Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: eos 300 - wątpliwości

Domyślnie

dziękuję

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące M42, a mianowicie czy dział podglad GO? Bo wydaje mi się, że chyba nie powinien.
    A i jeszcze jedno, przysłona ustawiana jest bezpośrednio na obiektywie, więc co z przysłoną ustawianą z poziomu aparatu?

Może trochę dziwne są to pytania, ale bardzo prosze o wyjaśnienie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amo Zobacz posta
    dziękuję

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące M42, a mianowicie czy dział podglad GO? Bo wydaje mi się, że chyba nie powinien.
    A i jeszcze jedno, przysłona ustawiana jest bezpośrednio na obiektywie, więc co z przysłoną ustawianą z poziomu aparatu?

Może trochę dziwne są to pytania, ale bardzo prosze o wyjaśnienie.
    W praktyce działa cały czas W aparacie przysłona ustawiona jest na 00.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amo Zobacz posta
    W aparacie ustawiasz priorytet przysłony (którą dobierasz osobno na obiektywie), a body wybierze Ci odpowiedni czas - taka jest chyba ogólna zasada focenia m42 w EOS-ach.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Nie chyba, a na pewno.

Jak napisali "przedpiszcy" - focąc z m42 korzystamy z trybu Av lub M, korpus sam sobie ustawia przysłonę 0.0 lub 1.0, diafragmą sterujemy z poziomu obiektywu, przymykając go do zadanej wartości ( światłomierz dobierze czas do danej przysłony, bo mierzy TTL ).

Podgląd głębi ostrości jak najbardziej jest - sami go sobie realizujemy.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witaj,
    ja kupuję używany sprzęt w interfoto.com.pl, dają gwarancję i nienajgorsze ceny. Co do 300 to właśnie mam ją w zastępstwie mojej 300x, zdecydowanie bardziej wolę 300x lub v jakoś wygodniej mi z nimi. Co do M42 to mam tylko Pentacona 50/1.8 ale nie mam większych problemów z ostrością.
    Co do ustawień to w EOS 300 mogę robić zdjęcia z M42 tylko na M, przy Av nie mogę ustawić innych czasów niż 30 i 45, nie wiem czemu, zresztą różnica jest żadna między Av i M. I strasznie mi odpowiada ręczne ustawianie przysłony. Zdecydowanie wygodniej niż wciska przycisk Av usadowiony dziwnym miejscu i kręcenie kółkiem.
    Ostatnio edytowane przez TSpoon ; 10-09-2006 o 12:12
    tak czy siak analogowy świat... + szczoteczka do zębów USM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TSpoon Zobacz posta
    Witaj,
    Co do ustawień to w EOS 300 mogę robić zdjęcia z M42 tylko na M, przy Av nie mogę ustawić innych czasów niż 30 i 45, nie wiem czemu, .
    Ale czy taką przypadłość mają wszytkie eosy 300, czy też jest to tylko jednostkowy przypadek? Wydaje mi się, że AV bywa czasami dość wygodne.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TSpoon Zobacz posta
    Zdecydowanie wygodniej niż wciska przycisk Av usadowiony dziwnym miejscu i kręcenie kółkiem.
    To jest mechanizm pracy przy korekcie ekspozycji.
    Jeśli Ty robisz w trybie Av i ekspozycje dobierasz za pomocą EC to jesteś gość!

Jeszcze raz: aparat w trybie Av, korekta na zero, i nie dotykaj żadnego kółka!
    Aparat ustawi sobie przysłonę 0.0 lub 1.0 ( w zależoności od modelu, nie pamiętam jak robi 300 ) i Ty tylko przymykasz obiektyw do zadanego otworu, czas Ci "wychodzi" sam.
    Nic więcej nie musisz dotykać.
    Nawet nie powinieneś.
    Proste.
    Myślałem, że nic nie da się spieprzyć tak działając, ale widać - myliłem się!
    Kocham ludzi za ich pomysłowość.

A co do pytania poprzednika - wszystkie EOS 300 działają normalnie ze szkłami m42 gdy użytkować je normalnie.

Pozdrawiam...
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja z m42 (w zasadzie tylko takie mam ) robię jedynie na M i pomiarze skupionym.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

uchhhh zakręciłem się przy pisaniu poprzedniego posta.
    oczywiście Silent Planet masz rację, aż tak to jeszcze nie kombinuje, przy czym pisząc o wciskaniu Av (w 300x jest na tylnej ściance tuż obok wyświetlacza) i kreceniu kółkiem miałem na myśli sytuację kiedy mam obiektyw EF a aparat w trybie M.
    Przepraszam za zamieszanie.
    tak czy siak analogowy świat... + szczoteczka do zębów USM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Racja. Jeszcze niedawno miałem 300v i zmiana przysłony to był wyczyn :-) Oczywiście do przywyknięcia, ale...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów