Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: eos 300 - wątpliwości

Mieszany widok

Domyślnie eos 300 - wątpliwości

Witam wszystkich serdecznie i proszę o wyjaśnienie kilku wątpliwości dotyczących eos'a 300

1. Eos 300 wyposażony jest w plastikowy bagnet. Jak to wyglada w praktyce? Czy zdarzył się kumuś przypadek uszkodzenia bagnetu, szczególnie przy dłuższych szkłach? Czy po pewnym czasie eksploatacji, przy częstej zmianie obiektywów, pojawiaja się luzy w mocowaniu?

2. Czy w pełni współpracuje z manualnymi szkłami M42 (oczywiście z przejsciówką), czy pomiar, ostrośc jest prawidłowa.

3. Wizjer, czyli układ luster,a nie prawdziwy pryzmat. Czy ręczne ogniskowanie jest w miarę wygodne, czy nie nastręcza zbyt wielu kłopotów. |Czy kontrast widzianego obrazu jest wystarczający? Chciałbym używać eos'a z M42, a to wiązę się z ręczym ogniskowaniem.

Wiem, że niektóre sprawy były juz poruszane, ale bardzo proszę o odpowiedź.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przede wszystkim powiedz do jakiego rodzaju zdjec chcesz uzywac analogowa 300tke?

ad. 1) Plastikowe mocowanie obiektywow w niczym nie przeszkadza - nikt nie podpina do tego aparatu teleobiektywow wazacych po 3kg albo i wiecej A jesli juz - wtedy ten zestaw trzyma sie raczej za obiektyw, a nie aparat.

ad. 2) Tak, pomiar dziala.. lecz tylko swiatla. Polecam prace na manualu i na Av (preselekcja przyslony).

ad. 3) Ogolnie ciezko jest wyostrzyc recznie na matowce ktora nie posiada klina i/lub mikrorastra. No ale jak sie dobrze bedziesz przygladal to i recznie podostrzysz

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amo Zobacz posta
    1. Eos 300 wyposażony jest w plastikowy bagnet. Jak to wyglada w praktyce? Czy zdarzył się kumuś przypadek uszkodzenia bagnetu, szczególnie przy dłuższych szkłach? Czy po pewnym czasie eksploatacji, przy częstej zmianie obiektywów, pojawiaja się luzy w mocowaniu?
    Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
    Jeden z moich korpusów ma plastikowy bagnet i służy mi prawie dekadę bez żadnych ( żadnych! ) problemów.

2. Czy w pełni współpracuje z manualnymi szkłami M42 (oczywiście z przejsciówką), czy pomiar, ostrośc jest prawidłowa.
    Pomiar światła ( matrycowy ) jest prawidłowy - ew. gdyby coś było nie tak, musisz go wyczuć i wprowadzić stałą korekcję. Zdarzają się korpusy, którym trzeba przy m42 na stałe wklepywać +/- 0.5 lub 1 EV.
    Korpus mierzy światło przez obiektyw ( TTL ).
    Pomiar ostrości zależy od Ciebie - w szkłach manualnych to Ty ustawiasz ostrość na oko - EOS 300 Ci w tym nijak nie pomoże, bo ze szkłami manualnymi nie ma potwierdzenia ostrości, dodatkowo utrudniać sprawe może gładka matówka.

3. Wizjer, czyli układ luster,a nie prawdziwy pryzmat. Czy ręczne ogniskowanie jest w miarę wygodne, czy nie nastręcza zbyt wielu kłopotów.
    Przy jasnych szkłach nie sprawia to żadnego problemu.

Czy kontrast widzianego obrazu jest wystarczający? Chciałbym używać eos'a z M42, a to wiązę się z ręczym ogniskowaniem.
    Subiektywnie - dla mnie jak najbardziej.
    Sam używam manualnego portretu 135/3.5 i nie mam z nim żadnych problemów - w jasny dzień ostrzenie takim szkłem nawet na gładkiej matówce nie sprawia mi żadnych problemów.

PRZY CZYM MUSISZ PAMIĘTAĆ, ŻE:
    1. EOS 300 nie ma korekty dioptrycznej w celowniku z tego co pamiętam - jeśli masz wadę wzroku obraz widziany w okularze nie będzie ostry.
    Pracując w okularach nie nastawisz ostrości - wierz mi.
    Możesz dokupić osobno nakładki na wizjer z odpowiednią korektą dioptryczną - zapytaj u najbliższego resellera Canona.
    2. Jeden z naszych forumowiczów ( chyba o nicku Andee ) robi matówki do EOS'ów z klinami i mikrorastrami - taka matówka ułatwiłaby Ci ostrzenie w punkt. Skontaktuj się z nim w celu uzyskania dokładnych informacji.

Nie wiem, czy nie lepiej byłoby rozejrzeć się za jakimś korpusem z korektą dioptryczną - np. taki używany EOS 300v nie będzie wiele droższy od EOS 300, a korekta w okularze pozwoli Ci ustawić ostrość wizjera na perfekt - przy ostrzeniu ręcznym to ważne!

Mozesz także dokupić - na Allegro - redukcję EF/m42 z chipem elektronicznym, która to redukcja pozwala potwierdzać ostrość.
    Koszt około 300 pln.

Ostatnie wyjście - znaleźć korpus o nazwie EF-M - jest to manualny EOS bez autofokusa, za to z klinem na matówce.
    Stworzony wręcz do m42.
    Do dostania jedynie na ebay'ch, stan techniczny może być różny.
    Ryzykowne.

Mam nadzieję, że pomogłem,
    pozdrawiam!
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi
    Co do zdjęć, to portret, ale również i ptaszki, i takie tam inne dzikie żyjatka. A więc lufa raczej długa. Stąd pytanie o solidnośc plastikowego banetu.

Pewnie zamiast 300-tki wolałbym coś innego. Może 300v, a jeszcze lepiej powszechnie polecany na tym forum eos 50. Jednak mówiąc o zakupie 50-tki, to wydaje mi się, iż trudniej jest nabyć egzemplarz w dobrym stanie. Dodatkowo różnicę w cenie tych aparatów (50 vs 300) wolałbym przeznaczyć na jakieś szkło, a przynajmniej jego kawałek

Mam jeszcze małą prosbę, czy któryś z szanownych forumowiczów mogłby mi podpowiedzieć, gdzie w Białymstoku mogę bez większych obaw kupić uzywany sprzęt?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta

Ostatnie wyjście - znaleźć korpus o nazwie EF-M - jest to manualny EOS bez autofokusa, za to z klinem na matówce.
    Stworzony wręcz do m42.
    Do dostania jedynie na ebay'ch.
    http://tinyurl.com/kzx5g
    Szkoda, że przesyłka kosztuje 30Ł, bo może bym się skusił - jako ciekawostka.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie ma u nas zadnego komisu z prawdziwego zdarzenia - jedyny byl na Wesolej. Tak wiec chcesz czy nie, pozostaje Ci allegro.

Miasto

Domyślnie

Przy czym kwestia Allegro - zauważ, że ostatnio wszystkie sprzedawane tam szkła są "prawie jak z fabryki", "nieużywany", "stan perfekt"... tylko, że one mają i po piętnaście lat. Trzeba uważać, żeby się nie naciąć.
    Poza tym teraz ceny m42 na Allegro to jawne przegięcie.

Przy foto przyrodniczej, szczególnie małej i ruchliwej ( vide ptaki ) uważaj, żeby focenie nie stało się źródłem frustracji - może pomyśl nad jakimś tele z autofokusem?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Domyślnie

No tak, Allegro. Zbyt wielkiego doświadczenia nie mam w kupowaniu, ale może jakoś będzie. A może ktoś poleci mi sprawdzonego sprzedawcę?

Mam jeszcze 3 pytania dotyczace AF w eos 300

1. czy ustawiony punkt ustawienia ostrości jest zapamietywany przez aparat, czy też za każdym razem, po wyłączeniu/włączeniu lub zmianie trybu należy ustawiać ponownie? Wolę jak aparat szuka strości w centrum kadru, a nie w dowolnym niejscu.

2. Eos 300 w trybach tzw. kreatywnych ma domyślnie AI Focus AF - czyli w przypadku wykrycia ruchu ostrość jest ustawian w sosób ciągły.
    Czy po wyborze ostrości w danym punkcie kadru nadal działa ciągłe ustawianie ostrości, a więc czy w przypadku, gdy w kadrze pojawi się, ruchomy obiekt aparat zacznie ustawiać ostrość właśnie na nim, czy też na ruchomy obiekt nie zareaguje i będzie ustawiał ostrość w ustalony punkcie?

3. Jak wygląda szybkość Af w eosie 300 na tle 300v i 50e, czy różnica jest znaczna? Czy poziom, który reprezentuje eos 300 wystarcza do fotografii przyrodniczej?

Proszę o odpowiedź.

Miasto

Domyślnie

1. czy ustawiony punkt ustawienia ostrości jest zapamietywany przez aparat, czy też za każdym razem, po wyłączeniu/włączeniu lub zmianie trybu należy ustawiać ponownie?
    Jest zapamiętywany w trybach P/Av/Tv/M.

2. Eos 300 w trybach tzw. kreatywnych ma domyślnie AI Focus AF - czyli w przypadku wykrycia ruchu ostrość jest ustawian w sosób ciągły.
    Czy po wyborze ostrości w danym punkcie kadru nadal działa ciągłe ustawianie ostrości, a więc czy w przypadku, gdy w kadrze pojawi się, ruchomy obiekt aparat zacznie ustawiać ostrość właśnie na nim, czy też na ruchomy obiekt nie zareaguje i będzie ustawiał ostrość w ustalony punkcie?
    Będzie śledził.

3. Jak wygląda szybkość Af w eosie 300 na tle 300v i 50e, czy różnica jest znaczna? Czy poziom, który reprezentuje eos 300 wystarcza do fotografii przyrodniczej?
    Wszystkie korpusy serii V to nowsze konstrukcje i mają w sobie inne czujniki AF - szybsze i dokładniejsze.
    Np. 300v w porównaniu do 300 jak i 50e będzie ostrzyć szybciej.
    Przy czym to "szybciej" to też takie śliskie określenie - tak szybko, jak pozwala napęd AF w obiektywie, choć i tak nie tak szybko jak korpusy z wyższej-wyższej półki.
    Na pewno serie V są czulsze - działają lepiej przy gorszym świetle, rzadziej zdarza się "hunting" obiektywu. I nie mówię tu o danych na papierze, bo te ilości EV są takie same dla obu, mówię o praktycznym działaniu nowych krzyżowych czyjników.
    Fotografią przyrodniczą się nie zajmuję - od siebie powiem tyle na temat szybkościi czułości AF w korpusach tej klasy, że - wystarczają.
    Jednakże pamiętaj, że możesz mieć najszybszy na świecie korpus, a gówniany napęd AF w obiektywie położy Ci wszystko na łopaty.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

adn.1 - punkt ostrosci jest zapamietywany po wylaczeniu ostrosci,ale jest on wspolny dla wszystkich progamow manualnych (A-DEP,AV,TV,M,P)

adn.2 - jesli osrosc zostanie zlapana to zatrzymuje sie AF i blokuje dany punkt

adn.3 - jesli chodiz o eos 300 to autofokus sprawuje sie bardzo dobrze.Szybko i sprawnie ostrzy.W 90% od pierwszego podejscia.Co do szybkosci nienazekam.Udalo mi sie sledizc ostro, ptaka lecacego na tle lasu w ktorym byly przerwy i widac bylo niebo. Mysle jednak ze jest to w duzej mieze sprawa obiektywu...

edit:wybaczcie za powtorke, zapomnialem odsiwerzyc strony

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów