwierdzać ostrość.
Koszt około 300 pln.

Ostatnie wyjście - znaleźć korpus o nazwie EF-M - jest to manualny EOS bez autofokusa, za to z klinem na matówce.
Stworzony wręcz do m42.
Do dostania jedynie na ebay'ch, stan techniczny może być różny.
Ryzykowne.

Mam nadzieję, że pomogłem,
pozdrawiam!